Son Güncelleme:
En iyi 10’lar kitap oldu
Artık Hürriyet’in bir klasiÄŸi haline gelen Türkiye’nin en iyi 10’ları kitap oldu. Hürriyet Cuma’nın her hafta bir baÅŸka konuda yayınladığı en iyi on listeleri Kasım 2002’de çıktığı ilk sayıdan itibaren büyük ilgi uyandırdı. Yer alanların övünerek duvarlarına astığı listeler giremeyenleri üzdü. Birçok gazeteci ve yazar bu listeleri yazılarına konu aldı, zevklerden kaynaklanan, jürinin seçimleriyle çakışmayan farklılıklar eleÅŸtirilere yol açtı.Okuyucular en iyi 10’lar listelerinin müptelası oldu. Sık sık telefon, elektronik posta ve faks mesajlarıyla kaçırdıkları sayıları istemeye, yayınlanan listelerin kitap olup olmayacağını sormaya baÅŸladılar. Mekán, dükkan sahipleri bu listeleri referans olarak göstermeye, basın bültenlerinde kullanmaya baÅŸladılar. Bu arada ilginç ÅŸeyler de yaÅŸandı. Mesela babasının iÅŸkembeci dükkanı en iyi 10 listesine giremeyen küçük bir kız çocuÄŸunun yazdığı mektup öyle içtendi ki, apayrı bir haber oldu. En iyi 10 pastane listesine giremeyen yine Ankaralı bir pastane sahibi, hodri meydan diye girenleri pasta yarışmasına davet etti.52 KONUDA 520 EN Ä°YÄ°Kitap Hürriyet Cuma’nın ilk bir yıllık seçmelerini kapsıyor. İçinde geziden aktiviteye, yeme-içmeden keyfe kadar 8 ana baÅŸlıkta toplam 52 liste yer alıyor. Bu listelerin oluÅŸması için 3 fotoÄŸrafçı ve on kiÅŸilik bir merkez ekibin yanı sıra Hürriyet Ankara Bürosu ile DoÄŸan Haber Ajansı büroları Türkiye’nin her yerinde seferber oldu. Listelerde yer alan mekan, ürün ve yerler adres, telefon, internet adresi ve fiyatla birlikte ünlü müdavimleri, spesiyalitesi, en çok bilinen yönleri ile tanıtılıyor.220 KİŞİLÄ°K DEV JÃœRÄ°Kitaptaki en iyi on listelerinin her biri için o konuya hakim onar kiÅŸilik jüri heyetleri oluÅŸturuldu. 52 listenin oluÅŸması için toplam 220 jüri üyesi tercih kullandı. Ä°stediÄŸi tercihi yapmak konusunda serbest bırakılan her jüri üyesi, diÄŸerlerinden habersiz olarak, kendine ait beÅŸ tercih belirledi. Sıralamalar jüriden derlenen tercihlerde en çok oyu alanlardan baÅŸlayarak yapıldı. Aynı sayıda oyu alan en iyiler ise baÅŸharflerine göre sıralandı.6 aylık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan Hürriyet En Ä°yi On kitabı bugünden itibaren Türkiye’nin her yerindeki D&R ve diÄŸer tüm kitapçılarda satışa sunuluyor. Fiyatı 14 milyon lira. Bu kitapla birlikte, sık sık konu edilen bir sohbet malzemesi de artık belgelenebilir bir hale gelmiÅŸ oluyor. ‘Şu tarihte, filanca yerde ÅŸunu yedim, tadı hálá damağımda’ ya da ‘Öyle bir manzarası var ki eÅŸi benzeri yok’ türünden ballandıra ballandıra anlatılan efsaneler, artık tek bir kitapta tescillenmiÅŸ oluyor.KLASÄ°K MUTFAKLARKarar verin gerisi kolayÄ°yi bir yemek yemenin yolu önce ne tür bir yemek yemek istediÄŸinize karar vermekten geçer. ‘Klasik Mutfaklar’ bölümünde sizin için sekiz ana baÅŸlıkta o konuların en iyileri seçildi. Kararınızı verin, bugün balık mı yemek istiyorsunuz, bir kebapçıya gitmek mi? Türk yemeÄŸi için baÅŸka, ocakbaşı için baÅŸka önerilerimiz var. Yok, meyhanede karar kıldıysanız sizi baÅŸka, ille de esnaf lokantası derseniz baÅŸka yere göndereceÄŸiz. Ä°ftar mı açacaksınız, yola mı çıkacaksınız? Çünkü en iyi iftar lokantaları ile yol lokantaları da bu bölümde. KEYÄ°FSefahat Ya Resulullah!Keyif bölümünde yiyecek ya da içeceklerin yanı sıra insanların vakit geçirmekten hoÅŸlanacağı, ister çay, ister kahve, ister nargile olsun, o sipariÅŸle birlikte bir ambiansı da tüketeceÄŸi mekanlar tanıtılıyor. Bu düşünceden hareketle, Türkiye’nin en iyi nargilecileri, en güzel Türk ÅŸarapları, en baÅŸarılı kokteyl barları, en havalı terasları, çay bahçeleri, kahvecileri ve kahvaltı mekanları ‘Keyif’ baÅŸlığında. UZMAN MUTFAKLARTek kalemde tek tabancalarTek bir yiyecek türünde uzmanlaÅŸmış mutfaklar vardır. Buralarda çoÄŸu zaman bir mönü zenginliÄŸi bulamazsınız, tek bir kalemde en fazla birkaç çeÅŸit sunulur. Ä°ÅŸte uzman mutfaklar bölümü, böyle tek bir konuda en iyi olanları tanıtıyor. Mantı, börek, iÅŸkembe, kuru fasulye, lahmacun, salata, köfte, sandviç, kanat ve pide deyince, meraklılarına bunların en iyilerini bulacakları adresler ‘Uzman Mutfaklar’da tavsiye ediliyor. YÄ°YECEKAl götür evde yersinYemek deyince ille de bir yere gidip oturmak anlaşılmamalı elbette. Satın alıp, evinize götürebileceÄŸiniz ürünler de var. Yiyecek bölümünde bu ürünler biraraya toplandı. Türkiye’nin en lezzetli peynirleri, turÅŸucuları, ramazan pideleri, ÅŸarküterileri, balıkları ve aktarlarına bir ÅŸans verin. Kendilerini beÄŸendirmek için hepsi ‘Yiyecek’ bölümünde sizi bekliyor.DÃœNYA MUTFAKLARIÇinli ile Ä°talyan yarışıyorTürkiye’de kaç tane Çin lokantası var ki en iyilerini seçtiniz, derseniz yanılırsınız. Büyük ÅŸehirlerde irili ufaklı birçok Çin ve Ä°talyan lokantası müşterilerine en iyiyi sunmak için birbirleriyle yarışıyor. Ä°ÅŸte bu yarışın galipleri, aynı zamanda kitabın en kısa bölümü olan ‘Dünya Mutfakları’nda. TATLILARKan ÅŸekeriniz yükselecek6 ayrı tatlı baÅŸlığı ve bu konuda Türkiye’nin en iyileri tatlılar bölümünde. Muhallebiciler, pastaneler, hamur tatlıları, künefeciler, çikolatacılar ve dondurmacılardan oluÅŸan ‘Tatlılar’ bölümünü daha incelerken kan ÅŸekeriniz yükselecek. AKTÄ°VÄ°TEPastoral piknik mi çılgın parti mi?Yürüyüşe baÅŸlayacaksınız, parkur mu arıyorsunuz? Bu yaz sörf öğrenmek için nereye mi gitmelisiniz? Kendinizi iyi hissetmek için, çılgın bir partiyi mi tercih edersiniz, pastoral bir piknik yerini mi? Belki de ne biri ne öbürü, bugün size gereken şöyle güzel bir hamam sefası. Bütün bu tercihler için doÄŸru bölümdesiniz: ‘Aktivite’. En iyi konser nerede dinlenir, en baÅŸarılı sunumlar hangi galerilerdedir? Türkiye’nin en baÅŸarılı sahafları kimler? Sayfaları çevirmeye devam edin, hálá doÄŸru bölümdesiniz.GEZÄ°Ä°steyen daÄŸa isteyen koyaGezi bölümünde okuyucuya, Türkiye’nin çeÅŸitli bölgelerinden tam 50 görülmesi gereken yer sunuluyor. Meraklısına alternatif çok: En ÅŸirin camiler de var, en güzel plajlar da. Ä°steyen yaylaya tırmanır, isteyen ÅŸirin koyları dolaşır. Peki Türkiye’nin en ÅŸirin on kasabası hangileri? Bu kitaba bir göz atmadan tatil planı yapmamalı.Â