GeriSeyahat En iyi 10 bisiklet rotası Pedala kuvvet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En iyi 10 bisiklet rotası Pedala kuvvet

En iyi 10 bisiklet rotası Pedala kuvvet

Baharın geldiği, içimizin açıldığı şu günlerde akıllarda hep bir arayış var: Bu hafta sonu nereye gitsek, ne yapsak? Hem doğayla buluşmak hem spor yapmak ve yeni heyecanlar tatmak bisiklet turları sayesinde gerçekleşebiliyor. Jürimize hafta sonu kaçamaklarında gidilebilecek şehir içinde ya da çok yakınında bulunan ama stresi unutturacak bisiklet rotalarını sorduk. Sahil yolları vazgeçilmez olduklarını kanıtlarken daha hareketli geziler yapmak isteyenlere de çeşitli alternatifler çıktı

1) Belgrad Ormanı / İSTANBUL
2) Dalyan - Tuzla / İSTANBUL
3) Polonezköy / İSTANBUL
4) Yalova - Çınarcık / YALOVA
5) Aydos Ormanı / İSTANBUL
6) Kuruçeşme - Sarıyer / İSTANBUL
7) Rumelifeneri - Kilyos / İSTANBUL
8) Büyükada Büyük Tur / İSTANBUL
9) Hitit Yolu / ÇORUM
10) Karşıyaka - Kuş Cenneti / İZMİR

Avrupa yakasının akciğeri
BELGRAD ORMANI

İstanbul’un vazgeçilmez mesire yerlerinden olan bu orman hafta sonu bisiklet kaçamakları için de ideal. Bir ucu İstanbul Boğazı’na, diğer ucu Karadeniz’e dayanan ormanlar doğayla iç içe olma olanağı da sağlıyor. Uzun ağaçların, yeşilliklerin ve çiçeklerin arasında grup halinde bisiklete binmek için de uygun. Yaklaşık 16 kilometre yol gidilebiliyor.

Kalabalık ama güvenli
DALYAN-TUZLA

Dalyan’dan Tuzla’ya uzanan 27 kilometrelik parkur hafta sonları yoğun piknikçi akınıyla yer yer sürüş keyfini azaltıyor. Ama sakin olduğunda deniz manzarası eşliğinde yapılan geziler rahat oluyor. Araç trafiği olmadığı için güvenli. Güzergâhta bulunan Fenerbahçe-Bostancı hattı da bisiklet sevenler tarafından kullanılan 7 kilometrelik bir rota.

İsteseniz de kaybolamazsınız
POLONEZKÖY

Şehre yakınlığı nedeniyle İstanbulluların hafta sonlarında uğrak yeri. Temiz havasıyla öne çıkan alanda yürüyüş ve bisiklet için ayrılmış dört buçuk kilometrelik bir parkur var. Yol engebeli olduğu için dağ bisikleti gerekiyor. Karanlıkdere Köyü’nden Polonezköy’e uzanan 10 kilometrelik yol ve Riva-Polonezköy Hattı da önerilen sürüş hatları. Bilen birileriyle gidildiğinde birçok parkur öğreniliyor ama kaybolma riski de fazla yok.

Şimdi doğa yemyeşil
YALOVA-ÇINARCIK

İstanbul’dan deniz otobüsleri ve vapurlarla, çevre şehirlerden karayoluyla ulaşım sağlanabiliyor Yalova’ya. Yakın olduğundan İstanbulluların günü birlik bisiklet turları için seçtikleri bir rota. Çevresinde, köylerinde geziler yapılıyor ama özellikle Yalova İskelesi-Çınarcık arasındaki 16 kilometrelik rota tercih ediliyor.

İstanbul’a tepeden bakın
AYDOS ORMANI

İstanbul Kartal’daki 6620 dönümlük ormanda koşu, yürüyüş, bisiklet, kano gibi aktiviteler yapılabiliyor. Doğayla iç içe bu alan batısındaki Kayışdağı Ormanı ve Büyükbakkalköy ormanlık alanıyla birlikte bir hat oluşturuyor. Kadıköy’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan diğer adıyla Yakacık Ormanı, İstanbul’un en yüksek tepesi konumunda. Bisikletlerle veya yürüyerek ulaşılan tepede panoramik bir manzarayla var. Başta asfalt başlayan yol yer yer çakıla veya toprağa dönüşüyor bu yüzden bisikletçilerin hazırlıklı gitmesi gerekiyor.

Boğaz manzarası eşlik etsin
KURUÇEŞME-SARIYER

İstanbul’da Kuruçeşme’den Sarıyer’e uzanan sahil boyunca rahatlıkla bisiklet kullanılabiliyor. Sahilde yaklaşık 17 kilometrelik yol Boğaz manzarasıyla dikkat çekiyor. Hafta sonları kalabalık rota ailecek hem dinlenip hem spor yapmak için alternatifler sunuyor. Trafiğe girmeden Kuruçeşme Arena’dan başlanarak Emirgan Korusu’nda bitirilecek yedi kilometrelik kolay geziler de yapmak mümkün.

Alternatif yollara açık
RUMELİFENERİ-KİLYOS

İstanbul’un Karadeniz’e en uç noktası Rumelifeneri Köyü tarihi Rumelifeneri ve kalesiyle meşhur. Garipçe ve Demirciköy’e sınırı bulunan yerleşim bölgesi şehre yakınlığına karşı kalabalık olmaması, balıkçılarıyla bambaşka bir yer hissini veriyor. Birçok noktadan ulaşılabilecek köyden sonra Kilyos’a kıyıdan giden 13 kilometrelik toprak yol da bir seçenek.

Nostaljik ada turu
BÜYÜKADA BÜYÜK TUR YOLU

Özellikle bahar aylarında ziyaretçi akınına uğrayan İstanbul Büyükada’ya deniz otobüsü veya vapurlarla ulaşılabiliyor. Kültür turu ve eğlence amaçlı geziler için iyi bir adres. İsteyenler bisikletlerini kendileri getiriyor, isteyen adadan kiralıyor. İskeleden başlayıp adanın etrafını dolaşan büyük tur yaklaşık 12 kilometre ve trafiğe kapalı.

Ankaralının kaçamağı
HİTİT YOLU

Ankara’dan 200 kilometre uzaklıktaki Çorum Hattuşa Unesco Dünya Mirası Listesi’nde. Hattuşa ve Alacahöyük kalıntıları, Hitit Yolu’nun merkezi. Tarihi güzergâhlar kullanılarak oluşturulan yürüyüş ve bisiklet parkurları 2010’da valilik tarafından tamamlandı. 17 yürüyüş parkuru 385, altı dağ bisikleti rotası 406 kilometre uzunluğunda.

İzmir’in gözdesi
KARŞIYAKA KUŞ CENNETİ ROTASI

Karşıyaka Bostanlı İskelesi’nden başlayan yol, Çiğli ilçesindeki Kuş Cenneti’nde son buluyor. İzmir Bisiklet Derneği’nin çok sayıdaki rotasından biri olan yola hafta sonu İzmirliler çok ilgi gösteriyor. Gidiş-dönüş 30 kilometrelik yol, Kent Ormanı’ndan ve hayvanat bahçesinden de geçiyor. Sadece bisiklet yolu olduğu ve trafiğe karışmadığı için güvenli.

Aydın Akkuş / Gezgin, doğa aktivisti
Bülent Ovacık / Hürriyet Kampüs’ün bisiklet dostu yazıişleri md.
Ruken Akbay Gürtaş / Formsante Yayın Yön.
Gürsel Akay / Yeşil Bisiklet’in kurucusu
Lami Bertan Tokuzlu / Hobisi bisiklet olan hukukçu
Nilgün Bilgin Gener / İzmir Bisiklet Der. Yön. Kur. Üy.
Mustafa Dorsay / Bisikletle isimli blog’un yazarı
Alperen Zedeli / Velespit Bisiklet’in sahibi
Doğa Rutkay / Bisikletli oyuncu
Murat Suyabatmaz / Bisikletliler Der. Yön. Kur. Baş.

False