Ekranların isimsiz kahramanları
Bazen "esas oğlan"dan dayak yiyen kurban, bazen padişahın arkasındaki ordu oluyorlar. Bir bölümde sokaktaki adamı öteki bölümde lokantadaki müşteriyi canlandırıyorlar. İsimleri bilinmiyor, birçoğunun sesi bile duyulmuyor. Ekranların ve perdenin isimsiz kahramanları figüranlar, kimseler tanımasa da sektörün bel kemiği olmaya devam ediyor.
Sabah erken saatlerde ajansa gelenler, denemeler için sıranın gelmesini bekliyor. Denemelerde başarılı olanlar ekranlara giden yolda ilk engeli aşıyor. Bunun maddi karşılığı ise en az 30 lira oluyor. Çünkü yardımcı oyuncuların kazançları günlük bu miktardan başlıyor.
Figüranlar sete ilk adımlarını rol alacakları bölüm öncesinde atabiliyor. Platolara servislerle taşınan yardımcı oyuncuların toplanma yeri
çekimin yapılacağı alana göre değişiyor. Eğer çekimler Anadolu yakasındaysa
servisler Kadıköy'den, diğer taraftaysa Taksim veya Mecidiyeköy’den kalkıyor. Son
dönemdeki birçok dizinin çekimi ise Beykoz'daki kundura fabrikasında
gerçekleşiyor.
İlk defa bir rol kapan yardımcı oyunların servislerdeki heyecanları ise gözlerden kaçmıyor.
"GENİŞTE ARKADA KALDIM"
Platoya gelen yardımcı oyunculara yapım ekibince görevleri anlatılıyor. Figüranları birbirinden ayıran en önemli unsuru ise replik oluşturuyor. Çünkü bir yardımcı oyuncunun dizide repliğinin bulunması demek, diğerlerinden bir adım önde olması anlamına geliyor. Daha sonra saçları ve makyajı yapılan yardımcı oyuncular kostümlerini alıyor. Kostümlerini giyen figüranlar heyecanla çekim sırasının kendilerine gelmesini bekliyor.
Defalarca yapılan çekimler sırasında görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeyi amaçlayan figüranların en büyük korkusunu ise kameranın gazabına uğramak oluşturuyor. Bu durum onlar için ekranda tam olarak görünmemek, tanıdıkları tarafından televizyonda fark edilmemek anlamına geliyor. Bu "üzüntüyü" yaşayanlar durumu birbirlerine "genişte arkada kaldım" veya 'yakında fluda oldum" gibi deyimlerle anlatıyor.
YEMEK SIRASINDA KOSTÜMLÜ BEKLEYİŞ
Setlerin bu cefakar emekçileri çekim alanına en erken gelip en geç çıkanların arasında yer alıyor. Yemeklerini de sette yiyen figüranların kostümleriyle taşıdıkları yemek tepsileri görenlerin tebessüm etmesine neden oluyor. Yardımcı oyuncular yemek sırasında kostümlerine zarar gelmemesi için aşırı özen gösteriyor.
"Sahneyi yaşatan" bu oyuncuların büyük bölümünü eğitimli gençler oluşturuyor. Her yaştan insanın yapabildiği yardımcı oyunculuğu bazı reklamlarda bebekler dahi üstleniyor.
Uzun yıllardır yardımcı oyunculuk yapanların yanı sıra ek gelir olsun diye dizi setlerinde görev alan emekliler de bulunuyor. Her gün setlerle yeni tanışan figüranlar olduğu gibi sektöre veda edenler de bulunuyor.
İsimleri bilinmese de figüranlar sektörün önemli unsurları olmaya devam ediyor.