Düşmanınızı tamamen ezin
"Musa’dan beri bütün büyük liderler korkulan bir düşmanın tamamen ezilmesi gerektiğini bilirler. Eğer bir köz yanık halde bırakılırsa ne kadar cansız tüterse tütsün, eninde sonunda yangın çıkar."
"Düşmanı yok edecekken yarı yolda durursanız kaybınız daha fazla olur. Düşman iyileşir ve intikam peşine düşer. Onu yalnızca bedensel olarak değil, ruhsal olarak da tamamen ezin."
Bu cümleler çok mu acımasız geldi? O zaman seçim yapacaksınız? Lider olmak ya da liderin peşinden gitmek. Lider olmak istiyorsanız (hatta öyle olduğunuzu düşünüyorsanız),düşmanlarınızı tamamen ezmek zorundasınız. Liderin peşinden gitmek istiyorsanız zaten düşmanlarla falan işiniz yok.
Bunları ben uydurmuyorum. Dünyanın en acayip kitaplarından biri olan “İKTİDAR”ın yazarları Robert Grene ve Joost Elffers söylüyor. (Kitap Altın Kitaplar’dan yayınlandı).
İKTİDAR kitabında güç sahibi olmanın 48 yasasını anlatıyorlar. Çünkü güç sahibi olmak öyle herkesin harcı değil. Bu nedenle dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerini herkes tanıyor. Yazarlar 48 yasayı, üç bin yıldır güç oyununu inceleyip bunda ustalaşan kadın ve erkeklerin yazılarını süzgeçten geçirerek ortaya çıkarmışlar. Bunlar arasında tarihteki en ünlü stratejistler (Sun-tzu, Clausewitz), devlet adamları (Bismarck, Talleyrand), saray mensupları (Castiglione, Gracian), baştan çıkarıcılar (Ninon de Lenclos, Kazanova) ve üçkağıtçılar (“Yelow Kid” Weil) yer alıyor.
“İnsanlar beni sevsin, onları motive edeyim, önce onları sonra kendimi düşüneyim, takım çalışmasına uygun olayım, herkese şefkatle yaklaşayım” türünden modern yönetim taktiklerine meylediyorsanız bilin ki sizden hiçbir şey olmaz. Ancak evinizin lideri olabilirsiniz.
Kitapta öyle yasalar var ki okurken bile tüyleriniz ürperiyor. “Yok kardeşim, ben lider falan olmak istemiyorum. Benden uzak dursun” diyorsunuz. Size en “damardan” olanlarından birkaç örnek vereyim:
- Arkadaşlarınıza asla fazla güvenmeyin, düşmanlarınızı kullanmayı öğrenin.
- Niyetinizi gizleyin.
- İşi başkalarına yaptırın ama övgüleri hep siz toplayın.
- İnsanları kendinize bağımlı kılmayı öğrenin.
- Bir dost gibi görünün, casus gibi çalışın.
- Kiminle dans ettiğinizi iyi bilin, asla yanlış kişinin ayağına basmayın.
- Herkesin zayıf noktasını keşfedin.
- Çobanı vurun, koyunlar dağılacaktır.
İlk okumada tuhaf gibi görünse de birkaç kez tekrarladığınızda çevrenizde bu kuralları uygulayan bir sürü insan var gibi gelebilir. Çoğumuz en yakın arkadaşlarımızdan kazık yemişizdir. Niyetini gizleyen arkadaşımızın günün birinde şefimiz olduğunu görmüşüzdür. Fikirlerimizi çalıp, projelerimizi sahiplenen “üstlerimizi” eşe-dosta şikayet etmişizdir.
Bana 48 yasa içinde en provokatif görüneni “Düşmanınızı tamamen ezin” oldu. Sevgi, dostluk, kardeşlik sarmalı, bir yanağını değil ikisini birden tokatlat şeklindeki görüşlerin tersine, kitabımız düşmanlar konusunda son derece radikal fikirler ileri sürüyor.
“Düşmanlarımıza anlayış gösterdiğimizde, acıma ya da uzlaşma umuduyla onları yok etmekten vazgeçtiğimizde bizi bekleyen kader düşmanın güçlenmesi ve bizi yok etmesidir” diyor kitap. Çünkü bu şekilde yalnızca onların korkularını ve bize olan nefretlerini güçlendirmiş oluyoruz: “Düşman yok edilmeli, ezilmeli ve bizi rahatsız etmek için geri dönme şansı elinden alınmalıdır.”
Napoleon Bonaparte “En büyük zafere ulaşmak için acımasız olmalısınız” diyor. M. Ö IV. Yüzyıl’da Savaş Sanatı adlı strateji kitabını yazan Sun Tzu da aynı görüşü savunuyor: “Düşmanı ezin”.
Tzu görüşünü şu basit fikre dayandırıyor: Düşmanlarınız sizin için kötü şeyler diler. Sizi yok etmekten başka istedikleri şey yoktur. Eğer onlarla olan mücadelenizde acıma veya uzlaşma umuduyla yarı yolda ya da yolun dörtte üçünü geçtikten sonra durursanız onları yalnızca biraz daha kararlı, daha kızgın hale getirmiş olursunuz. Ve bir gün intikam alırlar. Şimdilik arkadaşça davranabilirler ama bu yalnızca onları yendiğiniz içindir. Uygun zamanı beklemekten başka yapacakları bir şey yoktur.
Çözüm: Acımayın. Düşmanınızı onların sizi ezeceği kadar ezin. Düşmanınızdan gelmesini umabileceğiniz tek barış ve güvenlik onların ortadan kaybolmalarıdır.
İktidar ve güç denen ikilinin ne menem bir şey olduğunu öğrenmek (hatta feyz almak) istiyorsanız İKTİDAR kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Kim bilir, belki siz de tam bir lidersinizdir.
Mine KILIÇ