Dükkanda duvara tırmanıyorlar
Atölye bir dağcılık ve kampçılık malzemesi mağazası. İçinde yapay tırmanma duvarı var. Yoldan geçenler sadece vitrindeki malzemelere bakmıyor, akvaryum seyreder gibi içeride duvarlara yapışmış kayacıları seyrediyor.
Ortaköy'ün cafe ve çay bahçelerine giden en işlek caddesi Muallim Naci Caddesi'ne yolu düşenler Atölye adlı dağcılık ve kampçılık malzemesi satan mağazayı bilebilir. Anımsamanız için, kapısında daima boylu boyunca uzanan kiremit renkli tüylü Çin kurdu köpeği olan mağaza diye de tarif edebiliriz.
Mağazanın sahibi usta bir demirci ve bir motosiklet tutkunu. Bu yüzden mağazanın yarı demirle kaplı dış cephesi, yan tarafında da motosikletçilerin parkettiği türlü çeşit motorlar dikkati çeker.
Haluk Dönmez'in motor tutkusu yüzünden mağaza, yalnız dağcı ve kampçıların değil motosikletçilerin de akınına uğrar. Mağazanın bir özelliği de geç vakitlere dek açık olması. Ne zaman gitseniz kuşburnu çayı hazır. Haluk Dönmez ve eşi Sasa'nın tatlı muhabbetleri de öyle. Bu güleryüzlü çiftin düsturu ‘‘hayattan keyif al!’’
Ev gibi mağaza
1989'da açıldığında mağazada aydınlatma malzemesi satılıyordu. Kısa bir süre sonra bisiklet malzemesi satıldı. O yıllarda karı koca bir yandan elleri yağ içinde bisiklet tamir ederken, bir yandan da İTÜ Dağcılık Kulubü'nde hobi olarak dağcılık eğitimi almaya başladı. Sonunda dağ ve kamp malzemesi satışına bulaştılar. Mağazaları dağcılık ve kampçılık malzemesinde iddialı yerlerden biri oldu.
Son olarak yan taraftaki dükkanları da kiralayan çift 20 metrekare gibi küçük bir alana boydan boya yapay tırmanma duvarı yaptırdı.
Yeni mağaza iki kat toplam 200 metrekare. Satış bölümü, yapay duvar, lokal, cafe ve eğitim kısımları var. Kafetarya üst katta. Ay sonunda açılacak. İstanbul dışında gelip kaya antrenmanı yapacaklar için de kalacak bir yer yapılması düşünülüyor.
Akvaryum seyreder gibi
Antrenman yapmak için küçük bir alan bu belki ama, burası kayacılara bir nebze nefes aldıracak. Yapay duvarın her bloğuna belli zorluk derecelerinde rotalar yapılmış, böylece aynı anda 12 kişi çalışabilecek. Ayrıca bu rotalar iki haftada bir değiştiriliyor.
Haluk Dönmez'in şu sözlerinden kayanın 12 kişilik kalmayacağı muştusunu da alıyoruz: ‘‘Gençlerin hem eğitim alabilmeleri hem de antrenman yapabilme imkanı olsun diye burayı açtık. Burası küçük bir başlangıç yeri. Talep fazla. Burası salon olmadığı için herkes antrenman yapabilsin diye bir para sistemi koymak durumunda kaldık. Keşke yedi metre uzunluğunda aynı anda 40 kişinin antrenman yapacağı bir yerimiz olsaydı. Kimbilir belki.’’
Şehrin göbeğinde kaya dersi
Atölye'de kaya dersleri Ekim başında başladı. Üç haftalık kursun en önemli avantajı insanın şehrin göbeğinde yapay duvarda antrenman yapabilmesi. Bu imkan olmasa kayacının, antrenman için en yakın yer Gebze Ballıkayalar. Uygulamalar, haftaiçi Atölye, havalar iyi olursa haftasonu Ballıkayalar ve Bilecik Pelitözü'nde yapılıyor. Kursu tecrübeli kayacı Öztürk Kayıkçı veriyor. Fiyatı 95 dolar. Bu fiyata malzemeler dahil değil. İstenirse belli malzemeler Atölye'den kiralanabilir. Kurslar 9-12 kişilik gruplara veriliyor. Vakti olmayanlar için haftasonu hızlandırılmış kaya kursu da var. Mağaza sabah 7.30'dan gece 23'e kadar açık. Haftaiçi saat 18'e kadar kaya saat ücreti 500 bin lira. Bu saatten sonra ise 1 milyon lira. Bir de sadece pazar günleri saat ücreti 1 milyon.