Doğu'yu keşfedin
Doğu Anadolu'yu kuzeyden güneye doğru keşfetmenin güzelliğine varmak için en isabetli başlama noktası Trabzon. Trabzon'a varır varmaz hiç vakit kaybetmeden direksiyonunuzu Sumela Manastırı'na gitmek üzere Maçka'ya çevirin. Maçka'yı geçer geçmez Meryem Ana tabelasının göreceksiniz. Yol sizi manastırın dibine kadar götürecek. Oradan 45 dakikalık dik bir yürüyüşten sonra muhteşem kartal yuvası konumundaki 1500 yıllık manastıra ulaşacaksınız.
Yine aynı yoldan Trabzon'a dönün. Eğer vaktiniz varsa Trabzon içindeki Aya Sofya Kilisesi'ne uğrayın. Şimdi artık Rize'ye doğru yönelmenin zamanıdır. Yolda, Kastel kasabasında, yolun sağ tarafında muhteşem Kastel Konağı'nı farkedeceksiniz. Eğer üşenmeyip az ilerideki kahvede bulunan bekçiden konağın anahtarının isteyip içeri girerseniz, 200 yıllık ev teknolojileriyle karşılaşacaksınız. Eski usul vantilatörler, mutfaktan yemek odasına servis için kullanılan döner dolaplar...
Of'a vardığınız zaman Çaykara yoluna sapın. Kıvrıla kıvrıla çıkan 35 km.'lik yol sizi Uzungöl'e götürecektir. Bu küçük ama olağanüstü dağ gölü bütün yol yorgunluğunuzu alacaktır. İster oradaki küçük pansiyonlarda o gece konaklayın, isterseniz bir ‘‘mıhlama’’ yiyip aynı yoldan tekrar sahile inin.
150 yıllık ahşap cami
Eğer Türkiye'de orijinal haliyle kalmış ender ahşap camilerden birini görmek isterseniz İyidere'ye geldikten sonra İpsir yoluna sapın ve Şimşirli köyüne ulaşın. İnanılmaz güzel bir ahşap işçiliğine sahip 180 yıllık Şimşirli Camii'nde küçük bir mola verin.
Rize'yi geçtikten sonra Ardeşen'e kadar gidin. Ardeşen'de Çamlıhemşin tabelasını görün ve artık kendinizi Fırtına Nehri boyunca dağlara vurun. Eğer şansınız varsa ve o gün sis yoksa Kaçkar Dağları'nın büyüleyici zirve siluetine tanık olabilirsiniz. Çamlıhemşin'den Şenyuva köyüne devam edin ve stabilize yoldan çay bahçeleri arasından Türkiye'nin en romantik ve keşfedilmemiş kalesi olan Zil Kale'ye doğru yol alın. Beş km.'lik zorlu bir yoldan sonra sisler ve gizemler içindeki kaleye varacaksınız. Geri dönüşünüzde Konaklar mevkiindeki Karadeniz usülü muhteşem konaklardan birine misafir olun.
Sahile inip Hopa yolunda devam edin. Borçka üzerinden Artvin'e doğru yönelin. Arvin-Erzurum yolu üzerinde 70 km. yol aldıktan sonra Yusufeli yoluna girin. Yusufeli'nden 15 km. sonra Dört Kilise köyüne varacaksınız. Ve birdenbire bir kayalık üzerinde tek başına duran bir kale ile karşılacaksınız. Biraz daha ilerleyip köyü geçtikten sonra ise Dört Kilise manastırına varacaksınız.
Yusufeli'ne geri döndükten sonra tekrar Erzurum yoluna girin. Selçuklu devrinden bugüne ulaşan Çifte Minareli Medrese'yi görün. Ve Kars yoluna girin. Yol üzerinde 16. Yüzyıl Osmanlı köprüsü olan Çoban Dede Köprüsü'nü gözden kaçırmayın. Kars'dan 41 km. doğudaki Ani antik şehrine gidin. Ancak unutmayın Ermenistan sınırında olduğu için Jandarma Komutanlığı'ndan izin almak gerekiyor. Sonra Digor yoluna girin ve Tuzluca'ya kadar gidin ve oradaki ilginç tuz mağaralarına bir göz atın. Iğdır üzerinden Doğu Beyazıt'a varın. Orada son derece güzel bir şekilde restore edilmiş İshak Paşa Sarayı bekliyor sizi.
Küçük Nemrud’a çıkın
Doğu Beyazıt'dan Van yoluna girin. 100 km. sonra karşısında güzel bir öğle yemeği yiyebileceğiniz Bendimahi (Muradiye) Şelalesi çıkacak yolunuza. Sonra Erciş yoluna girin ve Ahlat'a varın. Ahlat'da Türkiye'deki tek Selçuklu mezarlığını sakın gözden kaçırmayın. Tatvan'a devam edin ve oradaki Küçük Nemrut Dağı'na çıkın. Karşınıza piknik yapmak için ideal bir yer olan muhteşem bir krater gölü çıkacak. Sonra Bitlis'e varın ve son derece zengin olan çarşısına bir göz atın. Kurtalan yoluna sapıp Batman'ı geçtikten sonra mutlaka Hasankeyf'e gidin ve Kapadokya'yı aratmayan mağara şehri dolaşın. Unutmayın, orası yakında sular altında kalacak.
Aynı yolu takip edip Midyat'a varın. Eski Midyat'ın olağanüstü evlerinin arasında dolaşın ve Süryani kültürü ile tanışın. Midyat'ın hemen dışında bulunan ve halen kullanılan Mar Gabriyel Manastırı'na mutlaka gidin. Eğer fırsatınız varsa Anıtlı (eski adı Hah) köyüne gidin ve Türkiye'deki yaşayan en eski kiliseyi ziyaret edin.
Ve artık muhteşem şehir Mardin'desiniz. 1000 metrelik bir tepeye kurulmuş olan bu şehrin labirent gibi dar sokaklarında, Kayseriye Çarşısı'nda doğunun ve Arap kültürünün keyfine varın. Olağanüstü güzel konaklarına misafir olun. Kasım Şah Medresesi'ne mutlaka bir uğrayın. Urfa'ya vardığınız zaman ise Valilik Konukevi mola verebileceğiniz en güzel mekan. Klasik Balıklı Göl ziyaretinden sonra hala enerjiniz kaldıysa Kahta'ya doğru yönelin ve Nemrut Dağı'na çıkın. Meşhur güneş batırma ayinine katılın ve artık evinize dönün.
Nerelere gidebilirsiniz
Yıllarca çeşitli nedenlerden dolayı gitmekten kaçındığımız Doğu Anadolu Bölgesi artık tüm güzellikleriyle kucak açmış bizi bekliyor. Vahşi doğasıyla, hiç görülmemiş tarihi zenginlikleriyle, güzel insanlarıyla ve yepyeni otelleriyle Doğu Anadolu, yeni ve heyecanlı bir tatil olanağı sunuyor. Yapacağınız tek şey kimlik kartlarınızı alıp otomobilinize atlamak ve yollara düşmek. Doğu Anadolu size sadece doğal güzellikler sunmakla kalmayacak, her şehirde farklı bir kültür, dil, din ve insan çeşitliliği sunacak. Keşfedecek, mutlu olacaksınız.
Trabzon'dan Urfa'ya kadar hemen hemen ülke sınırını takip ederek yapabileceğiniz yolculukta bir hafta içinde birçok mevsimi birarada yaşayabilirsiniz. Hele bizim gibi bir hafta içinde üç bin kilometre yol katederseniz Doğu Karadeniz'in muhteşem sisli ve yağmurlu havasından Harran Ovası'nın yakıcı sıcağına ulaşmak size inanılmaz bir keyif verecek.
GİZEMLİ HARABELER
Nusaybin Mardin yolu üzerindeki Dara harabeleri hala gizemini koruyor. Hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığımız Dara'nın Roma döneminden kalma bir mezar şehir olduğu tahmin ediliyor.
İLGİLENİLMEZSE YIKILACAK
Of'dan Uzungöl'e doğru giderken tamamen tahtadan yapılma Hapşiyas
Köprüsü'nü gözden kaçırmanız mümkün değil. İlgilenilmezse yıkılacak olan bu olağanüstü köprüde mutlaka bir fotoğraf molası verin.
ISSIZ SINIR ŞEHRİ
Sovyetler Birliği sınırında yer aldığı için yıllarca
yasaklı bölge olan Ani Antik Şehri, Ermenistan'ın bağımızlığını kazanmasından sonra ziyarete açıldı. 11. Yüzyıl'da kurulmuş olan Ermeni Krallığı'nın başkenti olan Ani şimdi ıssız bir sınır şehri...
ROMANTİK KALE
İşte kimin tarafından ve ne için yapıldığı bilinmeyen bir başka gizem kalesi daha. Sisler içinde tüm romantikliği ve keşfedilmemişliği ile birden karşınıza çıkan Zil Kale'ye Çamlıhemşin'den gidiliyor. Beş kilometrelik zorlu bir yolculuktan sonra varılıyor.
10. YÜZYIL'DAN MİRAS
Artvin'den Erzurum'a doğru giderken Olur yolundan biraz dağlara çıkarsanız eğer, karşınıza İşhan Kilisesi çıkacak. 10. Yüzyıl'dan kalma bu Gürcü kilisesinin neredeyse tamamı ayakta ve muhteşem bir taş işçiliğine sahip.