GeriSeyahat Dağların arasındaki huzur ve sağlık merkezi OYLAT
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dağların arasındaki huzur ve sağlık merkezi OYLAT

Dağların arasındaki huzur ve sağlık merkezi OYLAT

İnegöl’ün 27 km. dışında bulunan Oylat, bir kaplıca bölgesi. Çevre köylerde rastlanan kalıntı ve buluntulardan geçmişinin Roma dönemine kadar uzandığı ve Romalıların da kaplıcalarında şifa aradığı tahmin ediliyor. Uludağ’a sırtını dayayan tesisleri, yemyeşil vadilerle çevrili bir yamaç üzerinde kurulu. Uludağ’ın kar sularından beslenen Oylat Deresi, yürüyerek yarım saat uzaklıkta. Burası tam bir alabalık cenneti.

Kiremitte pişen balığın tadına doyum olmuyor. Deniz seviyesinden 840 metre yükseklikteki Oylat iklim tedavisi için de bire bir. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa’dan rahatlıkla ulaşmak ve haftasonu tatili yapmak mümkün.

Oylat kaplıcalarına Bursa-Ankara karayoluyla İnegöl üzerinden ulaşılıyor. Oylat sapağından girdikten sonraki 11 kilometrelik yol, dik ve virajlı. Ancak daha yemyeşil orman içinde tırmanırken tatilin tadını çıkarmaya başlıyorsunuz. Özel aracı olmayanlar İnegöl’den yarım saatte bir kalkan minibüslerle Oylat’a gidebilir. İnegöl’e de Bursa’dan 15 dakikada bir otobüs kalkıyor.

Tesis İnegöl’e 27, Bursa’ya 72 km. uzaklıkta bulunuyor. Yol üzerinde durup, İnegöl’ün meşhur köftelerinin tadına bakabilirsiniz.

Oylat kaplıcalarının geçmişinin tıpkı Yalova Termal’da olduğu gibi Roma dönemine kadar gittiği tahmin ediliyor. Tesisin bugün kadınlar hamamı olarak kullanılan bölümünün mimarisi Roma dönemi havuzlarına benziyor. Ayrıca yapılan kazılar sırasında Roma dönemine ait sikke ve toprak küpler bulunmuş.

Bu işin bilimsel kısmı. Her kaplıcanın olduğu gibi buranın da bir efsanesi var: Bizans İmparatorluğu zamanında bölgenin hákimi olan bir tekfur ve çok sevdiği bir kızı varmış. Kız günün birinde amansız bir hastalığa yakalanıp yatağa düşmüş. Dönemin tüm hekimleri toplanmış ama hiçbiri kızın derdine çare bulamamış. Ne yapacaklarını bilemeyen hekimler kızcağızı göz önünden uzaklaştırmak ve son bir tedavi şansı vermek için şimdi kaplıcanın olduğu yere göndermişler. Kızın çok yakın bir zamanda öleceğine inandıklarından ‘Öl yat’ deyip bırakıp gitmişler. Buranın şifalı sularıyla her gün yıkanan kız, sonunda eski sağlığına kavuşmuş. O gün bu gündür kaplıcanın şifa dağıttığına inanılıyor ve adının da ‘Öl yat’tan geldiği düşünülüyor. Efsaneye göre ‘Öl yat’, zamanla Oylat olup çıkmış.

Oylat kaplıca suyu oligometalik kalsiyum sülfatlı ve radyoaktif sıcak sular grubuna dahil. Su çeşitli kaynaklardan geliyor. En önemlisi eski banyonun üst kısmından gelen su damarı. Yaz kış 40.5 derecedeki bu suyun nefrit, kısırlık, romatizma, idrar yolları, böbrek ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Radyoaktif özelliği de kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalarına fayda sağlıyor.

Oylat’ta üçü özel toplam altı otel var. Toplam yatak kapasitesi bine yakın. İnegöl Belediyesi’nin kurduğu Oylat Kaplıcaları İşletmesi Turizm Anonim Şirketi’ne ait tesiste Çağlayan, Aşiyan ve Büyük Otel bulunuyor. Burada ayrıca bir apart otel de var. Her birinde kaplıca havuzu mevcut. Bazılarında kadın ve erkekler için ayrı saatler ayrılmış.

Şifalı suyunu bir kenara bırakırsak bölge yaz-kış muhteşem bir manzaraya sahip. Yazın Uludağ’ın kar suları ve civardaki kaynaklarla beslenen Oylat Deresi’nin ve orman içinde oluşturduğu şelalenin tadını çıkarabilirsiniz. Dere boyunca alabalık tesisleri bulunuyor. Kendine güvenenler derede balık tutmayı deneyebilir. Kışın karlı günlerde her şey bambaşka bir görünüme kavuşuyor. Uzun doğa yürüyüşleri ve temiz hava almak için ideal.

Haftasonu Oylat’a gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Tesisler özellikle haftasonlarında yüzde 90 oranında dolu oluyor. Gidenlerin büyük bölümü İstanbul’dan.

GEREKLİ TELEFONLAR

Bursa İl Turizm Müdürlüğü:
(224) 223 83 07 - 223 83 08

Oylat Turizm A.Ş. Otelleri: (224) 715 11 10

Güven Gültekinler: (224) 733 11 00

Green Termal: (224) 733 10 10

Yeşil Vadi: (224) 733 10 22
False