Çanakkale barış için geçilecek
Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü nedeniyle bu yıl ilk kez Gelibolu Yarımadası’nda uluslararası bir yüzme etkinliği yapılacak. Avustralyalı, İngiliz sporcuların da aralarında bulunduğu 800’e yakın yüzücü 1915 metre açıktan ilk çıkarmalardan birinin yapıldığı Anzak Koyu’na ‘Barış için’ kulaç atacak.
Daha önce iki kez Çanakkale Boğazı’nda yüzmüştüm. Ancak bir yakadan diğerine... Bu kez farklı bir yüzme yarışı düzenleniyor Gelibolu’da. Aslında tam olarak bir yarış da değil.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı nedeniyle dünya tarihinin en kanlı savaşlarından birinin yaşandığı Gelibolu’da bir anma etkinliği düzenliyor. 1 Ağustos’ta aralarında 11 Avustralyalı, 10 İngiliz, 14 Rus, 10 Alman sporcunun bulunduğu 800’e yakın kişi Anzak Koyu’na yüzecek. Sporcuların arasında Kore, Güney Afrika, Brezilya ve Meksika’dan da katılımcılar yer alacak. Tam adı ‘Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği’ olan organizasyonun teması ‘Dostluk ve Barış.’
Etkinlik için yarış sabahı Çanakkale ve Eceabat’tan tekneler kaldırılacak. Kabatepe’de kayıt işlemlerinin ardından yüzücüler 10.30’da Anzak Koyu açığına arabalı feribotla götürülecek. Önce denize sembolik 100 adet ‘barış çelengi’ atılacak. Özel hazırlanacak çiçekler tamamen organik olacak ve deniz kirlenmeyecek. Bu konuyu bizzat araştırdım.Buradan her yıl Şafak Ayini’nin yapıldığı Anzak Tören Alanı’na yüzecek.
Derece tutulmayacak. Mesafe 1915 metre, Anzak Koyu’na çıkan her yüzücüye özel hazırlanan anı madalyası verilecek. Her madalyanın ayrı bir seri var. Ve bu etkinliğin tekrarı olmayacak.
Yüzme etkinliğinin kayıtları haftalar öncesinden tamamlandı. Yani kimlerin yüzeceği belli. Etkinlik alanı bir anıt yeri olduğundan herhangi bir eğlence yapılmayacak. Ancak tören alanında yarışı izlenmesi için dev ekranlar kurulacak.
Anzak’taki etkinlik saat 15.00’a bitecek. Gelibolu’daki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde de, isteyenlere savaşların anlatılığı similasyon gösterilerileri yapılacak. Her bir gösterim 45 dakika sürüyor.
Törenin ardından Antakya Medeniyetler Korusu küçük bir konser verecek. Korunun asıl konseri ise akşam 20.00’de Çanakkale Özgürlük Parkı’nda yapılacak. Gündüz yarışlarının bir özeti de yine buradaki meydanda ekranlarda izleyenlere gösterilecek.
TMOK Organizasyon Komitesi’nden Gürsel Şen, Medeniyeler Korosu’nun tercih etmelerinin sebebini “Bu coğrafyada milletten, dinden, ırktan insan var. Büyük bir kültür mozaiğimiz var. Yüzyıllarca insanlar bu topraklarda barış içinde yaşadı. Biz de bunu dünyaya bu mesajı vermek istiyoruz” diyerek tarif ediyor.
Bu arada etkinlik öncesi 29 Temmuz’da Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve dünyanın en zorlu 7 okyanus geçişinde başarıyla kulaç atan ilk İngiliz yüzücü Adam Walker, Anzak Koyu’nda birlikte kulaç atacak. Etkinliği ajandanıza etmeyi unutmayın...
İlk çıkarma oraya yapıldı
Etkinlik, Çanakkale Savaşı sırasında Anzakların Gelibolu Yarımadası’nda çıkarma yaptıkları uluslararası öneme sahip ve her yıl binlerce yerli-yabancı tarafından ziyaret edilen tarihi Anzak Koyu’nda düzenlenecek. Anzak Koyu, 25 Nisan 1915’te ilk çıkarmanın yapıldığı koylardan biri. Çıkarmanın ardından plaj Anzaklar için ana üs konumuna geldi. 25 Nisan 1985’teki Anzak Günü’nde, Türkiye hükümeti Anzak Koyu ismini resmen kabul etti.