Çağdaş ambarlar çoğalıyor
Dünyadaki örneklerinden sonra Türkiye'de de ekolojik ürün satan dükkanlar artıyor.
Ekolojik ürün satan dükkanlar günden güne artıyor.
Bu çağdaş ambarlarda, doğal ürün ve sağlıklı yaşam düşkünlerini bakliyattan tahıla, kuru meyva ve yemişten baharata, doğal sabunlardan rafine olmamış unlara kadar çeşitli ürünler karşılıyor. Bu dükkanlara bir yenisi daha eklendisatış noktalarına geçen hafta bir yenisi eklendi. Daha önce merkezi Bodrum'da olan Buğday, Yeşilköy'de filizlendi.
Temiz havaya, suya, toprağa hasret kentlerde doğal ürünler pazarı hızla gelişiyor. Mahalle bakkallarını, aktarları anımsatan, çağdaş ambarlar peşpeşe açılıyor. ‘‘Kırk Ambar’’, ‘‘Harman’’, ‘‘Tel Dolap’’, ‘‘Günışığı’’, ‘‘Nuh'un Ambarı’’ndan sonra geçtiğimiz hafta ‘‘Buğday’’ Yeşilköy'de açıldı. Ziraat mühendisi Şadan-Fuat Günay, Buğday Ekolojik Yaşam Hizmetleri'nin kurucusu Viktor Ananias'ın teşvikiyle hayalini gerçekleştirdi ve şirin dükkancıkta tam ürünleriyle, ekolojik yayınlarıyla hizmet vermeye başladı.
YENİ DURAK BUĞDAY
Doğal ürünlülere meraklıların yeni durağı Buğday'da Türkiye'de yetişen tüm sertifikalı bakliyat, tahıl, kuru meyva, kuru yemiş, yağlı tohumlar, baharat ve bunun gibi tarım ürünleri ve bunlardan elde edilen gıdalar, sırsız ya da sağlıklı kurşunsuz sırlı çömlekler, tahta kaşıklar, geleneksel yöntemlerle doğal malzemelerle üretilen sabunlar, keçeler, kıl kilimler, saf balmumundan yapılmış mumlar, eterik (uçucu) yağlar, rafine olmamış unlar ve bu unlardan yapılmış günlük ekmekler satışa sunuluyor. Buğday'daki 750 gramlık buğdayın fiyatı 350 bin TL. Organik, biyolojik ya da ekolojik tarıma dair süreli yayın ve kitaplar da bulunabilecek. Buğday özetle bir bilgi ve ürün alışveriş noktası olmayı, eski, has dostları buluşturmayı da hedefliyor.
VİCTOR'UN HAYATI BUĞDAY
Victor Ananias, bir doğa mucizesi. Annesi seramik sanatçısı Gülben Sünkitay, Victor'a hamile olduğu sırada rahim kanseri olduğunu öğreniyor. Diş doktoru, Şilili babayla birlikte Almanya'ya gitme, modern tıbba meydan okuma ve kansere savaş açma kararı alıyor. Ekolojik ürünlerde en gelişmiş ülkelerden Almanya'da özel, doğal beslenmeyle, egzersizle, farklı bir yaşam tarzıyla amansız hastalığı nakavt ediyor ve bugün 28 yaşında olan, yaşama, doğaya tutkun Victor doğuyor. İnanılmaz bebek saf ürünlerle yetiştiriliyor ve hayvansal besinlerin tadını bilmiyor. Victor söz arasında bu tür bir beslenmenin genel bir doğru olmadığını hatırlatıyor. Favorisi meyvalar olan Victor, çantasında her zaman incir, üzüm, peksimet taşıyor. Artıklardan yemek yaratmayı çok seviyor.
1977'de aile Bodrum'un bakir Yalıkavak bölgesine göç ediyor. Bir zeytinlik, bir yeldeğirmeni ve bir küçük değirmen ailenin tüm mal varlığı. Victor, yöre halkından hayatı öğreniyor. Küllü çamaşır yıkamayı öğreten Hatice hanımı, ekmek yapan Makbule hanımı, kaşıkçı Hacı Ali'yi gerçek öğretmenleri olarak niteliyor ve bütüne inanan, paylaşarak çoğalan bir yaşam felsefesi gelişiyor. Çok disiplinli bir çocukluk geçiriyor ve doğayla ilişkinin düzeltilmesi gerektiğine inanıyor, şunları söylüyor:
‘‘Tabiatın nimetlerini hak etmek için emek, zaman vermek gerekli. Canımız acımalı, zorlanmalıyız. Her gündüzü yaşamak için geceyi fark etmek, geceyi yaşamak gerek. İyilik istediğinizde ve bu talebinizi kendi haline bıraktığınızda istemediğiniz kadar olağanüstülükler yaşarsınız.’’
BUĞDAY TATLISI
Viktor'un tarif ettiği tatlı, enerji yüklü bir buğday bombası sanki. Kolay ve pratik, işte yapılışı: Buğday 10 saat ıslatılıyor. Birkaç parmağı geçen suyla kaynatılıyor ve daha sonra kısık ateşte iyice pişiriliyor. Ekolojik kuru üzüm, ceviz, tahin, üzüm pekmezi, tarçın, kış meyvalarından mandalin veya portakal, yaz ise taze üzüm veya şeftali ekleniyor. Soğuduktan sonra afiyet olsun...
Dünden bugüne
Buğday'ın tohumları ilk kez 1990'da Bodrum pazarında tam pirinç, zeytinyağı, adaçayı, kekik, deniztuzu satan bir küçük tezgahta atıldı. Ertesi yıl eski hükümet sokağında açılan doğal ürünler dükkanıyla yeşerdi. Bir yıl sonra Başak Naturcafe yanına eklendi ve bitki çayları, doğal tatlılarıyla doğaya ve sağlığına düşkünlerin uğrak yeri oldu. Daha sonra eski bir Rum evi onarıldı ve Buğday Vejetaryen lokantası hizmete açıldı. Buğday, ayrıca bireysel gelişim, çevre, ekolojik yaşam konularında toplantı, seminer ve kurs programları, dia gösterileri, sergiler, ebru seramik kursu gibi geleneksel-kültürel kurslar ve küçük bir kitaplığı barındıran yayıncılık faaliyetlerine de mekan oldu. Başak Doğal Ürünler, Buğday'ın kuruluşunun ikinci yılında buraya dahil olarak ekolojik ürün sattı. Buğday Dergisi ise lokantanın birkaç sayfalık bülteniydi.