GeriSeyahat Buenos Aires guide
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Buenos Aires guide

Buenos Aires guide

mutlaka görün

MAYO (MAYIS) MEYDANI

25 Mayıs 1810 devrimiyle beraber bir cumhuriyet olan Arjantin’in tarihinin başladığı yer. ‘Pembe Ev’ olarak da bilinen Hükümet Binası’nın, Katedral’in ve sömürgeci dönemde İspanyol valiye ait olan bina Cabildo’nun olduğu meydanın devamında Mayo Bulvarı, onun sonunda da Kongre binası var. Ortadaki anıtın üstünde Gracias Madres (Teşekkürler Anneler) yazıyor, cunta doneminde kaybolan çocukları için her perşembe toplanıp ağıt yakan annelere ithafen.

9 TEMMUZ BULVARI

16 şeridi ve 140 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş bulvarı olan 9 Temmuz’un orta yerinde, bizim Sultanahmet’teki Dikilitaş’ın modern zamanlar versiyonu olan bir obelisk duruyor. Şehrin 400. kuruluş yıldönümü anısına dikilmiş. Bulvarın üzerinde meşhur Colon (Kristof Kolomb) Opera Binası var ki Latin Amerika’nın en iyisi ve en güzel akustiğe sahip olanı. Size tavsiyem denk düşürebilirseniz, bir performansa gitmeniz, bu yapı yıllarca yaşadığım Viyana’daki opera binasından bile daha güzel. Gösteri biletleri bir dolardan başlıyor, oysa binayı gezmek bile neredeyse üç dolar!

LA BOCA

Türkçe anlamı ‘ağız’ olan bu bölgeye ilk önce, Cenova’dan gelen İtalyanlar yerleşmiş ve prefabrik görüntülü evlerini gemilerden artan boyalarla boyamışlar, ortaya cıvıl cıvıl bir yerleşim çıkmış. Adeta renk patlaması. Tangonun doğduğu bu yerdeki bir ‘Cantina’da (Restoran) öğle yemeği yiyebilir, yerel sanatçıların eserlerini satın alabilirsiniz. Vaktinde Maradona’nın da oynadığı ünlü Boca Juniors takımının stadyumu da burada. Arjantinlilerin futbol fanatizmi de dikkat çekici. Konuştuğunuz insanlar, ‘Evini, işini, eşini, hatta cinsel tercihini bile değiştirebilirsin ama takımını asla’ diyorlar. La Boca akşamları pek tekin değil.

SAN TELMO

Muhakkak bir pazar gidin. Hem insanları seyredin, hem alışveriş yapın. Milli Tarihi Anıt olarak kabul edilen Dorrego Meydanı’nda binaları ve tango yapanları izleyin. İzleyici değil katılımcı olmak istiyorsanız, ‘Tanguerias’lardan birinde tango yapın.

RECOLETA

Sadece mezarlığı ve Pilar kilisesiyle değil, restoranları ve şık dükkanlarıyla da meşhur. Benim gibi ev dekorasyonu delisiyseniz muhakkak Buenos Aires Design Merkezi’ni ziyaret edin. Özellikle de Silva Stein’in (www.steinesculturas.com.ar) heykelciklerine ve figürlerine vakit ayırın. Tienda/Puro Diseno’daki (www.purodiseno.com.ar) şık tasarımlara da bir göz atın. Recoleta meydanında inanılmaz boyutlarda kauçuk ağaçlar ve devasa manolyalar göreceksiniz, şaşırmayın.

PUERTO MADERO

Sadeceyemek için değil, dolaşmak ve yürüyüş yapmak için de ideal bir yer. Eski liman bugün şehrin en yeni ve gözde yerleşim merkezi. Depo ve antrepolar başarılı bir restorasyon sonunda, şık evlere, restoranlara dükkan ve otellere çevrilmiş. Eski başkanlardan Sarmiento’nun adını taşıyan müze gemi ve ünlü mimar Calatrava’nın yaptığı köprü mutlaka görülmesi gerekenlerden.

PALERMO

New York’un Central, Londra’nın Hyde Park’ı varsa, Buenos Aires’in de Palermo’su var. 1875’te park haline getirilen eski bir zenginin yazlık evi olan Palermo’da Gül, Endülüs ve Şairler bahçelerini kaçırmayın. Parkın yakınında çok sayıda müze ve zengin Buenos Aires’lilerin yaşadığı bölgeler bulunmakta .

TIGRE DELTASI

21 bin kilometrekarelik deltaya şehrin en görkemli bölgelerinden biri olan San Isidro’nun muhteşem malikanelerinin arasından geçerek ulaşabilirsiniz. Beş bin su kanalından oluşan deltada yapacağınız bir tekne turunda, ulaşımın sadece deniz yoluyla olduğu şık yazlık evler de göreceksiniz. Delta, Rio de la Plata’da, yani Buenos Aires’in önündeki körfezde son bulmakta. Suyun koyu rengine bakıp aldanmayın, çamur renkli su, nehrin taşıdığı alüvyonlar sonucu oluşmuş.

nasıl gidilir

Lufthansa Hava Yolları (0-212-3153434) Frankfurt aktarmalı olarak her gün Buenos Aires’e uçuyor. Bir aylık bilet fiyatı, vergiler hariç 919 dolar. Havaalanı vergileri kullandığınız havaalanına gore değişiyor. Lufthansa için bu rakam yaklasik 45 dolar. Air France’ın da (0-212-3101919) her gün İstanbul’dan Paris aktarmalı Buenos Aires seferi var. Üç aylık bilet fiyatı, vergiler hariç 919 dolar. İspanyol Havayolları Iberia (0-212-4688018) salı ve cumartesi hariç her gün İstanbul-Madrid-Buenos Aires seferi yapıyor. Üç aylık bilet fiyatı aynı. Kuzey Amerika’ya yapılan uçuşlardaki iki valiz ve bol kilo hakkı maalesef Güney Amerika’da geçerli değil. Özellikle Air France fazla kilonuz olduğunda anında ekstra bagaj ücreti alıyor. Arjantin’den yapılan yurtdışı uçuşlarda havaalanı vergileri dışında bir de 18 dolar ‘ayakçıktı’ parası alınıyor. Komşuları Şili ve Uruguay gibi Arjantin de Türk vatandaşlarından vize istemeyen nadir ülkelerden. Buenos Aires’teki Büyükelçiliğimizin numarası 4785-7203.

nerede yenir

Bana göre Recoleta, Puerto Madero ve Palermo en gözde restoranların bulunduğu bölgeler. Recoleta’da halen 5 dolara başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan mönü yiyebileceğiniz yerler var. Hard Rock Cafe’de de 6-7 dolara karnınızı doyurabilirsiniz. Bir bira yaklaşık bir dolar. Puerto Madero’da ise bence en iyi restoran deniz ürünleri konusunda uzman olan Puerto Cristal (4331-3669 www.puerto-cristal.com.ar). İyi bir yemeğe 20- 25 dolar civarında ödersiniz. Uygun fiyatlı İtalyan restoranı olarak Gatto, şık bir mekan olarak da Bice var. Buenos Aires’e kadar gelmişken meşhur bifteklerini ve şaraplarını denemek isterseniz, Spettus’a (4334-4126) uğrayın. Fiyatlar kişi başı 12 dolardan başlıyor. Palermo’da Spirit Restaurant (4833-4360) deniz ürünlerinde, Al-Andulus (4832-9286) ise Akdeniz mutfağında başarılı.

Öğle yemeği için bir gün Mayo bulvarındaki Cafe Tortoni’yi (4342-4328 www.cafetortoni.com.ar) deneyebilirsiniz. Biftek dört, pizza üç, kahve bir dolar. Yemek yiyip tango seyredebileceğiniz yerlere gelince... Önerebileceğim üç alternatif var: El Querandi (www.querandi.com.ar) Esquina Carlos Gardel (www.esquinacarlosgardel.com.ar) ve El Viejo Almacen (www.viejo-almacen.com.ar) Bu arada Kuzey Amerika kovboylarının Güney Amerika versiyonu olan Gaucho’ların meşhur mate çayını da muhakkak deneyin. Bir Arjantinli’nin senede ortalama beş kilo mate çayı içtiğini söylersem, mate’in neden bir tören havası içinde sunulduğunu daha iyi anlayabilirsiniz

nerede kalınır

Buenos Aires’te Palermo bölgesinde sadece kahvaltı ve konaklama hizmeti veren, uygun fiyatlı, küçük işletmeler var. 1555 Malabia House (www.malabiahouse.com.ar ), Palermo House (www.palermohouse.com.ar), Como en casa (www.bandb.com.ar) bunlardan bazıları. Grand Boulevard (www.grandboulevardhotel.com) dört yıldızlı. Geceliği 90 dolar. Lafayette (www.lafayettehotel.com.ar) de dört yıldızlı, 70 dolar. Gözünüz beş yıldız standartlarındaysa tavsiyem Sheraton Buenos Aires (www.starwood.com), geceliği 250 dolar. Alvear Palace (www.alvearpalace.com) ise 410 dolar. Eğer www.naptravel.com adresini tıklarsanız bu otellere, yarı fiyatına rezervasyon yaptırabilirsiniz.

alışveriş

Kriz öncesinde bir dolar, bir pesoya eşitken, kriz ertesinde dört pesoya çıkmış. Dolayısıyla maaşlar da dörtte birine düşmüş. Şu anda bir dolar yaklaşık olarak 2,90 peso. Bazı dükkanlar satışlarını artırmak için dolarınıza 3,30 peso verebiliyor ve bunu vitrinde belirtiyorlar. Buenos Aires alışveriş açısından ucuz bir şehir. Florida Caddesi, bizim İstiklal Caddesi’nin benzeri. Şık alışveriş merkezi Galerias Pacifico da (www.galeriaspacifico.com.ar ) bu caddede. Patio Bullrich alışveriş merkezi ise Recoleta’ya yakın. Eğer bunlar da kesmiyorsa, Güney Amerika’nın en büyük alışveriş merkezi, 300 mağazalı Unicenter (www.unicenter.com.ar) 30 dakika mesafede. Üstelik hotellerden ücretsiz transferleri (Bunun için 4733-1166’yı arayın) ve öğle yemeği ikramları da var! Arjantin’in milli taşı Rhodochrosite (Diğer adıyla Inca Rose). Bu pembe taşı hediyelik eşya satılan her yerde bulabilirsiniz. Takıya meraklıysanız dünyanın en büyük mücevhercilerinden Brezilya kökenli Stern’in Arjantin’de de şubeleri var, biri de Sheraton Oteli’nin içinde. Arjantin’de deri ve yünden yapılma ürünler de çok çeşitli ve uygun fiyatlı. Pesonun milli para birimi olduğu diger Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi Arjantin’de de para biriminin işareti Amerikan Doları’yla aynı, kafanızı karıştırmasın. Arjantin’de Tax Free Shopping levhasını gördüğünüz yerlerde, genelde 70 pesonun üzerinde harcama yaptığınızda vergi iadesi almaya hak kazanıyorsunuz.

YILLIK ORTALAMA HAVA SICAKLIKLARI

Ocak 28

Şubat 27

Mart 26

Nisan 22

Mayıs 18

Haziran 15

Temmuz 15

Ağustos 16

Eylül 18

Ekim 21

Kasım 25

Aralık 26
False