GeriSeyahat Bu sanatın adı 'çaÄŸdaÅŸ'
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu sanatın adı 'çaÄŸdaÅŸ'

Bu sanatın adı 'çaÄŸdaÅŸ'

Bu sefer, ilklerle dolu bir Contemporary Art İstanbul görmeye hazır olun…

Uluslararası çağdaş sanat camiası ve Türk sanatseverlerin merakla beklediği Contemporary Art İstanbul 2010, ilk kez basın ve özel davetliler için gerçekleşen ön açılışla görücüye çıktı.

 

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın giriş kapısında oluşan kuyruk ve kalabalık ilk izlenim olarak ünlü bir sanatçının konser öncesini andırsa da yüzümde ‘ne güzel‘ gülümsemem belirdi.  

 

Birkaç modern sanat hayranı arkadaşımla birlikte içeri girdiğimizde dışarıdaki kalabalığın kat be katı, içeride harıl harıl eserleri ziyaret etmeye başlamışlardı bile. Koridorlar arasında zor da olsa ilerlemeye çalıştık. Gezmek, incelemek, uluslararası çağdaş sanatla buluşmak için yanlış bir gün seçtiğimin farkındayım ama merakla saldırdık katılımcı galerilere…

 

Yazıya da "ilkler" diyerek baÅŸladım ya, iÅŸte Contemporary Art Ä°stanbul’un ilkleri…Â

 

  • Türkiye'den 43, yurtdışında 37 galeri ile toplamda 420 sanatçının 2 bin eserini bir araya getiren etkinlik, yeni bir rekora imza attı.
  • Her yıl farklı bir ülkenin konuk olduÄŸu Yeni Ufuklar bölümünde bu yıl Ä°ranlı sanatçılar ilk kez Ä°stanbul’da görücüye çıktı. Bu isimler arasında Farhad Ahrarnia,ÂMonir Farmanfarmaian, Parastou Forouhar, Taraneh Hemami’nin eserlerini Rose Issa Projects’de ( b katı) inceleyebilir, Alireza Adambakan, Samira Alikhanzadeh’ın eserlerini ise, Assar Art Galery’de ( a katı) görebilirsiniz.
  • Sergi alanına girer girmez dikkatimi ilk çeken yer, belki de katılımcıların en renklilerinden biri 'Dükkan' oldu. Dükkan ilk kez, Contemporary Ä°stanbul’un tek ‘Sanat Dükkanı’ olarak yerini aldı.
  • Pek çok sanatseveri beklene en önemli sürprizlerden biri de Contemporary Ä°stanbul’da bölgesel sanatı desteklemek için Ermeni sanatçıların davet edilmiÅŸ olmasıydı. Ermeni çaÄŸdaÅŸ sanatının önemli temsilcileri Karen Aghamyan, Tigran Kirakosyan, Felix Eghiazaryan’ın eserlerini Art of Armenia (a katı) galerisinde ziyaret edebilirsiniz.

 Â

Bu sanatın adı çağdaş
 Â
Bu sanatın adı çağdaş
Â
Bu sanatın adı çağdaş

 

SERGÄ°DE YER ALAN ESERLERDEN KARELER

 

AÇILIŞ GÜNÜNDEN FOTOĞRAFLAR

 

İŞTE BENİM ‘EN’LERİM

 

Dükkan ( b katı, girişte solda)  ilk durağım oldu. Standlarında yer alan her çalışmayı mutlaka inceleyin ve arşivinize birkaç parça destekte bulunun. Bu arada isteyenlerin dolabına da tişörtleriyle katkıda bulunabileceklerini de belirteyim.

 

Casa Dell’Arte’de (b 203) Türkiye’nin belki de en cesur sanatçısı Şükran Moral’ın Mardin'de köylülerle birlikte hazıladığı ‘Evli, Üç Erkekli’ performans fotoğraflarını ve videosunu mutlaka görün. Moral'in çalışmaları o kadar başarılı ki, hala İstanbul Modern'de devam eden Kutluğ Ataman sergisinden sonra beni yumruk yemişe döndüren Contemporary Art'taki tek sergi oldu.

 

EVLİ, ÜÇ ERKEKLİ ÇALIŞMASINDAN FOTOĞRAFLARI

 

Galerie Deschler’da yer alan Berlinli sanatçı Xenia Hausner’ın eserlerini,ÂArte’de (b 111) Hans Scieb’in heykellerini es geçmeyin.

 

Elipsis’de (a 301) yer alan tüm fotoğraflar, Outlet’te (b 201) Servet Koçyiğit ve Şener Özmen’in enstalasyon çalışmaları sizi sizden alacak.

 

Etemad’da yer alan Tahranlı sanatçı Simin Keramati’nin tabloları, Rose Issa Project’de (b 207) yer alan Ayman Baalbaki’nin eserlerine, değeri 3.5 milyon lira olan fuarın en pahalı eseri Ahmet Güneştekin’in Baraz’da (b 101-103) yer alan ‘Güneşe Açılan Kapılar’ına dikkatle bakın. Ve Doğançay Müzesi’ni (a 402) gezmeden çıkmayın.

 

Contemporary Art İstanbul 24 - 28 Kasım 2010 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayın'da keşfedilmeyi bekliyor.

 

 

Bu sanatın adı çağdaş
      

 

 

 

 

False