Bodrum’un en ilginç 5 dalış noktası
Bodrum sünger yapısının fazlalığı ve tüm canlılığı ile Akdeniz sualtı türlerinin neredeyse tamamına ev sahipliği yapıyor. Bodrum sualtı yapısı her seviyeden dalgıca hitap ettiği gibi; ev sahipliği yaptığı 3 batığı ve doğa harikası mağaraları ile unutulmaz bir dalış deneyim yaşatıyor. Her mevsim kristal netliğinde olan suları, 20-30 metre görüş mesafesiyle Bodrum, sualtı fotografçıları için de vazgeçilmez. Dalış meraklıları için derinlikleriyle büyüleyen Bodrum’un en ilginç beş dalış noktasını National Geographic lisanslı Erman Akarsu’ya sorduk.
Küçük Reef
Bodrum Küçük Reef Bütün dalıcıların en az bir defa dalış yaptıkları bu nokta, sualtı fauna ve florası açısından oldukça zengindir. Bodrum Küçük Reef’te, akya, karagöz, baraküda sürüleri ve dip zemine yakın olan Axinella türü süngerler, geniş açı kadrajlamalarda sualtı fotoğraf ve videocularına arzulanan görüntüleri sağlar. Resifin üstü 5-6 metre, dibi ise yaklaşık 32 metre olduğu için her düzeyde dalıcıya hitap eder. Ulaşım kolaylığı ve yakınlığı da ayrı bir avantajdır. Popülasyon zenginliği ve kirliliğe henüz maruz kalmamış olması nedeniyle ülkemizin en iyi dalış noktalarından biri olarak tanımlanabilir.
Orak Adası
25 yıllık deneyime ve National Geographic lisansına sahip olan Erman Akarsu, 18 yıldır da Hapimag Sea Garden’ın bünyesinde bulunan Erman Dive Center’da dalış eğitimleri veriyor. Erman Akarsu’nun eğitimlerinde tercih ettiği Orak Adası derinliği, mağaraları, rengârenk süngerleri ve 100 metreyi geçen doğu duvarıyla bir dalış cenneti. Canlı az, derin sularda iri vatoz ve orfoza rastlanabilir. Duvar dalışı için en orijinal yerlerden birisi olan Orak adaları, zemini 90 mt lik dik duvarı ile tüm profesyonel dalgıçların tercih sebebidir.
Gökova körfezini girişindeki en büyük adalarından bir tanesidir. Adanın ucu bir orak şeklinde olduğu için Orak Adası ismini almıştır. Dalış bölgesi adanın güneyindeki ince burundur.
Burundan iki yöne doğru dalış yapılabilir. Burnun Gökova yönüne yapılan dalış, heyecan vericidir. Bu yönde 32-34 metrelerdeki Mağara’nın içi mor süngerlerle kaplıdır. Burundan itibaren önce 25 metrelere sonra 190 metrelere inen ve çok enteresan sualtı duvarına sahip bu noktada dalmak, her dalgıcın hayalidir. Çok fazla canlı popülasyonu olmamasına rağmen topografik yapısı gereği çok muhteşem bir dalış noktasıdır.
Kurt Burnu
Bodrum’da dalışın en keyifli noktalarında biri olan Kurt Burnunda 3 metreden başlayan kaya oluşumları 30 metreye kadar devam etmekte ve Ege Denizinin en güzel fauna ve flora çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu keyifli dalış noktası her seviyeden dalgıç için heyecan dolu bir maceradır. Dalışınız sırasında karşınıza Ahtapot, Müren, Orfoz, çeşitli kaya balıkları, Karagöz çıkabileceği gibi; Deniz Yıldızları, Deniz hıyarları ve amfora kalıntıları en güzel pozlarını sizler için verecekler.
Delikli Mağara
Karaada’nın Kos tarafında ve ortasındadır. Mağara içindeki mor ve sarı renkli oluşumlar büyüleyicidir; mağara içindeki kovuklarda ise iskorpit, karavida ve ıstakoz görme olasılığınız yüksektir. Mağaranın en güzel özelliği ise tepesinde bulunan 1 metre çapındaki delikten 6 metreye çıkabiliyor olmanızdır. Esas manzara ise dalgıçların mağara içinde toplanan hava kabarcıklarının delikten çıkışıyla oluşur.
Büyük Rasif
Bodrum’un en keyifli dalış noktalarından biri olan Büyük Resif’in üst kısmı 4 metreden başlamakla beraber güneyinde 32 metreye; kuzeyinde ise 36 metreye kadar ulaşmaktadır. Büyük Resif’in sığ noktalarında ahtapot, karagöz; iskorpitler size eşlik ederken; derinlere indikçe akya, orfoz, lahos, sinarit ve Mürenler ile karşılaşmanız kesindir. Eğer şanslı gününüzde iseniz baraküda sürüleri hatta kaplumbağa bile görebilirsiniz. Ayrıca duvar boyunca sünger oluşumları büyüleyicidir.