GeriSeyahat Barcelona’nın insandan kulesinde yerinizi alın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Barcelona’nın insandan kulesinde  yerinizi alın

Barcelona’nın insandan kulesinde yerinizi alın

Adına ‘Castell’ diyorlar... İnsanlar gözünüzün önünde basamak basamak yükseldikçe ağzınız açık seyrediyorsunuz. Ama sadece izlemekle kalmayın; siz de Katalan kültürünün en renkli unsurlarından bu kulenin parçası olabilirsiniz.

Barcelona’nın tıklım tıklım hediyelik eşya dükkânlarında La Sagrada Familia bibloları, Messi, Neymar, Iniesta formaları ve Park Guell’den porselen kertenkeleler arasında insan kuleleri replikaları da görürsünüz. Lise öğrencilerinin 19 Mayıs’larda yaptıklarına benzer kuleleler ama daha büyük, daha görkemli...

 

Barcelona’nın insandan kulesinde  yerinizi alın

 

Adına ‘castell’ denilen bu kuleler Katalan kültürünün bir parçası. Bölgedeki şehirler arasındaki rekabetten doğan bu gelenek, bugün yerel halkın giderek artan ilgisiyle devam ediyor. Barcelona’da birçok mahalle kendi castell’inin (Sözcük ‘kale’ anlamına geliyor) daha yüksek ve görkemli olmasıyla övünüyor ve şubattan kasıma (ağustos hariç) düzenli aralıklarla bu insandan kule-kaleleri inşa ediyor.

Bu etkinliğe katılmak için Barcelona nüfus müdürlüğünden onaylı bir ikametgâh ilmuhaberi gerekmiyor. Siz de bir turist olarak bu etkinliğe katılabilirsiniz. Kolay da bir yolu var; ‘Castellers de Barcelona’ isimli kuleci kuruluşla temasa geçin, onlar sizi salı, perşembe ve cuma günü yaptıkları antrenman-provalara çağırıyor (www.castellersdebarcelona.cat). Üstelik ücretsiz.

 

Barcelona’nın insandan kulesinde  yerinizi alın

 

İYİ BİR MAHALLE KULESİ YAPMANIN FORMÜLLERİ 

- Barcelona’da kasıma dek neredeyse her hafta sonu bir kule/kale yapma etkinliği bulabilirsiniz. 

- Dışarıdan öyle görünebilir ama bu kuleler için esas gereken güçlü olmak değil. Denge daha önemli. 

- Ama her şeyden önemlisi takım olmak. Genç-yaşlı, çoluk çocuk herkes kulenin içinde ama ancak iyi bir takım olduklarında yeterince yükseğe çıkıyorlar. 

- Her mahallenin ayrı forması var; etkinliğe bu özel formalarla katılıyorlar. 

- Bele dolanan kumaşın adı ’faixa’, basamak görevi görüyor. 

- Kuleler 10 metreye kadar çıkabiliyor. 

- En üste her zaman ‘en küçük’ olan çıkıyor. ‘Enxaneta’ isimli bu kişi çoğunlukla bir çocuk. 

 

 

 

False