Son Güncelleme:
Barcelona’nın tadı
Ben gideceÄŸim yeri önceden çalışırım. Ora hakkında yazılanları okur, anlatılanları dinlerim. GittiÄŸim yerlerde sadece binalara, tarihî yapılara, sokaklara, coÄŸrafyaya bakmakla yetinmem. Bir yeri tam olarak bilmek için yerel lezzetleri de tatmanın gerektiÄŸine inanırım. Bu nedenle ansiklopediler, hatıratlar kadar yeme-içme kitapçıklarını da titizlikle incelerim. En iyi adresleri not etmek için gayret sarfederim. Daha önce gidenlerden sorup soruÅŸtururum. Batı medyasında çıkanları okur, adresleri not ederim. Önümüz bayram... Yani gezmek için yeni bir fırsat daha. Bu hafta sizlere yeme-içme konusunda rehberlik yapmak istiyorum. EÄŸer bu tatilde veya gelecekte yolunuz Ä°spanya'nın Barcelona kentine düşerse aÅŸağıda vereceÄŸim adreslere uÄŸramanızı öneririm.NOT: Geçen aydan beri Ä°STANBUL LÄ°FE Dergisi için Ä°stanbul'da ‘Lezzet KeÅŸifleri’ yapıyorum. Lezzetle ilgilenen Ä°stanbullu meraklı okurlarıma bu dergiye bir göz atmalarını öneririm.Ca L'lsidreBarcelona'nın hararetle tavsiye edilen restoranlarının başında geliyor. BoÅŸ masa bulmak neredeyse imkánsız. Chardonnay üzümünden damıtılmış sirkeyle tatlandırılan ve patates, mantar eÅŸliÄŸinde sunulan karides, hemen tükenen yiyeceklerin başında geliyor. Ama endiÅŸeye kapılmayın... ‘Frito a la Andaluza’ denilen küçük balık kızartmasıyla birlikte servis edilen, sumak, kırmızı, yeÅŸil biber ve levrek balığı ile doldurulmuÅŸ domates dolmasının da tadı doyumsuz. Garsonlar, müşterilerin buraya özellikle tatlı soÄŸanla kızartılan keçi eti için geldiklerini belirtiyorlar. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarap dahil iki kiÅŸilik yemeÄŸin fiyatı yaklaşık 150 dolar. Adres: 12 Carrer les FlorsCal PepPicasso Müzesi yakınlarında küçük bir bulvarda bulunan Cal Pep'e, açılır açılmaz damlamanızda fayda var. Çünkü günün her saati tıklım tıklım dolu oluyor. Burada Ä°spanya'nın geleneksel yemeklerinden biri olan ‘Pa amb tomaquet-zeytinyaÄŸlı, sarmısaklı ve domatesli ekmek’ yemenizi öneririm. Bunun yanında ‘Lustau Fino Jarana’ adlı beyaz ÅŸarabın çok iyi gittiÄŸini belirtmek isterim. Ardından sunulan kızartılmış enginarın ise tadına doyum olmuyor. Öylesine hafif kızartılmış ki, enginarın tadı olduÄŸu gibi duruyor. Aynı durum kalamar ve sardalye balığı için de geçerli. Kırmızı acı biberli, maydanozlu, jabugo jambonlu küçük deniz tarağı, et suyunda ikram ediliyor. Yemek Katalanların soÄŸuk krem brülesi ile sona erdi. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarabın dahil olduÄŸu iki kiÅŸilik yemeÄŸin fiyatı 75 dolar. Salı- Cumartesi arası öğle ve akÅŸam yemeÄŸi, pazartesi günleri sadece akÅŸam yemeÄŸi veriliyor. Adres: 8 Plaça des les Olles. La ParraBarcelona-Sants tren istasyonu yakınlarında, pek de gözde olmayan bir yerde bulunmasına raÄŸmen, La Parra'ya yapacağınız küçük bir ziyaret, adeta bu ülkede çıkacağınız küçük bir geziyi andıracak. 180 yıllık bir terminal olan mekánda, tüm yiyecekler odun ateÅŸinde piÅŸiriliyor. Rustik tarzda döşenmiÅŸ yemek odalarından ilkine girdiÄŸiniz an, tabaklar dolusu ÅŸarküteri çeÅŸidine, yaban mantarlarına, domates ve patlıcanlara rastlarsanız ÅŸaşırmayın.Burada ‘Pa amb tomaquet’i kendiniz hazırlıyorsunuz. Yapacağınız tek ÅŸeyse garsonun talimatlarına uymak. Kalınca kesilmiÅŸ köy ekmeÄŸi diliminin üstüne önce sarmısağı ardından domatesi sürüyorsunuz. Sonra da üzerinde zeytinyağını gezdiriyorsunuz. Bizim Ege yöresinde, Ayvalık'ta da yapılan nefis bir iÅŸtah açıcı... Amerikalı turistler nedense, bu basit iÅŸlevi yapmakta oldukça zorlanıyorlar. Onun için garson, diliminizi hazırlayıncaya kadar başınızdan ayrılmıyor. La Parra'nın Barcelona'daki en iyi escalivada’yı (ızgara patlıcan yemeÄŸi) yaptığı iddia ediliyor. Ama burada diÄŸer yiyecekler de aÄŸzınızı sulandıracak kadar lezzetli. Sözgelimi ‘Romesco’’ sosuyla birlikte sunulan kalem inceliÄŸindeki kuÅŸkonmazlar da oldukça lezzetli. Romesco sosu, domates püresine baharat, badem, ceviz, kırmızı biber karıştırılarak yapılıyor. Tatlı soÄŸan ve sarmısakla tadlandırılmış mantar yemeÄŸi de damaklara bayram ettiriyor.Odun ateÅŸinde nar gibi kızartılmış kuzu eti ise fırında piÅŸmiÅŸ patatesle birlikte servis ediliyor. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarabın dahil olduÄŸu iki kiÅŸilik yemeÄŸin fiyatı yaklaşık 110 dolar. Adres: 3 Carrer Joanot Martorell.Pou DolcPou Dolc'un öğlen mönüsü iddialı ve oldukça da ucuz. 20 dolara üç çeÅŸit yemek, bir ÅŸiÅŸe sofra ÅŸarabı ve bir ÅŸiÅŸe su alabilirsiniz.Restoranın en favori yemeÄŸi, badem, fındık, kuru üzüm, incir ve kuru kayısıyla piÅŸirilen ıspanak. Bu yemek Katalan mutfağının en favorilerinden biri. Elma, muz, minik çilek ve orman çileÄŸinden oluÅŸan ‘Macedoine’, silindir ÅŸeklinde portakallı bir bisküvi içinde sunuluyor ve yoÄŸurtlu dondurma ile süsleniyor.Åžarap listesi fazla kabarık deÄŸil, ama içlerinde oldukça seçkin markalar bulunuyor. Bir ÅŸiÅŸe sofra ÅŸarabıyla birlikte öğle yemeÄŸi 20, akÅŸam yemeÄŸi ise 65 dolar. Adres: 6 Baixada de sant Miguel.NeichelBarcelona'da ‘Michelin Yıldızlı’ gurme restoran sayısı yedi. Bu restoranlardan biri de Neichel. Neichel’de yerel malzemeler kullanılıyor. Sözgelimi jumbo karidesler, mercimek, enginar, fasulye, kapari ve kırmızı pancarla birlikte servis ediliyor. ‘Empordo ÖrdeÄŸi’ ise jabugo jambonlu patates ile yapılıyor.Patates ve balıkla yapılan Neichel'e özgü çorba oldukça baÅŸarılı. Sarmısak, soÄŸan, defne yaprağı ve mercanköşk çorbaya muhteÅŸem bir tat vermiÅŸ. Kremalı ve yabani çilekli Fransız krepi de oldukça lezzetli. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarabın dahil olduÄŸu iki kiÅŸilik yemek 195 dolar. Adres: 16 bis Carrer Beltran i Rozpide. Can SoleLimanda yer alan Can Sole'a, daha ilk bakışta insanın kanı ısınıyor. Tatlı ‘Almejas’ ve küçük kum midyeleri kızgın tavadan çıkar çıkmaz adeta kapışılıyor. Ä°ki kiÅŸiyi doyurabilen ‘Bacalao al serallo-kurutulmuÅŸ balıktan yapılan bir yemek’ oldukça lezzetli. Ä°ki rulo halinde sunulan morina balığı ise patates ve allioli sosuyla (sarmısaklı mayonez) birlikte sunuluyor. Bir ÅŸiÅŸe ÅŸarabın dahil olduÄŸu iki kiÅŸilik yemeÄŸin fiyatı yaklaşık 100 dolar. Adres: 4 Carrer Sant Carles (Barcelonata)La Vinya Del SenyorÅžarap tutkunları için ideal bir adres. Santa Maria del Mar kilisesinin tüm görkemiyle yükseldiÄŸi hoÅŸ bir bulvarda bulunuyor. Restoranın ÅŸarap listesi insanı ÅŸaşırtıyor. Ãœlkenin hemen hemen tüm ÅŸaraplarını bu listede bulmak olası... 13 tane Priorats, 31 tane Riojas ve Ä°spanya'nın efsanevi Vega Sicila'sına ait 14 deÄŸiÅŸik marka listenin gözdelerinden. Bu seçkin markaların 20 tanesi bardakla da sunulabiliyor. Bu ÅŸarapların yanındaysa, hamsi ve peynir gibi çeÅŸitli mezeler sunuluyor. ZeytinyaÄŸlı yumuÅŸak ceviz ruloları, öğle vakti içilecek ÅŸaraplardan önce mideyi bastırıyor.Birkaç bardak ÅŸarap ve bir tabak meze 15 dolar. Adres: 5 Plaça Santa Maria.Â