GeriSeyahat Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
 Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Kayakseverler için sezon çoktan açıldı. Her kayakçı kendi seviyesine göre en iyi kayak merkezine giderek, kar üstündeki keyfini en üst seviyeye taşımak istiyor. Peki, bu sene Avrupa’daki en gözde kayak destinasyonları nereler? Bu sorunun cevabını sizler için derledik...

Dağ bisikleti, kayaklı koşu
AVUSTURYA Saalbach-Hinterglemm

Avusturya Alpleri’nde yer alan Saalbach-Hinterglemm, kayak bölgesi olarak biliniyor. Salzburg’un güneybatısındaki kent, tam anlamıyla bir kayak fanusu. Bu yakınlık, Salzburg Havalimanı’ndan bölgeye transferi oldukça kolaylaştırıyor. Reiterkogel, Kohlmais ve Schattberg Dağları’nın hemen yamacındaki konumu ve lift ağı ile kayakseverler kadar, dağ bisikletçileri ve kayaklı koşucular için de benzersiz bir rota çiziyor. Bu bölgede kayak sezonu 1 Aralık’ta başlarken nisanın ilk haftasına kadar da sürüyor. Unutmadan ekleyelim. 1991 yılında bu bölgede Alp Disiplini Dünya Şampiyonası gibi çok önemli bir organizasyon da düzenlendi.

Â

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

140 km pist İSVİÇRE
Crans-Montana

İsviçre’nin Valais Kantonu’ndaki Sierre Bölgesi’nin başkenti Crans-Montana, Avrupa’nın en önemli kayak noktalarından biri olarak göze çarpıyor. Crans ve Montana’nın iki merkezinin birleşmesi ile oluşan bu büyük merkez, İsviçre Alpleri’nin Fransızca konuşulan bölgesinde yer alıyor. Crans-Montana, 140 kilometrelik pisti, eşsiz güzellikteki Plaine Morte’u ve 2 bin 927 metrelik zirvesi ile doyumsuz bir kayak serüveni sunuyor. Aralık ayının başında başlayan sezon nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Bölge Alp Disiplini Dünya Kupası’nın gediklilerinden olduğu gibi 1987 yılında da Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

UNESCO mirası
Ä°TALYA Gardena Vadisi

İtalya’nın kuzeyindeki Dolomit Bölgesi’nde yer alan Val Gardena (Gardena Vadisi), dağ sporlarının merkezi olarak biliniyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölge, içerisinde birçok kayak merkezi de barındırıyor. Puez-Odle Doğal Parkı, görenleri büyülerken Dolomiti Superski ve Sella Ronda, vadinin en önemli iki zirve noktası olarak göze çarpıyor. Oldukça dik yapısıyla Alp Disiplini Dünya Kupası’nda hız disiplinlerine uzun süre ev sahipliği yapan bölgede kayak sezonu Nisan ayının başına kadar devam ediyor.

Â

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

En eski, en geniÅŸ
FRANSA Alpe d’Huez

Fransa Alpleri’nin en bilinen noktası olan Alpe d’Huez, hem kış sporları hem de Fransa Bisiklet Turu’ndaki inanılmaz zirve finişleriyle sporseverlerin aklına kazınmıştır. 1250 metreden başlayıp 3330 metrelik yüksekliğe kadar erişen bölge, her düzeyde kayaksever için pist imkanı sunuyor. Kar kalitesi hep üst seviye olan bölgede sezon da mayıs ayının başına kadar devam ediyor. Fransa’nın en eski ve en geniş kayak merkezlerinden biri olan Alpe d’Huez, güneş ve karı bir araya getiren yapısıyla da dikkat çekiyor.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Macerası kayakçılara
Ä°SPANYA Baqueira-Beret

İspanya’da Pireneler’in kalbinde Aran ve Aneu Vadileri’nde yer alan Baqueira-Beret, 1500 metreden başlayıp 2510 metrelik zirve noktasına kadar çıkıyor. İspanya’nın en geniş ve en çok ziyaret edilen kayak merkezlerinden biri olan Baqueira-Beret, 146 kilometrelik pistleriyle ziyaretçilerine doyumsuz bir kayak ziyareti sunuyor. Beret, Baqueira ve Bonaigua isimli üç alandan oluşan parkurlarda, muhteşem bir kombinasyon bulabilirsiniz. Zor, kolay, heyecan verici ve dingin parkurlar. Özellikle maceracı kayak severler için ağaçların arasında geçen geniş pistlere de sahip olan bölgede sezon, nisan ayının başına kadar devam ediyor.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Yılda 2.5 milyon kayakçı
FRANSA La Plagne

Fransa Alpleri’nde yer alan bir diğer eşsiz kayak noktası ise La Plagne’dır. Tam bir aile kayak bölgesi olarak tanımlanabilecek bölge de yine Alpe d’Huez gibi her seviyede kayakçının yüzünü güldürebilecek bir yapıya sahip. 3250 metreye kadar çıkan zirve noktası ve 225 kilometrelik pistiyle dikkat çeken La Plagne’da bobsleigh için özel yamaçlar vardır. Sadece Avrupa’nın değil dünyanın en önemli kayak bölgelerinden biri olan La Plagne, sezonda ortalama 2.5 milyon turisti ağırlıyor. Bu bölge de de sezon mayıs ayının başına kadar devam ediyor.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Sürat pistleri var
İSVEÇ Are

İskandinavya’nın en bilindik kaya bölgelerinden Are, İsveç’te yer alıyor. Bölgenin en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizm, Are’ye kimliğini de kazandırmış. Özellikle süratli pistleri ile dikkat çeken bölgenin bir diğer önemli spor disiplini de bisiklet. Yaklaşık 1000 yıl önce Vikingler’in yaşadığı bölgede Mount Are, her zaman kış sporları ile iç içeydi. İki kez Alp Disiplini Dünya Şampiyonası’na da ev sahipliği yapan Are, Avrupa’nın en geniş ve en modern kayak bölgesi olarak biliniyor. Modern lift sistemleri sayesinde günde yaklaşık 5000 kişiden fazla ziyaretçi, rahatça kayak yapmanın keyfini yaşayabiliyor.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Otantik güzellik
FRANSA Valloire

Fransa’nın Savoie Bölgesi’nde yer alan Valloire Komünü, tam bir kayak cenneti. Bölgede yer alan kayak bölgelerinin yüzde 70’i 2000 metrelik yükseklikten daha üste bulunuyor. Bölge 150 kilometrelik bir kayak ağına da sahip. Ama Valloire’da iki ana merkez bulunuyor: Setaz ve Crey du Quart. Özellikle Crey du Quart’ta yer alan snowpark, her dereceden kayaksevere hitap ediyor. Sezonun nisan ayı ortasına kadar devam ettiği bölge, otantik güzelliği ile de dikkat çekiyor. Ayrıca güzel bir kar yürüşüyü yaparken karşınıza çıkan buzdan heykeller ile de büyülenebilirsiniz.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Snow parklarıyla ünlü
Ä°TALYA Livigno

İtalya Alpleri’nin İsviçre sınırında yer alan Livigno Bölgesi, snow parkları ve yamaçlarıyla ünlü. Sezonu en erken açan bölgelerden biri olan Livigno’da mayıs ayı başına kadar da kayak yapabilme imkânı sunuyor. Livigno, 115 kilometrelik kayak yapabilme alanı ve 3000 metrelik zirve noktasıyla Avrupa’nın en önemli kayak noktalarından biri. Kayak dışında bir önemli bilgiyi daha vermek lazım. Livigno bölgesinde alışverişten vergi alınmıyor. Yani tüm bölge bir nevi duty-free.

Avrupa’nın en güzel 10 kayak merkezi

Buz tepeleri
AVUSTURYA Sölden

Avusturya’nın Ötztal Vadisi’nde yer alan Sölden, sadece kayak parkurlarıyla değil aynı zamanda son teknoloji teleferik ve telesiyejleriyle de dikkat çekiyor. Giggijoch Dağı’nde 3000 metreyi aşan zirve noktasıyla olağanüstü bir Ötztal Manzarası da sunuyor. Alp Disiplini Dünya Kupası’nın gedikli noktalarından biri olarak da tanınan Sölden’in en büyük özelliklerinden biri buz kalitesi ve buzlu tepeleri. Ekim ayının başından itibaren başlayan sezon, Nisan ayı sonuna kadar devam ediyor. 148 kilometrelik kayak parkuru da bu sezonu taçlandırıyor.

False