GeriSeyahat Amazon’a gidecekler bu şehri mutlaka görmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Amazon’a gidecekler bu şehri mutlaka görmeli

Amazon’a gidecekler bu şehri mutlaka görmeli

Zeki Uzun (35), 17 senedir havacılık sektöründe çalışıyor. Büyük bir havayolu şirketinin İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki kargo operasyonlarında görev yapıyor. İş için gittiği şehirleri fırsat yaratıp geziyor. Ayrıca kendi programını yapıp gezilere çıkıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 20 ülke gezdi. Detaylı plan yapmadan yola çıkıyor, internetteki Couchsurfing sitesinden evlerini gezginlere açan kişileri bulup, ücret ödemeden konaklıyor, şehirleri bu kişilerin önerileri doğrultusunda keşfediyor. Aynı web sitesi kanalıyla İstanbul’a gelenlere yardımcı oluyor. Bu vesileyle İstanbul’da tanıştığı Belem’li Halkla İlişkiler uzmanı Carla’nın daveti üzerine geçen yıl aralık ayında Brezilya’ya gitti. Amazon deltasındaki şehirde dokuz gün geçirdi. İzlenimlerini anlattı.

Brezilya’daki ilk durağım Rio de Janeiro ve Sao Paulo’ydu. Bu şehirlerde, Couchsurfing üyesi iki Türkle tanıştım. Arkadaşım Carla da bize katıldı ve dokuz muhteşem gün geçirdik. Daha sonra Carla’nın önerisi üzerine, ülkenin kuzeyindeki Para eyaletine gittim. Başkent Belem, Amazon’a seyahat edeceklerin mutlaka görmesi, en az birkaç gün geçirmesi gereken bir şehir. Amazon’un kollarından Para Nehri’nin kıyısında. Avrupalı sömürgecilerin Amazon’da kurduğu ilk yerleşim. 1616’da Portekizliler bir kale inşa etmiş. Şehir bu kalenin çevresinde gelişmiş. Kauçuk ticareti büyüdükçe Belem’de büyümüş. 1850’de nüfusu 12 bine, 2009’da sadece merkezi 400 bin, çevresiyle birlikte 1,4 milyona ulaşmış.
Brezilya’nın her yerinde olduğu gibi Belem’de de, yoksulların yaşadığı bölgeler (favela) mevcut. Fakat bu bölgeler büyük şehirlerdeki kadar tehlikeli değil. Genellikle şehir merkezinin dışındaki bölgelere kurulmuşlar. Brezilya’nın birçok bölgesi kendine özgü renklere, kültüre, iklime sahip. Etnik yapı da belirgin farklılıklar gösteriyor. Güneyde yaşayanlar daha sarışın, orta ve doğu bölgedekiler çoğunlukla Afrika kökenlilerden oluşuyor. Kuzeyde, Belem ve çevresinde ise kızılderili kökenliler yaşamakta. Görünümleri, günlük yaşamları, yemekleri diğer bölgelere pek benzemiyor. Ayrıca Amazon’un iç bölgelerinde hâlâ ilkel şartlarda yaşayıp, modern hayatı kabullenmeyen yerlilerin olduğu bilinmekte.

YAĞMUR MEVSİMİ OCAKTA BAŞLIYOR

Yıl boyu yağmur alan bölgede 12 ay boyunca ortalama en düşük sıcaklık 22, en yüksek sıcaklık 32 derece. Yılın en sıcak ayları ekim, kasım, aralık. Ocaktan hazirana yağmur mevsimi. Diğer aylarda da yağmur bulutları günde en az bir kez kentin üstünden geçiyor. Çantada her zaman küçük bir şemsiye ya da yağmurluk taşımakta fayda var.
Belem pek fazla gelişmemiş. Ver o Peso olarak bilinen meydan ve liman bölgesi şehrin merkezi. Liman aynı zamanda balık ve sebze pazarı. Tekneler civar adalardan toplanan tropikal meyveleri ve balık çeşitlerini sabahın erken saatlerinde Ver o Peso yakınındaki limanda satışa sunuyor. Bir sepet dolusu mango, yani yaklaşık 3 kilogramı, 5 dolar.
Amazon bölgesine özgü, ünlü açai bitkisinden yapılan puding tarzı tatlı meşhur. Bordo renkte ve istenildiğinde şeker katılabiliyor. Pek hoşlanmadım ama şeker katınca idare ediyor. Yendikten sonra dudak ve dilde bordo renk bırakıyor. Tabii ki geçici. Çok sağlıklı bir bitki ve birçok ilaç yapımında kullanılıyor.
Şehir merkezindeki Mangal Das Garças küçük bir doğal park. Kuşlar, papağanlar, kelebeklerin olduğu nehir kenarındaki ormanlık bölgede bulunan hoş bir yer. Kuleye çıkıp tüm Belem’i panoramik olarak izleyebilirsiniz.

AMAZON ORMANLARI ŞEHRİN YAKINLARINDA

Belem’den Amazon Ormanları’na ulaşmak kolay. Şehrin biraz dışında, karayoluyla yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki bölgede Amazon ormanlarının bir kısmı milli parka çevrilmiş, ziyarete açık. Rehbersiz gezilmesine izin verilmeyen parka girdiğinizde tamamen Amazon ormanlarının kucağındasınız. Timsahlar, kuşlar, yılanlar ve vahşi hayatın parçası olan birçok hayvan park sahasında insanları korumak için göletlerde, kafeslerde. Fakat milli park sınırları dışında doğal hayatını sürdüren hayvanlarla da karşılaşılabiliyor. Bu yüzden misafirler rehber eşliğinde dolaşıyor. Milli Park’a giriş ücreti 16 dolar.
Şehir içinde birçok yer yürüyüş mesafesinde. Toplu taşıma araçları ise ortalama 1 dolar.
Amazon nehri üzerinde yüzlerce ada, adacık bulunuyor. Hatta bazı adacıklarda sadece 1-2 ev var. Buradaki çocuklar şehirdeki okullarına küçük sallarla, eğer şehre uzaklarsa en yakındaki büyük adadan kalkan feribotlarla gidiyor.
Carla ile Cotijuba Adası’na gittik. Feribotla ulaşmamız yaklaşık 30 dakika sürdü. Şunu belirtmeliyim ki bu adaların hepsi nehir üzerinde. Renginden başka her şeyi bir deniz ya da büyük bir gölü andırıyor. Cotijuba Adası’nda şahsi kullanım için motorlu taşıt yok. Limandan sahile bisiklet, at, motor taksi, römorklu traktör servis veriyor. Yerleşim büyük bir köyü andırıyor. Toprak yollara sıralanmış bahçeli evler en fazla iki katlı. Ada yeşillikler içinde bir cennet.
Sahil boyunca dizilmiş restoranlar aynı zamanda küçük birer otel. Nehir sahilindeki kumsallar, deniz kıyısında gördüğüm birçok kumsaldan çok daha güzel. Nehrin suyu açık kahverengi, bu iç bölgelerden sahile taşıdığı alüvyondan kaynaklanıyor.
TAM ve GOL gibi yerel Brezilya havayolları Belem’e Brasil, Fortaleza, Sao Paulo ve Rio de Janeiro şehirlerinden uçuş yapıyor. Belem’den nehir gemileriyle Amazon’un diğer büyük şehri Manaus’a geçmek mümkün.

EN SEVDİĞİ BEŞ YER
Singapur, Prag, Rio de Janeiro, Marakeş, Kapadokya

Seyahatte ne okur: Rehber kitaplar
Seyahatte ne yer ne içer: Yerel lezzetler
Kiminle seyahat eder: Genellikle yalnız
Çantasındaki vazgeçilmezler: Fotoğraf makinesi, kitap, not defteri, kalem
Neyle yolculuk yapar: Uçak, otobüs, tren
Seyahatte ne alır : Magnet, küçük biblolar

False