GeriSeyahat ABD tahviline Japon desteği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
ABD tahviline Japon desteği

ABD tahviline Japon desteği

Çin Haziran ayında elindeki ABD Hazine varlıklarını azaltırken, Japon yatırımcıların varlıklarını artırdığı görüldü. Japonlar bu şekilde ABD’deki faiz oranlarının tarihin en düşük seviyelerinde kalmasına yardım ederken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi canlandırma çabalarına da katkıda bulundu.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   

 

Elinde en fazla ABD Hazine kağıdı bulunduran ülke olan Çin, Haziran’da bu varlıkları 24 milyar dolar azaltarak, 843.7 milyar dolara indirdi.

 

Çin’den sonra elinde en fazla ABD tahviline sahip ikinci ülke olan Japonya ise, 16.9 milyar dolarlık varlık alımıyla, elindeki miktarı 803.6 milyar dolara çıkardı. İki ülke arasındaki fark son hamleyle 40 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

 

Bu eğilim devam ederse, Japonya Eylül 2008’de kaybettiği birincilik unvanını yeniden kazanabilir.

 

FAİZ KORKULARINI DİNDİRDİ

Japonya’nın Hazine kağıtlarına olan talebinin artması, Çin’in 2.45 trilyon dolarlık döviz rezervini çeşitlendireceğini söylemesinin ardından, ABD’de faizlerin yükseleceğine yönelik korkuların dindirdi.

 

Japonya’nın artan talebi aynı zamanda, Hazine tahvillerinin getirisini geçtiğimiz aylarda aşağı çekti ve ABD’deki mortgage kredilerinin düşük seviyelerde kalmasına ve Washington hükümeti ile birçok şirketin tarihi seviyelerde düşük faiz oranlarıyla borçlanmaya devam etmesine yardımcı oldu.

 

ABD merkezli sermaye yönetimi şirketi CRT Capital Group, tahvil masası şefi David Ader, “Çin’in boşluğu Japonya’yla dolduruldu. Başka ülkelerden yoğun talebin devam etmesi durumunda, Hazine kağıtlarının en büyük alıcısı Çin’in geri çekilmesi çok da büyük bir sorun yaratmaz” dedi.

 

Ader aynı zamanda, Japon yatırımcıların, Hazine kağıtlarının getirilerinin daha da düşmesini beklediklerinden dolayı taleplerini artırdığına dikkat çekti.

 

Bu isteklerinde ABD’de baş göstermesi beklenen deflasyonun da etkisi olduğunu söyleyen Ader, deflasyon sürecinde gösterge tahvillerinin getirilerinin artıp, tüketici harcamalarının azaldığının altını çizdi ve ekonominin bu durumdan oldukça olumsuz etkilendiğini belirtti.

 

JAPONLARIN ALIMI DEVAM EDECEK

Japonya merkezli borsa aracılık şirketi Nomura Securities International’ın, sabit getirili menkul kıymetler masasının şef yardımcısı Jeff Michaels, Fed’in Hazine kâğıdı satın almaya başlamasıyla birlikte, Japonların taleplerinin artarak devam edeceğini belirtti.

 

Japonya Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre, Japon yatırımcılar, Temmuz’da yen cinsinden olmayan toplam 55 milyar dolarlık tahvil satın aldı.

 

Japonya’yla birlikte, diğer ülkelerden, dünyanın en güvenli yatırım enstrümanı olarak kabul edilen Hazine kâğıtlarına olan talep, tahvillerin getirisini aşağı çekti. ABD’nin 10 yıllık Hazine kâğıtlarının getirisi yüzde 2.57’ye geriledi. Bu oranın Mart 2009’dan bu yana görülen en düşük seviye olduğu belirtiliyor. Tahvil fiyatlarının yükselmesiyle ters orantılı olarak düşen getiri, Nisan ayının başındaki zirvesinden 150 baz puan geriledi.

 

*Bu haber Wall Street Journal'da "Japan Snaps Up Treasurys, Filling China's Void" başlığıyla yayımlanmıştır.

 

 

 

 

False