GeriSeyahat 6 günde dünyanın ucunda parti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
6 günde dünyanın ucunda parti

6 günde dünyanın ucunda parti

Jules Verne’in ünlü romanı Dünyanın Ucundaki Fener, gerçek bir fenere dayanıyor. Güney Amerika’nın en güney ucundaki bu fenerde geçen hafta bir parti vardı. Feneri dünyanın ucunda söndürmek kolay olmadı tabii. Patagonya’daki parti için binmediğimiz uçak, tren, katamaran, otobüs, taksi kalmadı. 6 günde 30 bin kilometre yol yaptık. Dünyanın etrafı zaten 40 bin kilometre. İşte Arjantin’deki o müthiş partinin ayrıntıları.

Arjantin, Güney Amerika’nın doğu kıyısı boyunca uzanan, Türkiye’nin 4 misli büyüklüğünde bir ülke. Ülkenin güney ucu Patagonya. En son notada küçük bir adanın üzerinde Dünyanın Ucundaki Fener var. Hani şu Jules Verne’in aynı adlı romanında anlatılan fener. Ateş Toprakları denilen bu bölgenin en uç noktasında Ushuaia adında bir kasaba kurulu. Ushuaia, Antarktika’ya açılan kapı, kutup turizminin başkenti. Sınırları buzullara ve penguen, deniz aslanı, hatta balina görebileceğiniz ulusal parklara kadar uzanıyor.

ÖLÜM HAPİSHANESİ

Dünyanın en ucunda kurulu bu küçük liman kasabası, bir zamanlar yaşayan “Ölüm” adlı hapishanesiyle ünlüydü: El Presidio. Bu mahpushane, ülkenin efsane lideri Peron tarafından 1947’de kapatılmadan önce mahkumlara yapılan kötü muameleyle nam salmıştı. Dünyanın bu hırçın bölgesindeki kasabanın bütün ağır işleri de yine mahkumlara yaptırılıyordu. Bugün ulusal parklara ziyareti, bir zamanlar mahkumların ormanlardan kereste kesip taşıdığı trenlerle yapıyorsunuz. El Tren Del Fin Del Mondo, yani dünyanın sonuna giden tren. Burada her şeyin başına “dünyanın sonu” koymak bir adet.

SOSYETE MAHKUM OLDU

Geçen cumartesi bu hapishanede büyük bir parti düzenlendi. Model, televizyoncu, aktör, müzisyen, DJ, Arjantin’de ünlü kim varsa geldi partiye, dünyanın her yerinden davetliler vardı. El Presidio Hapishanesi’nde parti yapmak JB Arjantin yetkililerinin fikri. JB viski, Dracula’nın Şatosu’ndan Pekin’de Yasak Şehir’e kadar dünyanın en ilginç yerlerinde böyle global partiler düzenliyor. Sırayla her ülke kendi organizasyonunu yapıyor.

OKYANUSA KARŞI ÇORBA

Parti, Ushuaia limanından kalkan katamaranlarda başladı. Önce iki katamaran halinde, Darwin’in araştırmalar yaptığı ünlü Beagle Kanalı’na doğru yola çıkıyoruz. Limandan ayrılır ayrılmaz DJ’ler kabin başına geçiyor, içki servisi fora! Katamaranlarla Jules Verne’in aynı adlı ünlü romanında geçen Dünyanın Ucundaki Fener’e gidiyoruz. Fener ziyaret edilip, penguenlerin resmi çekilecek. Dönüşte La Bomba de Tiempo grubunun Latin perküsyon şovunu izlemek için Puerta Carello adasına uğranacak, ateşlerin etrafında, şovu izlerken buz gibi okyanusa karşı sıcak deniz çorbaları içilecek.

KAPADOKYA’DAN İYİYDİ

Sonra tekrar katamaranlara ve doğru partinin yapıldığı El Presidio hapishanesine... Hapishanede kendimizi mahkummuş gibi hissetmemiz için ellerinden geleni yapmışlar. Hücreler ona göre ışıklandırılmış; müziği, şovu falan ona göre ayarlamışlar. Şovlar ve müzikler bütün Latin Amerika’nın en iyilerinden. Parti ikramı, bölgenin meşhur bir metrelik dev örümcek yengeçleri. JB Türkiye’nin geçen yaz Kapadokya’da yaptığı ve sabaha karşı balonların içinde gökyüzünde biten partisi birçok kişi için bu global partiler serisinin en iyisiydi. Ama Arjantin takımının Dünyanın Ucundaki Parti organizasyonundan sonra galiba Türkiye’nin papucu dama atıldı.

MÜTHİŞ BİR ARJANTİN BULUŞU

Arjantinliler pratiklikte bize benziyor, Akdenizli bir yanları var. Mesela şefin evinde yemek. Önceden randevu almak kaydıyla ünlü bir restoran ya da otelin şefinin evine gidebiliyorsunuz. Hem çok ucuz, hem de size özel. Sistem iki türlü işleyebiliyor. Mönüyü şefe de bırakabilirsiniz, sipariş de verebilirsiniz. O önceden her şeyi hazırlayacak, sizin önünüzde kendi malzemeleriyle yemekleri pişirecek. Yalnız, bir evin ağırlayabileceğinden kalabalık olmayacaksınız. İnsanlara hem samimi, hem özel geliyor. Fiyatlar da o şeflerin çalıştığı restoran ya da otellerde vereceğiniz fiyatların üçte biri. İnternette numara gırla ama sistem o kadar popüler ki, önceden rezervasyon yapmadığımız için evine gidecek şef bulamadık.

FORUM İSTANBUL’UN AKVARYUMUNU GEZMEK İÇİN BU PARTİYİ BEKLİYORUM


JB, 19 Aralık’ta İstanbul’da yerel bir parti yapıyor: Start A Party-Underwater. Yer, Bayrampaşa’daki dev akvaryum Turkuazoo. Üzerinizden vatos, köpekbalıkları geçerken akvaryumun tünelleri ona göre aydınlatılacak. Partiye ücretsiz davetiye kazanmak için: www.startapartyhere.com.
False