3 bin metre irtifada soğuğa meydan okudum - Seyahat Haberleri
GeriSeyahat 3 bin metre irtifada soğuğa meydan okudum
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
3 bin metre irtifada soğuğa meydan okudum

3 bin metre irtifada soğuğa meydan okudum

Rize’de doğan, öğrenim için İstanbul’a gelen Güven Yüksek (43), uluslararası kargo sektöründe yönetici olarak çalışıyor. Her fırsatta seyahate çıkıyor.

Esra ERDOĞAN
eerdogan@hurriyet.com.tr
 
İki yıldır Doğa Aktiviteleri Grubu Derneği’nin başkanlığını yapıyor. Türkiye ve dünyada birçok şehri gezmiş. İlginç deneyimler, maceralar yaşamış. Yüksek, Mammoth Mountain’ı anlatırken “Pistleriyle dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında, ancak ormanları ve gölleri dört mevsim farklı tatil seçenekleri sunuyor” diyor.

Seyahat geçmişinizi anlatır mısınız?
- İçimdeki keşfetme tutkusu nedeniyle birer sene Fethiye, Londra, New York’ta, ikişer sene Antalya ve Kaliforniya’da yaşadım. Bu şehirlerin, yakın çevrelerinin doğal ve tarihsel bölgelerini gezmeye gayret ettim. New York’tayken Pensilvanya, Florida gibi eyaletlerin şehirlerini gezdim. ABD’nin batı yakasındaysa Kaliforniya’nın kumsallarının büyük bölümünü, ulusal parkları, San Fransisco, San Diago, Los Angeles başta olmak üzere birçok şehri gezdim. Ayrıca Grand Canyon, Las Vegas ve Meksika’daki Tijuana’yı gördüm. İngiltere’de Ipswich, Cambridge, Norwich gezdiğim şehirler. Türkiye’nin tüm sahillerini, İç ve Doğu Anadolu’yu dağlarıyla gezdim. İşim nedeniyle Şanghay, Singapur, Budapeşte, Paris, Hamburg, Osnabrück ve Alaska’ya gittim.

Hafızanızda en çok yer eden hangisiydi?
- Pensilvanya’daki Country benim için geçmişten bir kesit gibiydi. Sanki geçmişi anlatan bir filmin setindeydim. 1800’lü yıllardan beri yaşam biçimlerini değiştirmeyen, teknolojiyi reddeden Amishler, giyim tarzlarıyla da bunu gözler önüne seriyor. Askılı pantolonlu genç erkeklerle, basma kumaştan uzun elbiseli kızlardan oluşan bir grubun voleybol karşılaşmasını izledim. Sanki voleybolu ilk kurallarıyla oynuyorlardı. Tarafların oyuncu sayısı 6’nın üzerindeydi ve üç pas kuralı uygulanmıyordu. Servis, sahanın içerisinde herhangi bir noktadan atılıyordu. Garip olan bir başka durumsa Amishlerin, son teknolojiyi kullananlarla yan yana yaşamasıydı. Örneğin komşunun evinin önünde son model bir otomobil dururken, onlar at arabası kullanıyor.

ALASKA’DAKİ BALİNA VE FOKLARI UNUTAMAM

Doğduğunuz Rize’nin çevresinde sizi en etkileyen yer neresiydi?
- Çocukluğumda her yaz giderdim. Askerden sonra 20 yıl uğrayamadım. Yıllar sonra dağcılık merakımı gidermek için gittim. Ve kendime ne kadar büyük bir haksızlık yaptığımı gördüm. Kaçkar Dağları, bizlere anlatılan masalsı cennetin gerçeğe dönüşmüş haliydi sanki. Ayağımdaki krampon ve elimdeki kazmayla Kaçkar buzuluna küçük bir çentik atabilmek için çaba harcıyordum; içimdeki ürpertiyi, çok az kişiye nasip olabilecek bir anı yaşamanın verdiği heyecanla yok edebilmiştim. 4 bin metrenin üzerindeyken tüm ülkeyi baştan başa görebileceğime inanmıştım. Aslında o anı renklendiren, turuncusunu bile görebildiğim gelincik çiçekleriydi. Bir botanik bahçesi gibi her yerden çiçek fışkırıyordu. Kaçkarların benim hayatımdaki önemi, o topraklarda doğmaktan öteye gitmişti artık.

Alaska’dan neler kaldı hafızanızda?
- Farklı ve ender güzellikleri aynı anda yaşadım. Buzulun denizle birleşme noktasındaki deniz aslanı, fok kolonisi çok etkileyiciydi. Teknemize 50 metre kadar yaklaşan, bizi takip eden iki balinayı, beyaz başlı Alaska kartallarını, 1964’te yaşanan dünyanın ikinci büyük depreminden kalan izleri gözlerimle görmek özel bir deneyimdi.

Mammoth Dağları’na nasıl ulaştınız?
- Kaliforniya eyaletinin kuzeydoğusunda, Yosemite National Park ve Nevada eyaleti arasında. San Francisco Havalimanı’ndan kiralanan araçla yaklaşık 500 kilometrelik mesafeyi aşmak 5-6 saat sürüyor. Bir başka seçenek Los Angeles, Portland ve Seattle’dan 100-150 dolarlık biletle, havayoluyla ulaşmanız. Mammoth Dağları, orman ve gölleriyle tatilcilere her mevsim farklı etkinlik seçenekleri sunuyor. Çeşitli uzunluk ve diklikteki kayak pistleriyle dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında. Kar kalınlığı, mevsiminde 3 metrenin üzerine çıkıyor. En yüksek noktası 3369 metre. Scenic Gondola’ya, yani teleferiğe binip, zirveye çıktığınızda yaşamınız boyunca nadiren göreceğiniz bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Kayak dışında kar arabası ve kar motosikleti seçenekleri var. Oteller özel etkinlikler düzenliyor. Etraftaki Death Valley, Yosamite National Park, Kings Canyon National Park’ı araçla gezebilirsiniz. Eğer San Francisco’dan gittiyseniz bir başka önerim, 2-3 saatinizi ayırıp Redwood Tree ormanını da görmeniz. Yüksekliği 100 metreye, çapı ise 8 metreye ulaşan sekoya ağaçlarının arasında kendinizi karınca gibi hissesebilirsiniz.

Mammoth’ta konaklama tesisleri nasıl, fiyatlar yüksek mi?
- Otel ve motellerin dışında, geceliği 100 dolara kadar çıkan evler kiralanabilir. Otellerin ortalama gecelik fiyatları 100 -150 dolar arasında.

BUZLU SUDA YÜZERKEN GÖZLERİM DONDU

Mammoth için “görmeden ayrılmayın” listesi yapsanız, ilk üçte neler yer alır?
- Rock Creek Lake, Mono Lake ve Devil Postpile. Rock Creek, etrafını çevreleyen yüksek dağların ve ağaçların karla kaplı görüntüsüyle tablo gibi bir göl. Balıkçıların da özel ilgi gösterdiği göl etrafında kamp alanları mevcut. Mono Lake, adından da anlaşılacağı gibi Kaliforniya eyaletinde tek; çünkü tuz oranı son derece yüksek. Gölün çevresinde ve içerisindeki kaya oluşumları gece ve gündüz ayrı görüntüler sunuyor. Devil Postpile adı verilen bu taş oluşumları, yan yana dizilmiş yüzlerce devasa kurşunkaleme benziyor. 2300 metre yükseklikteki bu ender görüntü sizde özel bir anı bırakıyor.

Mammoth’ta unutamadığınız olay?
- Yaz-kış, hava nasıl olursa olsun, suyu gördüm mü atlarım. 2900 metredeki Rock Creek Gölü de etrafını çeviren karlı dağlara, buzullara rağmen beni fazlasıyla cezbetmişti. Arkadaşlarımın şaşkın bakışlarına aldırmadan göle atladım. Su sıcaklığını tanımlamak için çok soğuk sözcüğü yetersiz kalır. Kulaç atmak için kafamı suya soktuğumda gözbebeklerimin donduğunu hissettim. 10 kulaç sonra kafamı sudan çıkardım, gölden çıkmak istemedim. Her şeye rağmen çok keyif vericiydi. Arkadaşlarımı ikna ettim. Bazıları tamamen, bazıları diz seviyesine kadar göle girdi. Sonrasında bu anı ölümsüzleştirmek fotoğraf makinelerine sarıldılar.

False