25 yıl çalıştığı Ayasofya’dan fotoğraf kitabı yaptı
Ayasofya Müzesi’nde memur olarak çalışırken fotoğraf çekmeye başlayan Tahsin Aydoğmuş 104 fotoğraftan oluşan bir kitap yaptı. Ayasofya’nın her bir köşesini siyah beyaz karelerle anlatan kitaptan 3 bin adet basıldı.
Tahsin Aydoğmuş (55) Malatya doğumlu. 29 yıl önce İstanbul Kültür Müdürlüğü’nün açmış olduğu memur sınavını kazanmış ve Ayasofya Müzesi Müdürlüğü’nde memur olarak işe başlamış. Tam 15 yıl burada çalışmış. Fotoğraf sanatı ile tanışması da 1983 yılında olmuş. O günleri şöyle anlatıyor:
"Tüm dünyanın göz bebeği tarihi bir eserde çalışıyordum. İnsanlık tarihinin en önemli kültür mirasında ve dünya mimarlık tarihinin en önemli yapıtında çalışmak gurur vericiydi. Burayı ziyaret edip ellerinde makinelerle fotoğraf çeken turistleri izlemek en büyük zevkimdi. 1983 yılında bir fotoğraf makinesi ve bir de fotoğraf kitabı alarak ben de fotoğraf çekmeye başladım. Hafta sonlarında ve tatillerde bol bol fotoğraf çekerek kendimi geliştirmeye çalıştım. Zamanla işin kurallarını öğrendim."
AYASOFYA’YA OLAN ŞÜKRAN BORCUMDU
Tahsin Aydoğmuş, 1985 yılında 5 aylık bir eğitim için İtalya’nın Venedik kentine gönderildi. Burada restorasyon kurslarına katıldı. O yıllara kadar hep siyah beyaz fotoğraf çeken Aydoğmuş, İtalya’da pozitif film çekmeye başladı.
Türkiye’ye, işinin başına döndükten sonra Ayasofya’dan fotoğraf çekmeye devam etti. Ayasofya ile ilişkilerini "Sıkı sıkıya bağlı olduğum bir aşk" olarak tanımlıyor. Oluşturduğu kitap için de "Ayasofya’ya olan borcumu ödedim" diyor.
Fotoğrafları birçok dergide yayımlanan ve çeşitli yarışmalarda derece alan Tahsin Aydoğmuş bugüne kadar 7 kişisel sergi açtı. Çektiği fotoğrafların 104 adedini Shell’in sponsor olduğu Ayasofya kitabında topladı. Kitapta ayrıca Prof. Dr. Ahmet Çakmak’ın Ayasofya’nın tarihine ilişkin bir de yazısı yer alıyor.