GeriSeyahat 2008 yazında Doğu Akdeniz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2008 yazında Doğu Akdeniz

2008 yazında Doğu Akdeniz

Mersin’in batısındaki Anamur’dan başlayıp, Çukurova’nın başkenti Adana’ya, oradan da Hatay’ın güneyindeki Samandağ’a kadar uzanan Doğu Akdeniz kıyıları, tarih izlerinden doğal güzelliklere, eğlence olanaklarından mitolojik öykülere, alternatif sporlardan yöresel lezzetlere kadar sahip olduğu sayısız güzellikleriyle cazip bir tatil rotası.

Göz okşayan, ruhu dinlendiren doğal güzellikler bakımından cömert bir coğrafya. Billur koylarında dalgaların her karaya vuruşunda maviyle yeşil buluşuyor, yosunla çam kokusu birbirine karışıyor. Torosların eteklerinde Yörük kilimi gibi, üstünde bütün renklerin çiçeklendiği yaylalar ise ferahlatıcı serinliği, soğuk suları ve büyüleyici güzellikte manzaralarıyla insanı televizyondaki belgesellerin kurmaca aleminden kurtarıp gerçek hayatın bir parçası kılıyor.

DENİZ VE PLAJLAR

Altı yeni Mavi Bayrak geldi Karataş’ta çadır yasaklandı


Mersin, Adana, Hatay’ı kapsayan Doğu Akdeniz, son yıllardaki yatırımlarla yönünü turizme döndü. Binlerce yıl hüküm süren medeniyetlerin izleri, dini merkezleri, kültürel zenginliğiyle eşsiz gezi alanı olan bölge sahilleriyle de iddialı. Doğu Akdeniz’i keşfetmek isteyenler gezilerine genellikle Mersin’in batısındaki Anamur’dan başlıyor. Zengin tarihi kalıntıları, uzun plajı, bakir koylarıyla cazibeye sahip Anamur, nesli tükenen Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foklarının bir kolonisine ev sahipliği yapıyor. Mamure Kalesi, Anamurium ve Titiapolis Antik Kenti, Köşekbükü Mağarası Anamur’da gezilmesi gereken başlıca yerler.

KIZKALESİ’NİN SUYU BİLLUR BERRAKLIĞINDA

Mersin’e doğru uzanan yol Mavi Bayraklı sahillere sahip Bozyazı ve Aydıncık ilçelerinden geçiyor. Yoğurduyla nam salan Silifke’nin el değmemiş koyları ise keşfedilmeye değer. Boğsak ve İncekum sahillerinde ürkek bir caretta caretta ile yan yana kulaç atmanın heyecanını yaşayabilirsiniz... Taşucu’ndan KKTC’ye feribot kalkıyor. Olba Krallığı’nın ayak izlerinin sürüldüğü Uzuncaburç Beldesi, deniz ve kültür turizmini tercih edenlerin mutlaka görmesi gereken
/images/100/0x0/55ea5071f018fbb8f877c5bd
yerlerden. Limon, portakal bahçeleriyle çevrili Ataken’de kekik kokulu dağlar kumsalla buluştuğunda karşınıza, denizin ortasındaki, efsaneleriyle ünlü Kızkalesi çıkıyor. Çevresindeki sular billur berraklığında. Bölgede 35 YTL’ye günlük tekne turları düzenleniyor. Karayolundan doğuya doğru ilerlemeyi sürdürdüğünüzde, Kleopatra’ya ev sahipliği yapan Ayaş sahiline ulaşırsınız. Denizi, kumsalı çok temizdir. Aynı yönde karşınıza çıkacak turistik Kumkuyu, denizin temizliğini koruduğu son nokta. Mersin’in kent merkezi ise 2009’da hizmete girecek Atıksu Arıtma Tesisi’ni bekliyor. St Paul Yılı nedeniyle bu yıl tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Tarsus ilçesi, bakir denebilecek sahillere sahip. Mersin sahilindeki Bozyazı’da, Anemurion Otel ve Mamure Otel, Kızkalesi’nde Kız Kalesi Halk Plajı, Silifke’de Altın Orfoz, Yeşilovacık’ta Pinepark Tatil Köyü ve Kumkuyu’daki Olbios Resort Otel, Mavi Bayrak alarak bölgenin cennet yüzünü taçlandırdı.

ADANA SAHİLİNDE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ TEMİZLENİYOR

Adana’nın sahildeki iki ilçesinden Karataş merkeze 45 kilometre, Yumurtalık 80 kilometre uzaklıkta. Her iki sahilde de neredeyse yıl boyunca denize girmek mümkün. Adana Valiliği bu yıl Karataş’a çadır kurulmasını yasakladı. Yumurtalık’ta ise balıkçı barakaları yıkılarak, sahil temizlendi. Liman bölgesi olmasına karşın deniz suyu yüzülebilecek kalitede.

Doğa Akdeniz’in turizm çanağının son uç noktası Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan sınır kapısı, kökleri insanlık tarihi kadar eski bir kent olan Hatay. Bu bölgede deniz turizminin en yoğun görüldüğü merkez Arsuz Beldesi. Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip Samandağ Çevlik, berrak denizi, temiz kumsalıyla yerli turistlere hitap ediyor. Sahil ayrıca Caretta Carettaların üreme alanı.

EĞLENCE

Amerikalılar Kızkalesi’nde yerli turist Tömük sahilinde


Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı Tömük Beldesi’ndeki açık hava eğlence merkezi Clup Truva bu yaz da Doğu Akdeniz’in en iddialı mekanı olmaya devam edecek. Mersin-Antakya karayolu üzerindeki otantik yapısıyla dikkat
/images/100/0x0/55ea5071f018fbb8f877c5bf
çeken mekan, müzik ve ışık sistemiyle konuklarını eğlencenin doruk noktasına çıkarıyor. Yaz aylarında özellikle hafta sonları ünlü şarkıcılar sahneye çıkıyor. Köpük partileri, ses ve müzik şovlarıyla süslenen hafta sonlarında kulüpte yer bulmak için erken davranmak gerekiyor.

Eşsiz kumsalıyla Avrupalı turistleri çeken Kızkalesi, hafta sonlarında sahildeki kulüpleriyle dev bir eğlence merkezine dönüşüyor. Eğlenmek ve denizin keyfini çıkartmak isteyen İncirlik Üssü’nde görevli ABD’liler bu bölgeye koşuyor. Gündüzleri teknelerin çektiği muz, deniz bisikleti, yine teknelerin çektiği paraşüt, Kızkalesi’nin vazgeçilmez eğlenceleri. Zaman zaman çeşitli firmaların sponsorluğunda düzenlenen plaj voleybolu da tatilcilere farklı bir keyif yaşatıyor. Ayrıca, farklı eğlence seçeneklerini tercih eden turistler içinde de Göksun Deltası’nda rafting, doğa yürüyüşleri ve tekne turnaları da düzenleniyor. Gece kulüplerinde de eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor.

Adana’da son yıllarda eğlencenin gözde mekanı Seyhan Baraj Gölü manzaralı Park Zirve’deki The North Shield Bar Restaurant. Mönüsüyle iddialı olan The North Shield’de eğlence gecenin ilerleyen saatlerinde zirveye çıkıyor. Dünya müzikçilerini, DJ’lerini de ağırlayan bar, göl manzarasıyla gözleri okşuyor.

Antakya’da deniz turizminin yoğun yaşandığı İskenderun ve Arsuz bölgelerinde Şalen ve Metin bar, tatilcilerin gecelerini renklendiriyor. İki bar, bu yaz da öncelikli eğlence mekanlarının başında gelecek. Samandağ Çevlik, İskenderun, Karaağaç, Gülcihan ve Arsuz plajlarında düzenlenen aktiviteler de deniz keyfi çıkartan yerli ve yabancı turistlere hoş saatler yaşatıyor.

KONAKLAMA

Fiyatlar Batı Akdeniz’den ucuz, servis kaliteli


Anamur’dan başlayan ve Yenice’de son bulan 321 kilometrelik Mersin sahil şeridinde turizm işletme belgeli 6 bin yatak, 10 bine yakın belediye kontrollü yatak bulunuyor. Doğa ve Güneydoğu illerinden gelen yerli turistleri de
/images/100/0x0/55ea5071f018fbb8f877c5c1
ağırlayan Mersin’de yaz aylarında otel, motel ve pansiyonlarda doluluk oranı yüzde 90’larda. Fiyatlar kişi başı 10 YTL’den başlayıp 150 YTL’ye kadar yükseliyor. Pansiyonların yoğun olduğu Kızkalesi, fiyat bakımından en çok tercih edilen bölge. Bu yıl Taşucu’ndaki Best Resort Otel, her şey dahil uygulaması başlatırken, Yeşilovacık Beldesi’ndeki Pinepark Holiday Clup Tatil Köyü grup müşterilerine yöneldi.

KARATAŞ’TA İKİ YENİ BEŞ YILDIZLI OTEL

Adana’nın sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık, kente yakınlığı nedeniyle hafta sonlarını değerlendirmek isteyen günü birlik ziyaretçilerle doluyor. Karataş’ta bu yıl hizmete giren 300 yataklı Öyküm Butik Otel ile 100 yataklı Magarsus Otel, 6 büyük pansiyonun yanında modern ve çağdaş turizmin ilk örnekleri oldu. İki otel de bu yıl 5 yıldız statüsüne kavuştu. Özellikle Adana ve çevre illerden gelen konuklarını ağırlayan iki otelde yaz aylarında doluluk yüzde 100’e ulaştı. Hafta sonlarında bölgedeki pansiyonlarda bile yer bulmak zor. Antalya ve Ege bölgesine eş hizmet sunan Öyküm Butik Otel’de bir gece konaklamanın bedeli yarım pansiyon 75 YTL, Magarsus Otel’de ise 60 YTL. Yumurtalık ve Karataş’taki pansiyonların fiyatı ise gecelik 30 YTL. Doğu Akdeniz bölgesi genellikle Rus, Alman, Ortadoğu ve İskandinav ülkelerinden turistler tarafından tercih ediliyor. Fiyatların Antalya bölgesine oranda daha cazip olması, bakir koyları, tarihi alanları ve sakin bir tatil sunabilmesi, bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor.

İnanç turizmi kapsamında dünyanın dört bir yanından konuk çeken Hatay ise, 4 yıldızlı Büyük Antakya Oteli’nden 3 yıldızlı Arsuz Büyük Otel’e kadar 682 oda 35 süit ve 1 apart olmak üzere bin 478 yatak kapasitesine sahip. Sahildeki Arsuz Büyük Otel’de, yarım pansiyon 75 YTL’ye konaklanabilir. Hatay’da oda fiyatları 70-100 YTL arasında değişirken, pansiyon odalarının fiyatı ise benzer standardı koruyor.

BATI AKDENİZ LEZZETLERİ

Balık sevenlerin cenneti Narlıkuyu’daki restoranlar


Doğu Akdeniz’in yemek kültürü illere göre benzerlik göstermesine rağmen Adana’da kebaptan vazgeçmek mümkün değil. Mersin’de balık, Hatay’da ise Türk, Fransız ve Arap yemek kültürünün birleşmesinden doğan leziz Antakya mutfağı turistler ve yerli tatilcilerin gözdesi. İnanç turizmi nedeniyle bir çok ülkeden ziyaretçisi olan Hatay, sofrasını
/images/100/0x0/55ea5071f018fbb8f877c5c3
humus, oruk, künefe ve engin salata çeşitleriyle süslüyor. İskenderun’da deniz ürünlerinde ise lagos, jumbo karides, mavi yengeç ve barbun turistlerin damak lezzetinde ilk sıraları alıyor.

Ünlü Harbiye ve Arsuz’da Antakya mutfağa lezzet tutkunlarının tercihi. Yılın 12 ayı büyük şehirlere balık gönderen Doğa Akdeniz fiyatlarda belli bir standardı koruyor. Balık sevenlerin başlıca adresleri Mersin’de Narlıkuyu, Karataş’ta Falez Restaurant.

SERİN KOYDA ŞİŞTE LAGOS

Mersin’de deniz ürünleri arasında revaçta olan lagos, çupra, levrek, barbun, dil ve lüfer balığının servis edildiği restoranlarda, kişi başı 40 YTL ödeyerek güzel bir akşam yemeği keyfi yaşanabilir. Balığın cenneti olarak bilinen ve adını eski bir su kuyusundan alan Narlıkuyu Beldesi, Mersin’e karayolundan 45-50 dakika, Silifke’ye ise 20 dakika uzaklıkta. İç içe geçmiş ve birbirinden değişik güzelliklere sahip koylardan oluşan Narlıkuyu, yan yana dizili birbirinden keyifli balık lokantalarıyla ünlü. Suyun berraklığından neredeyse denizin dibinin göründüğü doğa harikası Narlıkuyu’da balık yemeden ölmemek, deniz suyu sıcaklığının farklılığını ise yaşamak gerek... Narlıkuyu’nun hemen üst tepelerinde bulunan Cennet Çöküğü’ndeki yeraltı kaynağından koya akan karpuz çatlatacak kadar soğuk su, denizin üst kısmını buz gibi yapar, yarım metre altı ise, ılık tuzlu deniz suyu. Narlıkuyu’ya gelmişken, Cennet ve Cehennem çukurlarını ve hemen yanındaki Astım-Dilek Mağarası’nı görmeden geçmek olmaz... Ayrıca, bu şirin beldede Üçgüzeller Mozaiği ve Narlıkuyu Müzesi de görülmeye değer.

DAĞ, TAŞ TANTUNİ

1800’lü yıllarda Mısır ve Suriye’den gelerek kente yerleşen Arapların kendileri ile birlikte getirdiği yemek kültürü tantuni Mersin’de son 20 yılda popüler oldu. Kentte alternatif fastfood olan tantuni, özellikle dananın but bölümünden, ya da etin en yoğun olduğu ve "et evi" olarak tabir edilen yerinden yapılır. Etin önce sinirleri alınır. Ardından da küçük parçalar halinde doğranır, yağsız şekilde pişirilir. Daha sonra ortası çukur tepsi içerisinde yağda kavrulur. Maydanoz, nane, domates ve soğan karışımı salatayla dürüm yapılır. İsmi ise yağda kızartıldığı sırada, ustanın tepside yaptığı karıştırmanın çıkardığı tan-tun seslerden gelir. Kente gelen yerli ve yabancı turistler tantuninin tadına bakıp, havuçtan yapılan ve enerji deposu olarak bilinen cezerye yemeyi, şalgam içmeyi de ihmal etmez. Mersin’in cezerye, havuç tatlısıyla ünlü Dondurmacı Halil’i, yaz geldiğinde gerçek mesleğine döner. Silifke Caddesi’ndeki 48 yıllık dükkanında eski usulle damak çatlatan dondurmalarını hazırlar.

False