1 şehir, 7 neden: Gürcistan Batum
Batum Acara Özerk Cumhuriyeti’nin en güzel ve en eski şehri. Kafkas Dağları’nın gölgesinde, Karadeniz kıyısında kurulmuş ve Sovyetler Birliği döneminde, bürokratlar için önemli bir tatil beldesi olan Batum'u baharın en güzel günlerinin yaşadığı bu günlerde ziyaret etmek için birçok neden var. İşte onlardan sadece 7 tanesi...
Gitmesi kolay, gezmesi ucuz
Gürcistan’ın en büyük liman kenti olan Batum, tarihi dokusu, doğası ve mutfağı ile turizmde giderek öne çıkan bir kent. Batum’u cazip kılan diğer iki neden ise ucuz ve yakın olması. 1 Lira, 1.36 Gürcü Lari’sine denk geliyor. Bununla birlikte kentin ucuz olması ekstra avantaj sağlıyor. Öte yandan Gürcistan’la yapılan vize anlaşması gereği isterseniz cebinizde sadece kimliğinizle sınırdan yürüyerek dahi Batum’a geçebilirsiniz.
Karadeniz’de kulaç atın
Batum’a gittiğinizde şehrin içinde havlusuna sarılmış, mayolu, denizden çıkmış ıslak ıslak yürüyen insanları görüp şaşıracaksınız. Şaşkınlığınızı üzerinizden atmak için deniz kıyısına inmeniz gerekiyor. Evet deniz Karadeniz ama coşku, kalabalık, neşe, cıvıl cıvıl plaj kalabalığı Akdeniz. Şehirde canı sıkılanın inip kulaç attığı şehirde siz de kendinizi sulara bırakın. Bizde sahili baştan başa kaplayan yol ve betonlaşma yüzünden Türkiye’de bu şansı yakalayabileceğiniz pek fazla lokasyon yok.
Bisikletle şehri gezin
Batum’u gezmenin en keyifli yolu bisiklet. Batum Bulvarı ve şehrin birçok noktasında bisiklet istasyonları bulunuyor. Bunlar 24 saat açık ve istediğiniz bir noktadan bisikleti alıp başka bir istasyonda bırakabiliyorsunuz. Bisikletle kıyı boyunca gezebilir, yine bisiklet yolundan şehrin tarihi ve turistik yerlerini keşfedebilirsiniz. Türk Konsolosluğunun karşısındaki Batum Turizm Danışma Merkezi’nden alınacak Batumvelo Kartı ile bisikletler kiralanabiliyor. Kartı almak için 20 Lari ödenmesi gerekiyor.
Sanat her yerde
Kentte birçok galeri ve müze bulunuyor. Zaten Batum’u anlamanın en güzel yolu da bu müzelerden birkaçını ziyaret etmek. Batı Avrupa ve Rus sanatından örnekleri görmek için Batum Sanat Müzesi, Gürcü sanatıyla birlikte 19’uncu yüzyıl Avrupa ve Rus ressamlarının resimlerini görmek için Adjara Sanat Müzesi, günümüz sanatçılarının eserlerini görmek için Lado Gudiaşvili Resim Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Batum Arkeoloji Müzesi de mutlaka uğramanız gereken adresler arasında.
Şarabın anavatanı
Gürcüler şarabın mucidinin kendileri, anayurdunun da Gürcistan olduğunu düşünüyor. Haksız sayılmazlar. Topraklarda şarap üretiminin 7 bin yıl önce yapıldığını ortaya koyan kalıntılarla birlikte 500’den fazla üzüm çeşidinin bulunduğu düşünülüyor. Bu nedenle Gürcü şaraplarının bu konudaki ikna edici gücü oldukça yüksek. Batum’da da Gürcü şaraplarının en etkileyici örneklerini çok uygun fiyatlara tadabilirsiniz. Keda Belediyesi’ne bağlı köylerde üretilen “Tsolikauri” ve ‘Chkhaveri’ şarap çeşitleri oldukça popüler.
Doymak için değil lezzet için
Gürcü mutfağı gücünü bulunduğu coğrafyadan alıyor. Ortadoğu’ya yakınlığı, Avrupa ile ilişkisi ve Asya’nın etkisi bölgeden bölgeye değişiklik gösteren ölçülerde ülke mutfağını etkilemiş. Bununla birlikte Gürcü mutfağının en zengin olduğu yerlerden biri olan Batum’da bizim Karadeniz mutfağından esintiler de görmek mümkün. Gürcü mutfağının en büyük sırrı ise kullanılan malzemelerin hâlâ büyük ölçüde doğal, katkısız ve kirlenmemiş olması. Acar haçapurisi, phkhali ve hıngal bu kentte tatmadan dönmemeniz gereken yerel lezzetler.
Az ama öz gece hayatı
Batum ve gece hayatı denilince her ne kadar akıllara kumarhaneler gelse de koca kentin eğlence hayatının sadece bundan ibaret olduğunu düşünmek haksızlık olur. Kentin oldukça hareketli bir gece hayatı var. Genelde 23.00’ten sonra hareketlenen mekânlarda müzik ve eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Canlı müzik için Black Buddha, sakin bir ortamda iyi kahve, içki ve yemek için Espresso Bar Sinatra, gece kulübü havasını solumak için Art-Boulevard ve Rendez-Vous Lounge uğrayabileceğiniz mekânlar arasında yer alıyor.