GeriSeyahat 1 İsviçre Frangı’na kayak merkezi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
1 İsviçre Frangı’na kayak merkezi

1 İsviçre Frangı’na kayak merkezi

Küresel ısınmanın en çok vurduğu yerlerden biri, İsviçre’deki Alp Dağları. Özellikle önceki yıl buralara pek kar yağmaması, ülkedeki kış sporları merkezlerini vurdu.

Burada yaşanan ilginç bir olay, krizin boyutunu gösteriyor: Bir İngiliz, Ernen adındaki bir kayak turizm merkezini bölgedeki köylülerden sadece 1 İsviçre Frangı ödeyerek satın aldı.

İngiliz vatandaşı Bruno Prior, Londra’da bir gün kahvesini yudumlarken gazeteye göz gezdiriyordu. Birden ilginç bir ilan gördü. İsviçre’deki Ernen kayak merkezi satışa çıkmıştı. Birkaç ay sonra, 1 İsviçre Frangı (yaklaşık 90 sent) ödedikten sonra, dört telesijey, iki iz açıcı, bir restoran ve 20 kilometrelik kayak alanının sahibi olmuştu.

Emirates Havayolları’nın dergisi Open Skies’da yer alan habere göre, İsviçre’de Alplerin orta bölümlerindeki küçük kayak merkezleri son yıllarda büyük bir krizin eşiğindeydiler. Ernen’in bu fiyata satılmasının nedeni de buydu. Kayak meraklıları artık kilometrelerce kayak alanı ve sayısız kolaylıkları olan büyük kayak merkezlerini tercih ediyorlardı, ayrıca küresel ısınma Alplere yağan karı iyice azalttığından aşağılardaki kayak merkezleri de çok pahalıya patlayan kar makinelerine başvurmak zorunda kalıyorlardı.

Sportbahner Erner Galen adındaki bu kayak merkezi şirketini satın alan Bruno Prior, burada bir kurtarıcı gibi karşılandı. Çünkü merkezin hemen yanında bulunan 560 nüfuslu küçük köyü bir felaketten kurtarmıştı.

Geçen kayak sezonunda, Ernen tam 180 bin dolar zarar etmişti. Mart ayında, operasyon lisansını yenileme zamanı gelmişti. Birkaç on yılda bir istenen bu lisans için 1.4 milyon dolara daha ihtiyaç duyuyordu. Hem zararlar hem de ısı gittikçe yükselince, şirketin çoğunluğunun sahibi olan köy halkı telesiyejleri kapatmaya karar verdi. 1990’larda İsviçre’de kayak turizmi hızla yükseldiği sırada, burada gece kalan turist sayısı yarı yarıya azalmış, geçen kış 90 bine kadar inmişti.

Köy halkı, bir ikilemle karşı karşıya kaldı: Ya kayak merkezinin bulunduğu alanı, tek tek şaleler yapmak üzere müteahhitlere satacaklar ya da merkezi bedavaya cesur ve yenilikçi bir girişimciye vereceklerdi. İkincisini tercih ettiler. 1 Frank istedikleri ilana Asya’dan, ABD’den ve Hollanda’dan çeşitli başvurular geldi. Köy halkı yüzyüze görüşmelerden sonra İngiliz Prior’ı uygun buldu. Şimdi köy halkı Prior’ın burayı yenilikçi projelerle canlandırmasını bekliyor.

İsviçre’de başka yabancı yatırımcılar da benzer girişimlerde bulunuyor. Bunlardan biri olan Mısırlı Samih Saviri, Alpler’deki eski askeri üs Antermatt’ı satın aldı. Burayı 800 apartman dairesi, altı lüks otel, bir golf sahası da ekleyerek gözde bir kayak destinasyonu haline getirmeyi planlıyor.
False