Sabah’ın satışına ilişkin kuşkular! SABAH

Sabah’ın satışına ilişkin kuşkular!SABAH Gazetesi ve ATV, 7 Kasım’da satılıyor.

Herkes merak ediyor: "Sonuç ne olacak?"

Talipler arasında Yunan medya kuruluşu Antenna da var. Türk medyasının ikinci büyük grubunu Yunanlılar satın alırsa, seyredin siz gümbürtüyü. Herhalde o zaman kıyamet kopacak!

Devletin batık bankalardan kalan alacaklarını tahsil etmekle görevli Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Sabah ve ATV’nin ihalesine katılabilmek için 5 büyük yabancı şirket şartname aldı:

1) News Corp.’un dünyaca ünlü patronu Murdoch (Fox TV’nin de sahibi).

2) Yunan medya kuruluşu Antenna.

3) Alman ProsiebenSat.1.

4) Avrupa Bertelsmann bünyesindeki RTL Grubu.

5) Çek medya şirketi Central Europe Media Enterpriese.

Yüzde 25 yabancı sınırı nedeniyle bu şirketlerin yerli ortakları da olacak.

Hedef, kesinlikle 1.1 milyar dolarlık muhammen bedelin üstü. Bunun altında bir rakam oluşursa ihale iptal edilecek. Üst sınırı ise rekabet ortamı belirleyecek.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün gönlünden geçen rakam 1.5 milyar dolar.

TMSF’den sızan haberlere göre, Sabah ve ATV böyle büyük bir fiyata satılsa bile, Sabah ve ATV’nin eski sahibi Dinç Bilgin’e para verilmeyecek. TMSF şöyle bir döküm yapıyor:

900 milyon dolar, Dinç Bilgin’in borcu.

150 milyon dolar, Turgay Ciner’in Merkez Holding olarak yaptığı harcamalar için.

300 milyon dolar, Sabah ve ATV’nin cari borçlarının temizlenmesi için.

30 milyon dolar, elinde Sabah Grubu hissesi bulunduran 34 bin küçük yatırımcıya teselli ödemesi... Ayrıca, Dinç Bilgin’in özel bankalara ve piyasaya olan borçlarının da ödeneceği ileri sürülüyor.

Yani, ihale 1.5 milyar dolarla sonuçlansa bile Dinç Bilgin’e bir şey verilmeyecek. Bu da, Sabah ve ATV’nin eski sahibi Dinç Bilgin’e haksızlık yapıldığı iddialarını gündeme getiriyor.

Bilgin’in bazı bankalardan 1.8 milyar dolarlık teminat mektubu bulduğu ve TMSF’ye başvurarak borçlarını kapatıp şirketlerinin yönetimini tekrar devralmak istediği öğrenildi. Fakat, şirketlerin iadesinin çok zor ve karmaşık bir süreç olduğu cevabını veren TMSF, kendisine ne kadar borçlu olduğunu bile söylemedi.

Dinç Bilgin’in ilk borcu 433 milyon dolar idi. Bunun tamamına yakını ödendiği halde, aradan 7 yıl geçtikten sonra işletilen faizlerle borcu 930 milyon dolara fırlatıldı!

* * *

Ben, Sabah Gazetesi’nin satışıyla neden ilgileniyorum?

1) Satış, son zamanlarda iş ve basın çevreleri ile okurlar arasında da büyük merak konusu oldu. Herkes "Sabah-ATV Grubu’nun satış ihalesi ne olacak?" diye soruyor.

2) Sabah Gazetesi’ni 1985 yılında, A’dan Z’ye hazırlayarak ben çıkartmıştım. Sabah’ın kurucusu ve ilk genel yayın yönetmeniydim. Dinç Bilgin ile patron-çalışan ilişkisinin ötesinde arkadaşlığımız da vardı.

3) Dinç Bilgin, bilmediği bir konu olan bankacılığa girmekle hata yaptı ama gazetecilik alanında çok başarılıydı ve Babıáli’ye büyük hizmetleri oldu.

Bu nedenlerle, Dinç Bilgin’in zor günlerinde haksızlığa uğramasını istemiyorum.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün adil davranacağını sanıyorum ama gazetelerde çıkan bazı haberler kafalarda kuşkular doğuruyor.

Sabah ihalesinde büyük oyun oynanacağı iddia ediliyor.

Sanırım TMSF Başkanı ve diğer yetkililer de bu haberleri okuyordur.

Ben bunlara inanmak istemiyorum ama bekleyip sonucu göreceğiz.

Dilerim her şey adil ölçüler içinde, devlete yakışır şekilde olur.
Yazarın Tüm Yazıları