Saadet zincirleri şimdi de gazete ilanlarına taşındı

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Ürünleriyle Kahramanmaraşlı dondurmacı Recep Usta'nın ciğerini tahrip eden Amerikalı Herbalife, şimdi de gazetelere ilanlar vererek, yıllık 150 bin dolar ücret vaad ediyor. Oluşturduğu Titan benzeri saadet zincirine yeni halkalar katmak amacıyla verilen bu ilanlardaki telefon numaralarını arayanlardan da 50'şer dolar talep ediliyor.

Son günlerde gazetelerde İngilizce ve Almanca olarak yer alan bazı iş ilanları sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bu ilanlarda, bir Amerikan şirketinin Türkiye'de oluşturacağı organizasyon sistemi için lider konumunda İngilizce ve Türkçe bilen yönetici aradığına yer veriliyor. Bu ilanların İngilizce olarak yayınlananlarında 50 bin ile 150 bin dolar arasında yıllık, Almanca olanlarında ise 3 bin ile 8 bin dolar arasında aylık ücret vaad ediliyor.

‘‘Uluslararası bir Amerikan şirketi’’ başlığı altında Türkçe verilen ilanlarda ise, vaadedilen işe başlangıç ücreti 3 bin ile 5 bin dolar arasında değişiyor. İlanlarda vaadedilenler arasında, profesyonel satış ve satış sonrası eğitimleri, kısa zamanda yönetim kadrosuna gelme imkanları da yer alıyor.

Bu ilanlarda yer alan telefon numaralardan bazılarında Danimarkalı olduğunu söyleyen bir kişi çıkıyor. İngilizce konuşan bu şahıs, vaadettiği ücret için önce 50 dolar talep ediyor. Ardından da Kadıköy ve Mecidiyeköy'deki bir otele davet ederek, düzenledikleri seminere katılmanızı istiyor.

Bu ilanlarda verilen telefon numaralarının bazılarında ise karşınıza Özcan Özbek adlı bir kişi çıkıyor. Özbek'de, Danimarkalı gibi aynı vaadlerde bulunuyor ve arayanları 50 dolar ödemeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Bu kişilerle yapılan görüşmelerde, ‘‘Uluslararası bir Amerikan şirketi’’ olarak ilanda değinilen kuruluşu öğrenebilmek için büyük efor sarfetmek gerekiyor. Ancak, sonunda bu kuruluşun Herbalife olduğu öğrenilebiliyor.

RECEP USTA

Hatırlayacağınız gibi Herbalife, ilk olarak gündeme Kahramanmaraşlı dondurmacı Recep Usta'yla gelmişti. Herbalife ürünleriyle Recep Usta, 45 günde 90 kilo birden zayıflatılmış, bunun sonucunda da karaciğeri tahrip edilmişti. Aynı şirket daha sonra da Titan benzeri bir saadet zinciri oluşturarak, Recep Usta'nın ciğerini tahrip eden ürünlerini pazarlamaya çalışmıştı.

Herbalife şimdi de gazetelere dolgun ücret vaadiyle ilan vererek, oluşturduğu bu saadet zincirine yeni halkalar eklemeye çalışıyor. Bunu yaparken de dolgun ücret vaad ettiği adaylardan 50'şer dolar toplamayı ihmal etmiyor.

Arkadaşımız Fadime Çoban, ilanları veren Özcan Özbek'le görüştü. Özbek, oluşturdukları saadet zincirinin Herbalife'in gıda ve zayıflama ürünlerinin yanı sıra telekominikasyon ve kozmetik ürünlerini de pazarlayacağını söyledi. Gazetelere de yeni distiribütörler toplamak için ilan verdiklerini ileri sürdü.

Bu ilanları Herbalife'ın vermediğini de söyleyen Özbek, ‘‘Ben şahsi olarak verdim. Bunu da Herbalife'ın onayladığı ilan kalıpları çerçevesinde yaptım. Herbalife çalışanları olarak bizler bu ilan kalıplarını kullanabiliyoruz. Bu ilanlara başvuranlar ön görüşme yaptıktan sonra seminerlerimize katılıyor. Seminerde pazarlama ve Herbalife hakkında bilgi veriyoruz. Bunu şahsi olarak ben yapıyorum. Onlara para kazandıracak bir eğitim veriyorum. Seminerler otellerde düzenlendiği içinde herkesten 50 dolar alıyoruz. Daha sonra kendi alt grubumdan Herbalife üyesi oluyorlar. Ürün satışı yaptıkça da benim alt grubum oldukları için Herbalife bana pirim ödüyor’’ dedi

HAKSIZLIK OLMASIN!

Özbek'in, verdiği ilanlarda Herbalife adını geçirmemesinin nedeni de 7 bin Herbalife distiribütörüne haksızlık olmamasın diyeymiş. Eğer ilanlarda Herbalife adını kullansaymış, diğer distiribütörlere fırsat eşitsizliği yararatacakmış. Verdiği ilanlarda farklı farklı ücretler vaadetmesinin nedeni ise aradıkları elemanların farklı özelliklere sahip olmasından kaynaklanıyormuş.

Yazarın Tüm Yazıları