Polen alerjisi yeşilin tadını çıkarmanızı engellemesin

Renklenen, yeşeren doğanın tadını çıkarmak güzel. Ancak özellikle polen alerjisi olanlar için zor günler bunlar.

Hapşırık, göz yaşarması insanı canından bezdirebilir. Aslında, uygun ilaçların zamanında kullanılmasıyla ve basit birkaç önlemle, alerjiyle baş etmek pekálá mümkün.

Diğer alerjenlere oranla, polenlerden kaçınmak biraz daha zor. Baharda havada uçuşan polenlerden uzak durmak her zaman mümkün olamıyor. Yine de alınacak bazı önlemlerle, maruz kalınan polen miktarı azaltılabilir. Aslında polen alerjisinden kaçınmanın ideal yolunun alerjenlerden kaçınmak olduğu düşünülebilir. Örneğin, insan alerjik olduğu bitkinin yetiştiği bölgeden başka bir yere taşınabilir. Ancak uzmanlar kaçış yöntemini önermiyor. Polenin bir türüne alerjisi olan kişi, yerleştiği yeni bölgede başka tür bir polene karşı da alerji geliştirebiliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel’in verdiği bilgiye göre, polenler ya da diğer adıyla çiçek tozları, bitkilerin erkek tohumları. Genellikle, renkli, kokulu çiçeklerin polenleri büyük oluyor. Büyük polenler böceklerle taşınıyor. Havaya yayılmadıklarından alerjiye neden olmaları pek mümkün değil.

Oysa küçük polenler, rüzgarla taşındıklarından, bitkiden kilometrelerce uzakta bile alerjiye neden olabiliyor. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazla. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından, polen alerjisi bulunan kişiler rahat ediyorlar. Rüzgarlı ve sıcak günlerde ise, tam tersine, polen yayılımı artıyor.

TESTLE ANLAMAK KOLAY

Polenler, saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebiliyor. Alerjik nezlesi olan bazı hastalar, mikrobik bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerini düşünebiliyor. Bu tür şikayetin süresi 1-2 haftayı geçtiğinde mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor. Saman nezlesinden korunmada ilk adım, hastanın hangi polene karşı alerjisinin olduğunun saptanması. Bu amaçla hızlı ve kolay uygulanan deri testlerinden, kimi zaman da kan testlerinden yararlanılıyor. Alerji yapan etken saptandığında, insan bundan olabildiğince uzaklaşmalı. Tedavide alerji önleyici ilaçlardan yararlanılıyor. Uygun kişilerde aşı tedavisi de belirtilerin giderilmesine yardımcı olabilir.

ASTIMA DİKKAT

Nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreden astım, bahar aylarında polenlerin yayılmasıyla kötüleşebilir. Polen alerjisi olan astımlı hastaların alerjik oldukları polenlerin yayıldığı haftalar / aylar boyunca şikayetleri artabiliyor. Bu dönemde hastanın ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

En alerjik polenler

Kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar polenleri en fazla alerjiye neden olanlar. Ağaç polenleri daha çok şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran aylarında, yabani ot polenleriyse yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur.

Polen mevsiminde bunları unutmayın

Otomobil ve evlerin pencerelerini kapalı tutun. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayılır. Bu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.

Dışarı çıktığınızda mümkünse polen maskesi takın. Polen mevsiminde açık havada spor yapmayın.

Otomobille yolculukta camları kapalı tutun.

Gözlerin yanını da örten güneş gözlükleri yararlı olabilir.

Dışarıda giydiğiniz giysileri evde kullanmayın, dönüşte saçlarınızı yıkayın.

Çamaşırları dışarıda kurutmayın. Üstlerine polen yapışabilir.

Evde ve otomobildeki klimaların polen filtrelerini sık sık değiştirin.

Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi tetikleyicilerden uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller.
Yazarın Tüm Yazıları