Paralı askerler sanayi oldu

Amerika’da resmi ordu dışında ’paralı askerlik’ bir meslek. Ama bunlar, borç ödemesini yapmayana sataşmıyorlar. Mültimilyonluk ihalelerde caydırıcılığı üstlenmek de görev kriterlerinin dışında.

Alaattin Çakıcı’nın açıklamalarını okurken üzüntüm şaşkınlığımı bastırdı. Adı geçtiğinde bazılarının paniğe kapıldığı Çakıcı, Amerikan ve Alman eğitim terbiyesi görmüş başbakanların astronomik maddi çıkarlar, kişisel hesaplaşmalarda ’çete’ kullandıklarını ileri sürüyor. Avrupa ailesine girmek için olmadık çabalar gösteren Türkiye’yi yakın zamana kadar yönetenlerin konumlarına yakışmayan böyle işlere kalkışmalarını hoş karşılamak mümkün değil. Uygar Batı ülkelerinde hükümet başkanlarının ’çete işbirliği’yle yasadışı servet kazandıklarını da hiç duymadım. Eğer 10 yıl öncesine dayanan bu icraat şimdilerde devam ediyor olsa AB bu tip yolsuzlukları ‘Kayıtdışı ekonomiyi durdurun’ diyerek Türkiye’nin adaylık sürecine yeni bir koşul dahi öne sürebilir.

Çakıcı tanıdığım bir kişi değil. Konuşmalarına göre karakteri ’yalancı’ sıfatına girmiyor. Söz verdiği bazı kişilerin kimliğini, kendisini kurtarma pahasına dahi olsa açıklamaya yanaşmıyor. Çakıcı’nın adamlarının ’Çete, Mafya’ nitelenmesine rağmen konumları ’paralı askerleri’ andırıyor. İsteğe göre ’tahsilat’ yapıyorlar, ihale-banka satışlarını ‘Abimizin selamı var. Girmeyin bu işe’ diye dostça(!) ikazda bulunup yönlendiriyorlar.

Sonuçta bavul dolusu paralar el değiştiriyor. ’Paralı askerler’ sebepleniyor, abilerinden sonra. Devletin üst kademelerinin de çok kere bilgisi dahilinde, etkili ama tehlikesiz bir yaklaşım bu. Çakıcı’nın adamlarının bu süreç içinde can tehlikesi yaşadıkları da söylenemez.

HERKESİ KORUYORLAR

Oysa Amerika’da resmi ordu dışında ’Paralı Askerlik’ bir meslek. Ama her yönüyle bizdekinden farklı. Bunlar borç ödemesini yapmayan, yapamayana sataşmıyorlar. Mültimilyonluk ihalelerde caydırıcılığı üstlenmek görev kriterlerinin dışında. Basında isimleri geçmiyor, eylemleri sıralanmıyor. Ordu dışından orduya hizmet veriyorlar.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasını takiben Balkanlar, Haiti, Ruanda ve Liberya’da etnik ihtilaf ve iç harplerin patlak vermesi üzerine Amerikalı müteşebbisler şirket kurarak özel güvenlik güçleri oluşturdular. Şirketler ’Green Berets’, ’Army Rangers’, ’ Navy Seals’, ’Delta Force’un özel yetiştirilmiş komandolarını bünyesinde toplayarak talep üzerine dünyanın çeşitli bölgelerine gönderiyorlar. Bu timler savaş bölgesinde görevli diplomat, yardım kurumları personeli, iş adamlarının korunmasının yanısıra petrol kuyularının, banka ve uluslararası şirket merkezlerinin, yabancıların yaşadığı mahallelerin güvenliğini sağlıyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile yaz başında geri çağrılan Irak Sivil İdaresi’nin baş yöneticisi Büyükelçi Paul Bremmer’in de korumaları Amerikalı özel timlere mensup.

Bu kadarla bitmiyor kiralık askerlerin işi. ABD Savunma Bakanlığı’nın siparişi üzerine 15 bin eski komando Irak’taki Amerikan askerlerinin korumacılığını da yapıyor. Bu miktar Amerika’dan sonra İngiltere’nin İran’a gönderdiği asker sayısının üstünde. Bunlar yeni askerlerin eğitimi, anti-terör savaşı, helikopter ve tank tamiri, silah-cephane konvoylarına silahlı destek gibi işler üstleniyor. 2002’de ABD Deniz Kuvvetleri şüpheli tekne ve gemilerde araştırma, silahlı nöbetçilik tekniği, genel eğitim için bir sivil savunma şirketine 36 milyon dolar ödedi.

ÖLDÜRÜLEN PARALI ASKERLER

Özel tim komandolarını teşhis etmek güç değil. 30-40 yaşları arasında, iri yapılı, saçları usturaya vurulmuş, kulaklarda telsiz, siyah kayakçı gözlüklü bu eski askerler omuzda otomatik silah taşıyorlar. Gene de Hollywood ürünü Rambo gibi ölümsüz değil bu komandolar. Geçen Mart’ta Felluce’de yakılan cesetleri Fırat Nehri üzerinde bir köprüden sallandırılan dört sivil Amerikalının Blackwater USA adlı özel güvenlik şirketinde görevli eski komandolar oldukları açıklandı. Basında dehşetle izlenen görüntülere rağmen 1998’de kurulan Blackwater, Amerikan ordusunun eski özel tim mensuplarının görev almak için kuyruğa girdiklerini bildiriyor. Nedeni, ordunun 1989’da 2.1 milyon olan mevcudunun bu yıl 1.4 milyona indirilmesi sonucu başgösteren işsizlik. Daha da önemlisi para.

Halen bu özelleştirilmiş savunma sanayiinde 100 bin civarında komandoya sahip 20’yi aşkın şirket var. Yıllık ciroları 100 milyar doların üstünde. Şirketler özel timlerin komutanlarına yılda 100 ile 200 bin dolar arasında maaş ödüyor. Tim komandolarının günlük yevmiyesi 300 ile bin dolar. Talep üzerine dünyanın en tehlikeli bölgelerine sevkedilen paralı askerler ekmek parasını kelle koltukta kazanıyorlar.

Çakıcı’nın minik ordusunun eylemlerinde can korkusu yok.
Yazarın Tüm Yazıları