Ne yiyoruz

TÜRKİYE'de yılda 1.1 milyon ton yağ, 760 bin ton tavuk tüketiliyor.

Bunlar ne kadar sağlıklı? Uğur Dündar, ‘‘Arena’’ ile bu tabloyu gözler önüne çarpıcı şekilde sergiliyor.

İthal yoluyla gelen yağların denetimi gereğince yapılmıyor. Nereden hangi tür yağ geliyor, bunları kim pazarlıyor?

Tavuk üretimimizin 500 bini açık ürün olarak satılıyor, büyük bölümü sağlıksız ve mikrop saçıyor. 'Arena'da kurumuş sucuk ve sosisleri yeni üretim hamuruna karıştıran hangi suçuk firmasıydı acaba; Sağlık Müdürlüğü, üreticileri terbiye etmek için bunun bir görev olduğunu artık bilmelidir. Kışın tavuk fiyatlarını kasten düşüren kartellerin piyasaya sürdükleri ucuz tavuk etini (ve de damızlıkları), hangi ünlü firmalar sucuk ve sosis imalatında kullanıyor dersiniz?

Hiç olmazsa sağlığımız için bunların kimler olduğunu bilmeliyiz.

Geçen gün bir okurumuz, ‘‘Ankara'da 21 milyona satılan sucuğun yanında 1.8 milyona satılan sucuk fiyatını görünce dehşete düştüm’’ diyordu. Hayvanın memesini, kellesini, dilini sucuğa katan firmaların teşhir edilmesi sadece medyanın işi olmasa gerek.

‘Merdiven altı’nda üretim yapanların denetimini belediyeler mi, Sağlık ve Tarım Bakanlıkları mı yapıyor? Hiç kimsenin aklına soğuk hava depolarını denetlemek geliyor mu?

AB'ye girerken hálá standart bir üretim yapamıyoruz.

Gümrükteki ‘bahşiş’ çarkı

BEN serbest bölgede faaliyet gösteren bir şirkette çalışıyorum. İşlemlerimizi yaptırırken 'İşlem Formu' başı 35 milyon TL veriyoruz. Bu formu alırken zaten 5 dolar ödeyip makbuzunu alıyoruz. Ayda 50-100 arasında işlem formu düzenlemekteyiz. Yani gümrüğe ayda, 1 milyar 750 milyon ile 3 milyar 500 milyon arası ‘‘bahşiş!’’ veriyoruz. Verdiğimiz paranın haricinde rakı, çerez, çay, şeker ve kıyafet gibi şeyler alıyoruz. Eğer istedikleri şeyleri ve parayı vermezsek bakın başımızı neler geliyor: İşleminiz en sona atılır. TIR'ınızın mesaiye kalması sağlanır. Malınızı laboratuvara yollarlar. Böylelikle malınız 1-2 hafta geç gider. Bu esnada TIR beklediğinden dolayı TIR firmasına ekstradan para ödersiniz.

Bu konuda ne yapalım diye diğer firmalarla konuştuk.

Peki ne yapacağız? Yapacak hiçbir şey yok.

S.N.-İSTANBUL

Depoda çürüyen kitaplar

YILBAŞINDA, Kültür Bakanlığı'nın Halil İnancık editörlüğünde ‘‘Osmanlı Uygarlığı’’ diye bir kitap yayınladığını duyar duymaz satış yerine gittim. ‘‘Henüz gelmedi’’ cevabını aldım. 10 gün sonra tekrar gittiğimde ‘‘Tükendi’’ dediler. Kitaba gösterilen ilgiden memnun bir halde kaç adet geldiğini sordum ve 5 adet cevabını aldım. Kitabın Türkiye'nin en kalabalık üçüncü kentine beş adet gönderildiğini duyan birisi, sınırlı sayıda basıldığını düşünebilir. Oysa defalarce yaşadığımdan biliyorum. Baskı sayısı az değil, beceriksizlikten dolayı kitapların çoğu depolarda çürüyor. Adı ‘‘Kültür’’ olan bir bakanlığın İzmir'de neden tek satış yerinin ücra bir binanın küçük bir odası olduğunu, yayınlarının (tıpkı TRT gibi) en az satılacak şekilde dağıtıldığını sormak yurttaşlık görevidir.
Mesut ÖNER-İZMİR

Destek istiyoruz

IRAK Hükümet Konseyi'nde Kürt siyasi gruplarının gündeme getirdikleri Kürdistan Federasyonu kanunu taslağından sonra, geçici Anayasa yerine geçebilecek 'Geçiş Döneminde Irak Devleti Yönetim Yasası' tasarısı Arap basınında yayınlanarak dünya kamuoyuna sunulmuştur.

Arapça asıl metin ile tercümesi ekte bulunan (sitemizde) yönetim yasasından anlaşılacağı üzere Türkmenler bu yasa ile safdışı bırakılmak istenmiştir. Türkmenler en fazla bu süreçte manevi desteğe ihtiyaç duymaktadır.

Ahmet MURATLI-Irak Türkmen Cephesi, Türkiye Temsilcisi ankara@turkmencephesi.org

Değişime açık olun

ÖZELLEŞTİRME karşıtı sendikalara sesleniyorum. Ülkemiz sanayisinin gelişmesi ve ekonomik büyümesindeki en büyük payı özel sektör almaktadır. İmalat sanayiinde; gıda, ilaç, kimya, otomotiv gibi birçok alanda, hizmet sektöründe; basın, sağlık hizmetleri başta olmak üzere kár eden, verimli ve teknolojiye uyumlu özel kuruluşlar vardır. Yapılacak olan özelleştirmelerde artan rekabet ortamıyla üretkenlik ve kalite artışı sağlanacaktır. Boşuna direnmeyin, değişime açık olun.

Aysel EGEMEN-Ekonomist

Öneriye öneri

AŞAĞIDA tırnak içinde yazdığım, Prof. Hüseyin Salihoğlu'nun ‘‘YÖK'e öneriler’’ başlıklı yazıya olumlu tepkimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu konu üniversitelerde oldukça büyük bir sorun. Bu konuyu köşenizde ele aldığınız için teşekkür ederim.

Önerim şu:

‘‘Bu itibarla bölüm tanımının yoruma gerek kalmayacak şekilde ifadelendirilmesi, belki 'lisans programı olan ve bağımsız diploma veren' birimlerin bölüm olacağı ifadesinin eklenmesinde yarar vardır.’’

Yrd. Doç. Yunus DOĞAN-Dokuz Eylül Üniversitesi-İZMİR

Biliyor musunuz

ANAP'tan AKP'ye geçen Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut'un aday gösterilmediği haberleri üzerine ‘‘Ben doğru sonucu almak için yarını bekliyorum’’ dediğini... AKP'nin Kıraç adayı Hamit Öncü'nün, TSK'dan ihraç edilen subaylardan olduğunu... SP'li Üsküdar Belediyesi'nin Başkan Yardımcısı Orhan Alpsoy'un hem görevinden hem de partisinden istifa etmesine SP'li başkan Yılmaz Bayat'ın şaşırdığını... Tansu Çiller'in bir dönem danışmanlığını yapan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği eski Başkanı, Jaint-Joseph Lisesi ve Boğaziçi Ekonomi bölümü mezunu Taner Mustafaoğlu'nun, Avcılar'dan adaylık beklerken Bakırköy'e kaydırılmasının sürpriz olduğunu... AKP'li Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak'ın aday gösterilmediğini, örgütün desteklediği Nurettin Ertemel'in yerine Mustafa Demir'in gösterilmesinin ilçede tepkilere neden olduğunu... Şişli'den AKP adayı olan, DYP eski İl Başkan Yardımcılarından Muhsin Divan'ın Kadıköy yöresinde 'çiçek kralı' olarak anıldığını...

Biliyor musunuz?

MESAJ PANOSU

TMSF bünyesinde olmasına rağmen Avcılar Pamukbank şubesinin pazar günü maaş çekecek olan insanları mağdur etmemek için şubede personel bulunduruyor. Tatil günü parası biten ATM'lere de gerektiğinde para koyuyor. Bu ülkede işini doğru yapan insanlar da var galiba. Aygün KURT
Yazarın Tüm Yazıları