Muharrem Sarıkaya: Peşin para mı, ev mi?

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Deprem bölgesine yapılacak yardım konusunda ANAP grubunun kürsüsünde yaşanan tartışmanın bir benzeri de milletvekilleri arasında yaşanıyor.

Teşkilat Başkanı Ersin Taranoğlu, kürsüde seçim bölgesi Sakarya'ya devletin yeteri kadar yardım yapmadığından yakınıyor.

Taranoğlu, şu öneriyi getiriyor:

‘‘Daha depremin enkazı kaldırılmadı. Şimdi prefabrik ev yapılacak. Ardından inşaatlara geçilecek. Masrafı artırıcı işler yapılıyor.’’

Taranoğlu, ardından şu öneriyi getiriyor:

‘‘Bunları yapacağımıza evi ve işyeri tamamen yıkılmış olanlara 20 bin dolar, orta hasarlı olanlara 7 bin dolar, az hasarlı olanlara da 3 bin doları nakit olarak verilse daha yararlı olmaz mı?’’

Grup salonunun en arkasında oturan Devlet eski Bakanı Rıfat Serdaroğlu, yerinden bağırarak Taranoğlu'na destek veriyor:

‘‘Bunun için yeteri miktarda para da var. Hemen bu sisteme dönülmeli.’’

Serdaroğlu, yanında bulunan arkadaşlarına hemen kafasındaki rakamları sıralıyor. Belli ki daha önceden bunun çalışmasını yapmış.

‘‘Benim baz aldığım Sayın Cumhurbaşkanı'nın TBMM'nin açılışında yaptığı konuşmada vermiş olduğu rakamlar’’ diyor ve hesabı masaya yatırıyor.

Buna göre, 66 bin 441 ev ve 10 bin 901 işyeri olmak üzere 77 bin 342 hane tamamen yıkılmış.

Her bir hane için 20 bin dolar verilmesi durumunda toplam 1 milyar 546 milyon 840 dolar ediyor.

Orta hasarlı bina ve işyerlerinin sayısı ise 77 bin 169. Her bir hane için 7'şer bin dolar ödenmesi halinde bunun toplamı da 540 milyon 183 bin dolara ulaşıyor.

Az hasarlı bina ve işyeri toplamı ise 89 bin 872.

Hane başına 3 bin dolar verildiğinde ödenecek toplam bedel 269 milyon 616 bin dolar.

Yani, yıkılan veya hasara uğrayan 244 bin 383 konut veya işyeri için ödenecek toplam bedel 2 milyar 356 milyon 639 bin dolar.

Serdaroğlu, yine Cumhurbaşkanı'nın konuşma metninden yola çıkıyor ve ekliyor:

‘‘Yabancı kuruluşlar ve ülkelerin taahhüt ettiği yardım miktarı 3 milyar 752 milyon dolar olarak açıkladı. Bir milyar dolar bedelli askerlikten, bir milyar dolar da vatandaşların yardımları ve medyanın düzenlediği kampanyadan geliyor, 5 milyar 752 milyon dolar eder.’’

Depremzedelere nakit ödenecek 2 milyar 356 milyon 639 bin dolar düşüldüğünde devletin elinde 3 milyar 395 milyon 361 bin dolar kalıyor.

Serdaroğlu, bu para ile de altyapının tamamlanabileceğini vurguluyor.

Evlerini yaptıracakların inşaatları daha ucuza mal edebileceğinin de altını çiziyor.

Hazırlanacak tek tip konutların projesi ve inşaatların yapılacağı alanların Bayındırlık Bakanlığı tarafından belirlenmesini, evlerin ise denetimli olarak konut sahipleri tarafından yaptırılmasını öneriyor.

Serdaroğlu şöyle diyor:

‘‘Paranın doğrudan ödenmesi tersine göçü de beraberinde getirir. Artık o bölgede yaşamak istemeyenleri de teşvik etmiş oluruz. Deprem bölgesindeki çarpık yapılaşmanın da önüne geçilebilir.’’

Önerisi diğer milletvekillerinin de desteğini buluyor.

Hatta, bu konuda hükümet üzerinde baskı kurulması konusunda fikir birliği oluşuyor.

Ancak hükümetin bu konuda geri adım atması da şu aşamada olası görülmüyor.

Meclis'teki tüm partilerin ‘‘merkezi idarenin yetkilerinin azaltılması’’ yönünde demeç verdiği bir sırada, bütün yetkiler Bayındırlık Bakanlığı'nda toplanıyor.



Yazarın Tüm Yazıları