’Manalı demokrasi tartışması’

CNN’de Reha Muhtar’ın ’Çok Farklı Programında’ önceki akşam ’Tarikatlar, Cemaatler ve Demokrasi’ konusu tartışıldı.

Haberin Devamı

Özetlersek... Tartışma bir yerde Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’nin israrla Fethullahcıların ’gönüllü’ bir hareket olduğunu, tarikat ve cemaat olmadığını ileri sürdü. Buna Hürriyet’ten Cüneyt Ülsever "Fethullah Gülen hareketinin son zamanlarda AKP’nin kuyruğuna takılmasını ve Zaman gazetesinin aşırı AKP yanlısı yayın yapmasını" eleştirdi. "Ben Gülen’i dünyada çapında önemli olan İslami kültürün vicdanı gibi görüyordum" dedi. Ancak, Gülen’in son dönemdeki politikaya dönük ’GATA-kulli’ sözcüğünü yadırgadığını; bunu tekzip edeceğini sandığını ancak böyle bir açıklaması olmadığını söyledi.

GÜNÜN SÖZÜ
"Özelleştirme adına kuruluşları yabancılaştırdın. 46 bankanın 24’ünü yabancılara sattın. Yunanistan banka aldı. O banka, Trakya ve Ege’de ipotek, kefil istemeden ’Gel tarlanı ver sana istediğin parayı vereyim’ diyor. Çiftçiye, ’Al ananı git’ diyorsun, yarın da Yunanlılara ’Al bu toprakları git’ mi diyeceksin?
(Devlet Bahçeli)


Gülerce de, Gülen bunu söylediyse bile doğru olamayacağını savundu...

Gecenin en önemli tartışması Gülen’in "Ahireti de düşünen manalı bir demokrasi" sözleriyle ilgili tartışma oldu.

MÜTEVAZİLİK KAYBOLDU

Gazeteci-yazar Nevval Sevindi "Bu iktidarla gördüğümüz ’mana’ iki yüzlülüktür" dedi; özellikle Zaman gazetesinde AKP yayın organı halinin göze batar bir duruma gelmesini eleştirdi. AKP’nin çevresindeki cemaat ve tarikatları rant dağıtımından pay aldığını, eskiden mağdur durumdaki İslamcıların artık muktedir olarak dört çeker jeeplere bindiklerini, lüks yaşamı sevdiklerini ve İslami değerler olan mütevazilik ve alçak gönüllükten eser kalmadığını öne sürdü ve bu kesimde ’iki yüzlülüğün’ hakim olduğunu vurguladı. "Yetim hakkı diye yıllarca konuşanlar rantla her şeyi unuttu" diye konuştu. "Eğer AKP, "AB yolunda olsaydı; İhale Yasası’nı AB normlarının dışında değiştirmez ve Siyasi Partiler Kanunu’nu yeniden çıkarırdı" diye konuşan Sevindi, vicdanı olan insanların demokratlığının önemli olduğunun ısrarla altını çizdi. "Muhafazakarlık mı artıyor, yasaklar mı artıyor?" diye soran Nevval Sevindi, bu tip ezberlerin gerçeği yansıtmadığını anlattı.

Bunu destekleyen Prof. Nilüfer Narlı da iktidara gelirken Avrupa değerlerini savunan AKP’nin giderek bundan uzaklaştığını belirtti. "Son dönemde mahalle baskısı denebilecek bir ortamın da giderek yükseldiğini" vurguladı.

GÜLEN NE ZAMAN DÖNER?

Reha Muhtar’ın ısrarla "Gülen, vatana ne zaman döner?" sorusuna Hüseyin Gülerce "Türkiye AB’ye girince..." gibi konuştu; bu gerilimli politik ortamda dönmesinin sakıncalı olduğunu söyledi.

Birgün yazarı Melih Pekdemir de, tarikatların sivil toplum kuruluşu sayılamayacağını ve bunların giderek Türkiye’yi bir ağ gibi sardığını ve her türlü demokrasi teşebbüsünü engellediğini, bunların demokrasiyi yok ediyor anlamında gelecek sözler söyledi.

'Yapay Anayasa’ya yapay yorumlar

SAYIN Gül, bölücü örgütü besleyen, onları koruyan kollayan, yeri geldiğinde "değil bir teröristi bir kürt kedisini bile teslim etmem" diyen Talabani ve Barzani’nin aşiret düzeninden, ’Bölgesel Kürt Yönetimi’ olarak söz etmiş, gerekçe de basit; Irak Anayasası’nda öyle tanımlanıyormuş...

Türkiye Cumhuriyeti en hayati iç ve dış politika konularından biri olan Kürt sorununda kendi Anayasasına göre mi davranacak, yoksa öldürülen bir milyon çocuğun kanları akıtılarak komşu Irak topraklarında kurulan ’yapay devletin’, yapay Anayasasındaki tanımlara göre mi politika belirliyecek?

Ermenistan Anayasası’
nda, Türkiye’den toprak talepleri içeren hükümler var, ister misiniz Ermenistan Anayasasına gore de ’üzerinize düşeni yapın’ desinler!
S.Ö.


Biliyor musunuz

AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ile CHP eski İl Başkanı Gürsel Tekin’in, ilk kez bu akşam Habertürk’de saat 21.00’de Özge Özsağman’ın programında İstanbul ve sorunları üzerinde tartışacaklarını...

DP Küçükçekmece Belediye Başkan adayı, mimar Emin Şahinşen’in, Küçükçekmece gölünün doğal görünümüne kavuşturacağını, bölgesindeki tüm okulları kolej eğitimi seviyesine getireceğini ve Küçükçekmece takımını 1. profesyonel lige taşıyacağını söylediğini...

BAĞCILAR’daki seçim gezisinde karşılaştığı halk otobüsü sahibi Halis Altürk ile Faik Güler’in "Akbil paramızı ödeyin sayın başkan, üç aydır mağduruz, böyle adaletsizlik olur mu?" biçimindeki tepkilerine sessiz kalan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın daha sonra İETT Taşıtlar Daire Başkanlığı’nca A127 ve A222 kodlu iki otobüsü 4 gün süreyle trafikten men ettiğini (haberturk.com’dan)...

ZEYTİNBURNU Belediyesi’nin, AKP’nin çıkarttığı hizmet alımı sözleşmesi kanunu ile Özel Aksu’nun sahibi olduğu İntursa (eski adı Naturel) şirketi üzerinden aldığı zabıtaların sivil giysili olarak (başlarında 657’ye tabi bir zabıta memuru bulunuyor) evlere AKP’li başkan Kemal Aydın’ın propaganda afişlerini dağıttığını...

GÜNGÖREN Belediye Başkanı Ş.Yücel Karaman’ın, çevresindeki dostlarına "Bizim seçim çalışması yürütmemize gerek yok, Başbakanımız bütün oyları AKP’ye topluyor" diye konuştuğunu...

GP Mersin İlçe Başkanı Ekrem Bilim’in, AKP Büyükşehir adayı Mustafa Eyiceoğlu’nu destekleme kararı aldıklarını açıkladığını...

ANAVATAN adayı Kenan Bıyık’ı desteklemek üzere Rize’de çalışmalarda bulunan Rize bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz’ın "AK Parti’nin yine birinci parti olarak çıkacağını, ama geçen seçimde alacağı neticenin çok altında olacağını düşünüyorum" dediğini...

Rize’den Demircan’a destek

CHP adayı Mustafa Dolu ve MHP adayı Rüstem Fırat’ın adlarının öne çıkması üzerine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demirci’nin zorlanacağı kulislere yayılınca... Beyoğlu Belediyesi’nde Nusret Bayraktar döneminde Başkan Yardımcılığı ve Kasımpaşaspor Kulübü Başkanlığı’nda bulunan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yardıma çağrıldı... Başbakan Erdoğan’ın arkadaşı olan Bakırcı, bu akşam Taksim Talimhane’deki Nippon Oteli’ndeki yemekte ’küskün AKP’lileri’ geri döndürmeye çalıştıracak.

Haberin Devamı

Edremit 5 yıl içinde nasıl yağmalandı

AVUKAT Tuncay Kılıç,
1999-2004 döneminde MHP’den belediye başkanıdır. Zaten bir dönem başkanlık yapacağım diye söz vermişti. Ancak bu dönem partisinin ısrarı sonucu yeniden aday oldu.

Bize ’eski belediye başkanı’ olarak bir yazı göndermiş; ibretle okunmalıdır:

"Edremit 100 yıllık vakıf arazileri karşılığı beş yıl temizlenmiştir. Bu vakıf arazileri ihaleyle satışa çıkarılmış, ancak malum şirketler haricinde başka katılanlar olmamış, bunun sonucunda Edremit Belediyesi trilyonlarca lira zarara sokulmuştur.

AKP’li Belediye Başkanı Yunus Bozbey bu şirketlerden aldığı talimatlarla 5 yıl Edremit’i idare etmeye çalışmıştır. Edremit’te yapılan yağlı güreşlerde bu şirketler ağalık yapmışlar ve kamyonlar üzerinden halka çay paketleri atarak vaatlerde bulunmuşlardır. Edremit’e hiçbir şey kazandırmamışlar, Buna karşılık Edremit’in asırlık Vakıf arazilerini almışlardır. Belediyenin bütün temizlik araçları tasfiye edilmiştir. Halen bu şirketlere ait 34 plakalı özel araçlarla Edremit halkına hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Daha önceki dönemde 1999-2004 Edremit, Çorum’dan sonra Türkiye’nin ikinci temiz şehriyken, bugün Türkiye’nin en kirli şehri haline gelmiştir. Edremit’in içinden geçen Edremit Çayı’nda at, köpek ölüleri vardır ve aylarca Edremit’in içine uğramayan temizlik araçları ihalesiz olarak şoför esnafı olmayan insanlara da ihalesiz dağıtılan dolmuş taksi hatları yine jeotermalle ısınma sisteminin %100 Edremit Belediyesi’ne aitken 20 yıllığına %75’inin sebepsiz yere özelleştirilmesi, Edremit Belediyesi’ni borç batağına sürüklemiş, daha önceki dönemde imar planına alınarak Maliye hazinesinden kazandırılan araziler TOKİ’ye satılmış ve bu satışın rakamı hálá açıklanmamıştır.

TOKİ şehrimize 11 katlı binalar yapmış ama itfaiye araçları merdivenleri 6 katlı binalara yeterli olduğundan, büyük yangın tehlikesi doğmuştur. Yani bir yangında müdahale imkanı kalmamıştır. Yeni itfaiye araçları alınmamıştır. Kaz Dağları’ndan iller bankası kredisiyle içme suyu getirilmiş projede bulunan su toplama havzası, çökertme, arıtma ve dinlenme havuzları yapılmadığı için halka sağlıksız su içirilmiştir. Edremit halkı bağırsak enfeksiyonundan hastanelere taşınmıştır. AKP’li Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey 5 yıl içerisinde İller Bankası kredisiyle belediye sarayı (ödemesi 2009 Nisan’da başlayacak) ve bir adet cip ve bir otomobil alarak kendisine makam aracı yapmıştır. Başka hiçbir araç almamıştır, var olan araçları, iş makinelerini ve traktörleri kullanılamaz hale getirmiştir. İş makinesi ve araç kiralama cihetine giderek Edremit Belediyesi’ni milyonlarca lira zarara sokmuştur. Şu anda da Edremit Belediyesi’nin borç miktarı bilinmemektedir.

50 bin TL’yi borca teslim etmişler, bugünkü borcun 60 milyon TL olduğu söyleniyor. Hesaplar bir türlü açıklanmıyor."

AKP’ye karşı CHP ve MHP birlikteliği mi

BİR siyasetçinin bir işi dolayısıyla hafta sonu gittiği Kütahya, Manisa, Balıkesir’deki izlenimlerini özetliyoruz:

Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, ’ruh ikizi’ ilan etti ya. Bu Ege ve Marmara’da AKP karşıtlarını tabanda kenetlendiriyor.

Kütahya’da CHP adayı İsmail Hakkı Düğer, Manisa’nın Salihli, Alaşehir, Gördes ilçelerinde MHP adayları bir adım önde denilebilir. Balıkesir’de yaşananlar da ilginç. Balıkesir Merkez’de sadece AKP, DP ve ANAP değil bazı CHP’liler de, tabanda MHP adayı İsmail Ok ismi üzerinde uzlaşmış durumda. Balıkesir Sındırgı’da AKP karşıtı seçmen CHP adayı Özgür Ertuğrul ismi üzerinde mutabık görünüyor. Savaştepe’de MHP adayı Şeref Kurt’un, Bigadiç’te de Zekeriya Özdemir’in avantajlı olduğu söyleniyor."

Yazarın Tüm Yazıları