Gülhan Kara
Lezizz YazarıGülhan Kara
Gülhan Kara

Tüm Yazıları


Çayın kahvenin yanına...

Çayın kahvenin yanına...

Düşman çatlatan kekler, mis gibi kokan börekler, kıtır kurabiyeler… Ustaca süslenmiş meyveli pastalar, tartlar, turtalar… Tam kıvamında pişmiş, iştah kabartan çatlak kurabiyeler, simitler, çörekler… Kokusuyla alıp götüren sıcacık kuruvasan, bir dilim...

04.03.2020
Balı nasıl tüketmeli, mutfakta nasıl kullanmalıyız?

Balı nasıl tüketmeli, mutfakta nasıl kullanmalıyız?

Bal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık,...

11.02.2020
Tatlı dünyamızda neler oluyor?

Tatlı dünyamızda neler oluyor?

Geleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü...

08.02.2020
Balığı bir de böyle deneyin…

Balığı bir de böyle deneyin…

Balık son derece lezzetli, eti narin, çok çabuk pişen bir deniz ürünü. Lezzetli olduğu kadar hafif, sağlıklı ve besin değeri bakımından zengin. Kötü kokuyor ve kokusu eve siniyor diye evlerde balık pişirmekten çekiniliyor. Balığı rahatsız edici...

08.02.2020
Ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Evde ekmeğini yapanlar giderek çoğalıyor. Bana da sürekli ekşi maya ile ilgili sorular geliyor. Son 5-6 yıldır ekmeğimi sürekli olarak kendim yapıyorum. Ekşi maya kullanmaya başlayınca mayanın beslenmesi, yani yaşatılması, kullanımı, ekmekte...

08.02.2020
Atıksız mutfak için “ekmekler çöp olmasın!”

Atıksız mutfak için “ekmekler çöp olmasın!”

Evlerde en çok atık, yani çöp çıkan yer mutfaklar. Eskiden böyle her şey bol değildi ve öyle her şey atılmaz, değerlendirilirdi. Cam kavanozlar ve şişeler, kutular... Sebze kabukları, kökleri, sapları iyice yıkanır sebze suyu yapılırdı. Ne yazık ki...

08.02.2020
Gönül sohbet ister, kahve bahane

Gönül sohbet ister, kahve bahane

Kahve bir tutku, bir alışkanlık.. Kahve dostluk, sohbet, keyif... Kahveler sunumuyla içimiyle renklendi, kokulandı, çeşitlendi... Tatlılar, pastalar, kekler, çikolatalar da kahveyle buluşup içtiğimizin yanı sıra yediklerimizde kahvelendi. Bu haftaki...

08.02.2020
Çay, ıhlamur, salep

Çay, ıhlamur, salep

Havalar soğumaya başladığında evde o mis gibi ıhlamur kokusunu ararım. Daha ilk yudumda ısıtır insanın içini. Bana göre soğuk kış günlerinin en sembolik sıcak içeceklerinin başında ıhlamur çayı arkasından da bol tarçınlı salep gelir.

08.02.2020