Üzüm sirkesi nasıl yapılır? Evde beyaz ve siyah üzüm sirkesi tarifi ve malzemeleri
Sirke, mutfaklardan eksik olmayan harika bir gıda. Ancak doğal ve katkısız olmasında fayda var. Bu neden dışarıdan hazır olarak satın almak yerine kendi üzüm sirkenizi evde de yapabilirsiniz. Peki üzüm sirkesi nasıl yapılır? Evde beyaz ve siyah üzüm sirkesi tarifi ve malzemeleri...
Üzüm sirkesini hazır almak yerinde doğal bir şekilde evde de hazırlayabilirsiniz. Kullanımı biraz zaman alsa da faydalı bir besin haline gelir. Eğer denemek isterseniz, üzüm sirkesi yapımını sizin için derledik.
ÜZÜM SİRKESİ TARİFİ
MALZEMELER:
1,5 kilogram üzüm (Beyaz ya da siyah)
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı bulgur
2 Yemek kaşığı organik bal
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 litre içme suyu
Kavanozu iyice yıkayıp kurulayın.
Üzümleri yıkayıp temizleyin ve kavanoza yerleştirin.
Üzerine bal, bulgur ve nohudu da ilave edin.
Son olarak temiz kireçsiz suyu ilave edip hepsini metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Kavanozun üzerine temiz bir çorap geçirin ya da bir tülbent bağlayıp paket lastiğiyle sıkıştırın.
Ilık ve karanlık bir ortama yerleştirdiğiniz kavanozunuzu 2 günde bir çıkarıp metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Üzümler 20 gün civarı bir sürede dibe çökecektir.
Bu aşamadan sonra sirkenize 20 gün hiç dokunmayın.
Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın. Daha sonra sirke yaparken doğrudan bu anayı kullanabilirsiniz.
40 günün sonunda sirkenizi tülbentten süzün.
İçine kaya tuzu ve bal ilave edip yeniden kavanoza alın.
Üzerine tülbendi yeniden geçirip 20 gün daha dinlendirin.
Afiyet olsun...