Terletme nedir, nasıl yapılır? Soğan terletme yapımı ve tarifi
Soğan terletme yapımı, farklı ve değişik lezzet arayanların sofralarında yer tutmaya devam ediyor. Terletme, özellikle kebap yapımında, et ile birlikte pişmesi gereken ancak pişme süresi etten daha uzun olan sebzelere uygulanıyor. Bazı yörelerde bu işleme demleme de deniyor. Soğan, sarımsak ve patlıcan terletme işlemi özellikle kebaplara eklenen bu tür sebzelerde yapılıyor. Peki, terletme nedir, nasıl yapılır? İşte, soğan terletme yapımı ve tarifi.
Kebaplara eklenen sebzelere yapılan terletme işlemi kebapları oldukça lezzetli bir kıvama getiriyor. Terletme, et ile birlikte pişmesi gereken ancak pişme süresi etten daha uzun olan sebzelere uygulanıyor. İşte, terletme yapmanın püf noktaları.
TERLETME NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Terletme, özellikle kebap yapımında, et ile birlikte pişmesi gereken ancak pişme süresi etten daha uzun olan sebzelere uygulanıyor.
Terletme sebzelerin az miktarda suyun içinde yumuşayana kadar pişirilmesi anlamına geliyor. Bu süre malzemeye göre değişse de genellikle kısık ateşte kapağı kapalı halde 15-20 dakikalık bir pişirme işlemi terletme için yeterli oluyor.
Terletme işlemini kavurmaktan ayıran da işin içine suyun girmesi ve harlı değil kısık ateş kullanılması..
Soğan, sarımsak, patlıcan gibi sebzelere yapılan bu işlemde suyun içine lezzet vermek amacıyla karabiber ya da pul biber gibi baharatlar da eklenebiliyor.
Bazı yörelerde bu işleme demleme de deniyor.
Patlıcan kebabı için patlıcan, soğan kebabı için de soğan etlerle birlikte şişe takılmadan önce terletiliyor.