GeriEt Yemeği Tarifleri Tas kebabı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tas kebabı tarifi

Tas kebabı tarifi

Et yemeği sevenlerin karşı koyamadığı bir lezzet, tas kebabı. Sebzelerin ve etin aynı tabakta buluştuğu bu yemek her lokmada ayrı sevdiriyor. Üstelik pilav eşliğinde yedikçe yedirecek. "Akşam yemeği için ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, tas kebabı mükemmel bir alternatif. Denemek isteyenler için yapılışını aşağıda yazdık. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 500 gram kuzu kuşbaşı
  • 1 adet soğan
  • 2 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Kekik
  • Karabiber
  • Tuz

Tas kebabı tarifi Nasıl yapılır?

  • Tencereyi ocağa alın ve tereyağını eritin.
  • Eti ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Soğanı yemeklik doğrayın ve sarımsakları soyup tencereye ekleyin.
  • Renk alana kadar et ile beraber kavurun.
  • Ardından salçayı ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyu ilave edin.
  • Havuç ve patatesleri de küp küp doğrayıp ekleyin.
  • En son yemeğinizin üzerine baharatları serpip kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin.
  • Sos kıvamına gelince yemeğiniz hazır olacaktır.
  • Sıcak olarak servis edin.
  • Afiyet olsun...

Tas kebabı Çeşitleri

Tas kebabı oldukça popüler ve içerik bakımından zengin olan yöresel yemeklerdendir. Birçok bölge de farklı çeşitler de yapılmaktadır. Yapılışında kullanılmakta olan ürünler, çeşidini belirlemektedir. Özellikle kuşbaşı kesilmiş et ve patatesle bilinmektedir.

Tas kebabının pişirilme yöntemi de farklı çeşitlerinin oluşumunda katkı sağlamaktadır. Fırın içerisinde ya da kuyu içerisinde pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Ancak çoğunlukla kullanılan yöntem, ocak üzerinde pişirilmesidir.

Tas kebabının içerisinde protein, karbonhidrat ve yağ bazlı ürünler dengeli olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle içeriği zengin olan yemek tariflerinden bir tanesidir. İçerisinde patateslerle birlikte günlük karbonhidrat ihtiyacı ve kuşbaşı etler ile birlikte protein miktarı alınmaktadır. Aynı zamanda içerisinde bulunan yağ ile enerji miktarı karşılanabilir.

Tas kebabının yapılışında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında patateslerin ve etlerin iyi bir şekilde pişirilmesi bulunmaktadır. Patateslerin yumuşak bir durumda olması ve etlerin ise lokum kıvamında olması gerekmektedir.

Tas kebabı içerisinde katılacak olan yağ ise tereyağı olarak seçilmesi, tadına katkı sağlayacaktır. Tas kebabı içerisinde kullanılan yağ, kendini oldukça belirgin olarak hissettirmektedir. Bu nedenle yağ dengesi ve kalitesine özen gösterilmelidir.

Tas kebabı Püf Noktaları

Tas kebabının yapılışında içerisindeki ürünlerin miktarları standart olarak kullanılmaktadır. Bu denge kullanılmakta olan et miktarına bağlı olarak seçilmektedir. Bu sayede daha dengeli bir yemek tarifi yapılmış olacaktır.

Tas kebabının içerisinde yer alan baharatların dengeli olması ve et ile birlikte uygun bir tat oluşturması gerekmektedir. Bunun için içerisinde kekik ve pul biber gibi et ile uyumlu olan baharatlar katılmalıdır.

İçerisinde kullanılmakta olan yağın daha yanmayan ve tat verici özelliğinin olması, tadı zengin bir hale getirecektir. Tadının zengin olmasında ürünlerin katılma sırası da oldukça önemlidir. Bu sayede dengeli bir pişirme sağlanacaktır.

Tas kebabı içerisinde yer alan sebze eklentilerinde miktarlara dikkat edilmelidir. Et ve patates tadının önüne geçmesi daha ağır bir yemek oluşturacaktır. Tas kebabı için kullanılmakta olan sebzeler, havuç ve biber gibi ürünlerden oluşmaktadır.

Tas kebabının pişirilme süresi uygun tutulmalıdır. Bu durum pişirme yöntemine ve tenceresine bağlı olarak değişmektedir. Düdüklü tencerede bu süre daha kısa olmaktadır. Aynı zamanda ocak ateşinin derecesi de pişirme süresini belirlemektedir.

Tas kebabını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Tas kebabının içerisinde kullanılabilecek en nefis sırlar arasında kekik kullanımı bulunmaktadır. Etin kokusunu almasında ve pişirme sırasında tat vermesi, tas kebabını daha zengin bir tat haline getirecektir.

Tas kebabı tariflerin de özellikle belirtilen nefis bir diğer sır ise içerisinde sarımsak tanelerinin katılması bulunmaktadır. Sarımsak ile birlikte içerisinde özgün ve güzel bir koku salgılamasıyla yemeğe oldukça yakışmaktadır.

Tas kebabı Sunumları

Tas kebabı sunumlarında özellikle fırında pişirme durumlarında taş olarak bulunan taslar kullanılmaktadır. Bu sayede fırından çıktığı haliyle sunumlar yapılmaktadır. Tas kebabı sunumlarında oldukça etkili olmaktadır.

Ocak üzerinde ya da ev de yapılan tas kebabı tariflerinde kullanılabilecek bir sunum ise geniş bir tabak içinde pilav ile sunulmasıdır. Bu ikili birlikte oldukça fazla kullanılmakta ve tat uyumu sağlamaktadır. Güzel bir pilavın yanına yakışmakta olan tariflerden bir tanesidir.

Sunumlarında farklı bir seçenek olarak kullanılabilecek bir diğer sunum ise üzerine biberlerle süsleme yapmak bulunmaktadır. Köz üzerinde pişirilen biberler, tas kebabı ile birlikte lezzeti oluşturmaktadır. Bu ikili ile yapılan sunumlar özellikle önerilmektedir.

Tas kebabının Faydaları Var mıdır?

Tas kebabı içerisinde birçok farklı besin bulunmaktadır. Gün içerisinde gerekli olan çeşitli besinlerin bir yemek içerisinde bulunduğu halidir. Bu nedenle oldukça besleyici ve sağlıklı bir besindir. İçerisinde yer alan etler, protein olmaktadır. Patatesler ise karbonhidrattan oluşmaktadır. Bu nedenle de besleyici özellikleri bulunmaktadır.

Tas kebabı Kaç Kalori?

Tas kebabı karışık besinlerden oluşmaktadır. Bu nedenle standart bir ölçüm yapılması zordur. Ancak standart olarak katılmakta olan tariflerde 100 gram üzerinden 61 kalori olarak hesaplanmaktadır. İçerisinde yer alan besleyici yapıya göre oldukça düşük bir durumdadır.

Tas kebabı Kilo Aldırır mı?

Tas kebabının içerisinde sebzeler ve protein ürünleri yer almaktadır. Kalori miktarı ise besleyici özelliğine göre düşük bir durumdadır. Bu nedenle sağlıklı bir besin olarak tüketilmektedir. Kilo alımlarına yol açmamaktadır. Ancak bu durum içerisinde ekmekle yenilmesi ya da çok yenilmesi durumları hariçtir.