Patlıcan turşusu tarifi
Turşu sofraların vazgeçilmezi. Özellikle kış aylarında sıcak tencere yemeklerinin yanında çok iyi bir eşlikçi oluyor. Genelde lahana, salatalık, biber gibi malzemelerden yapılsa da aslında her sebzenin ve meyvenin turşusu olabilir. Örneğin patlıcan turşusu... İçine çeşitli sebzeler doldurulan patlıcan turşusunun püf noktası patlıcanların turşu kurulmadan önce haşlanıp acı sularından arındırılması. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz patlıcan turşusunun tarifi aşağıda. Mutlaka deneyin...
Yapımı için malzemeler
- 2 kilogram küçük turşuluk patlıcan
- 1 adet küçük baş lahana
- 1 adet havuç
- 3 adet kırmızı salçalık biber
- 10-15 dal kereviz
- 1 demet maydanoz
- 1 su bardağı sirke
- 1 baş sarımsak
- 1 çay kaşığı şeker
- 3-4 adet defne yaprağı
Patlıcan turşusu tarifi Nasıl yapılır?
Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.
Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlama işlemi bitince bir kabın içine üst üste koyup, üzerine bir ağırlık oturtarak acı suyunun gitmesi için 3-4 saat bekletin.
Bu arada lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın.
Havucu da temizleyip küçük küpler halinde doğrayın.
Doğradığınız bütün malzemeyi karıştırın ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına doldurup, kereviz sapı ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın ve bu suya her litresine 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip bu suyu kaynatın ve soğumaya bırakın.
Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyin.
Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu dökün.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletin. Bu sürenin sonunda nefis turşunuz yemeye hazırdır.