NAR SİRKESİ nasıl yapılır? Evde doğal ve katkısız nar sirkesi tarifi, yapımı ve malzemeleri
Nar faydalarının yanı sıra kış mevsiminin de en sevilen meyvelerinden. Narın içeriğinden faydalanmanın en güzel yollarından biri de sirke şeklinde tüketmek olgunlaşmış nar taneleriyle hazırlanan nar sirkesi, salata ve soslarda tercih edilebilir. Peki nar sirkesi nasıl yapılır? Evde doğal ve katkısız nar sirkesi tarifi, yapımı ve malzemeleri
Nar sirkesi, olgunlaşmış ve taze narlar tercih edilmeli. Bozulmaya başlamış narlarla kaliteli bir sirke elde etmek zor olur.
Sirkeyi hazırlarken cam bir kavanoz ve tahta ya da silikon kaşık kullanmalısınız. Metaller ve plastik sirkeyle etkileşime girdiğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ayrıca sirke yapıldıktan sonra karanlık bir yerde muhafaza edilmeli.
NAR SİRKESİ TARİFİ
MALZEMELER
3-4 adet orta boy nar
1 çay bardağı sirke
5-6 adet nohut
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı kaya tuzu
İlk olarak sirke yapımında belirtilen malzemeler için 5 litrelik cam bir kavanoz kullabilirsiniz.
Olgunlaşmış fakat sertliğini kaybetmemiş narları ortadan ikiye bölüp kaşıkla vurarak tanelerini çıkarın.
Beyaz kısımlarını acılık vermemesi için iyice ayıklayın.
Nohutları yıkayıp kavanozun dibine yerleştirin.
Üzerine nar tanelerini doldurun.
Kavanoza balı da ilave edin.
Sirkeyi içme suyuyla sulandırıp kaya tuzunu içine ekleyin ve eritin.
Sirkeli ve tuzlu karışımı kavanoza boşaltın.
Kavanozun üstünü içme suyuyla tamamlayın.
Ağzını bir tülbentle kapatıp paket lastiği ile sabitleyin ve kavanozu güneş almayan bir yere yerleştirin.
Her gün bir kez kaşıkla karıştırın. Narlar dibe çökene kadar bu işlemi sürdürün.
Sirkeniz 20-25 gün içinde hazır olacak.
Süzdükten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.