GeriHamur İşi Tarifleri Mantı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mantı tarifi

Mantı tarifi

Mantıyı sevmeyen pek yoktur. Mutfağımızın en güzellerinden biri olan mantının adı bile iştahımızı kabartıyor. Yoğurt ve salçalı sosla da bir tabak asla yetmiyor. Sofralarınızı bu enfes lezzet ile şenlendirmek isterseniz tüm yapılış detayları aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

İç harcı için

  • 1 kilogram kıyma
  • 2 adet soğan
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Nane

Hamuru için

  • 9-10 bardak un
  • 3-4 bardak ılık su
  • Tuz

Mantı tarifi Nasıl yapılır?

  • Un, su ve tuzu yoğurup çok sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için bekletin.
  • Soğanları rendeleyip suyunu iyice sıkın. Baharatlarla beraber kıymayı iyice yoğurun.
  • Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırın.
  • Tezgahı unlayıp her bezeyi oklava ile açın.
  • Açtığınız hamurunuzu istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin.
  • Her kareye de kıymalı harcı yerleştirip uçlarını birbirine yapıştırarak kapatın.
  • Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin.
  • Ara ara kontrol edin fazla yumuşamamasına özen gösterin.
  • Yoğurdu biraz suyla seyreltin. Dilerseniz yoğurdun içine ezilmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
  • Tereyağını da tavada eritin. Üzerine salça ekleyip kavurun.
  • Az miktar su ile açın ve kaynatın.
  • Mantıyı süzüp üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün.
  • Sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Mantı Çeşitleri

Geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden bir tanesi de mantıdır. Oldukça zahmetli olan mantı bir o kadar da lezzetlidir. Lezzeti ile ön plana çıkan mantı damak tadına göre farklı biçimlerde de yapılabilir. Mantı çeşidine göre haşlanmanın yanı sıra fırınlanabilir. Yöresel lezzetler arasında yer alan mantının da birbirinden farklı çeşitleri bulunuyor. İç harcı kıyma ile doldurulan mantı hamuru belli şekillerde katlanır. Haşlanan bu mantı üzerinde yoğurt ve salça sos ile servis edilen Türkiye genelinde Kayseri iline ait olan mantının farklı yörelerde yapılışları da değişebilir. Türkiye genelinde yapılan mantı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

 - Kayseri mantısı

 - Sinop mantısı

 - Tepsi mantısı

 - Boşnak mantısı

 - Çıtır mantı

 - Kolay mantı

Mantı Püf Noktaları

 - Lezzetli mantı yapmanın bazı püf noktaları bulunmaktadır. Özellikle de bu mantılar hazırlanırken açılan hamurlar çok önemlidir. Mantı hamuru rahat bir şekilde açılabilmelidir. Mantı hamuru ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalıdır. Mantı hamurunun kıvamı rahat açılabilir seviyede olmalıdır.

- Mantılar haşlanırken açılmaması için mantılar iyi bir şekilde kapatılmalıdır. Bu şekilde mantılar iyice kapatılmalıdır.

- Mantı yapıldıktan sonra fazla olanlar buzdolabı poşetine konularak buzlukta saklanabilir. Mantılar fırınlanmadan buzluğa konulacak ise mutlaka birbirine değmeyecek şekilde buzdolabına yerleştirilmelidir.

- Mantının iç harcını lezzetlendiren kullanılan baharatlardır. Bu nedenle mantının iç harcına karabiber ve tuz da belli bir oranda eklenmelidir.

- Mantıların çeşidine göre pişirme yöntemi de haşlama ve ya fırınlama olabilir.

Mantıyı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Mantı hazırlanırken daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de mantını iç harcı iyice harmanlanmalıdır. Mantını içerisine konulan soğanların rendelenmiş olması da lezzeti arttıracaktır. Mantının daha lezzetli olması için mantı hamurunun kalınlığı iyi ayarlanmalıdır. Ne kalın ne de çok ince mantı hamuru açılmamalı. Kayseri mantısı hazırlanırken açılan mantı hamuru dik kesildikten sonra yatay kesikler de atılmalıdır. Mantı hamurundan ufak kareler elde edilir. Bu karelerin içerisine de uygun miktarda iç harç eklenmelidir. Kayseri mantısı hazırlanırken oldukça küçük kareler elde etmek gerekir. Fırın mantısı için ise doğru katlama yöntemleri kullanılmalı. Bunun yanı sıra fırın mantısının üzerine salça sosu da dökülmelidir.

Mantı Sunumları

Geleneksel Türk yemekleri arasında yer alan mantının sunumuna çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Mantılar genellikle yoğurt eşliğinde servis edilmektedir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilen mantının üzerine salçalı sos da konulmalıdır. Ayrıca mantının yanınsa fırında patates ve ya mücver de servis edilebilir. Mantının yanına ev turşusu da çok yakışır. Haşlanan mantı servis tabağına alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bunun ardından ise salçalı ve naneli sos mantı üzerinde gezdirilir. Fırınlanmış mantılar ise servis tabağına alındıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve ya salçalı sos ile servis edilmelidir.

Mantının Faydaları Var mıdır?

Türk yemeklerinden olan mantının pek çok yöreye özgü versiyonları bulunmaktadır. Mantı yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir. Bu nedenle mantı vücuda yüksek oranda enerji sağlar. Mantının içerisindeki etli harç ise vücudun protein ihtiyacını karşılamaktadır. Mantının besin değeri de oldukça yüksektir. Mantı yenildikten sonra önemli bir tokluk ve doygunluk hissi verecektir. Mantı bu nedenle fazla tüketilmediği takdirde oldukça yararlı bir besin kaynağı olarak bilinir.

Mantı Kaç Kalori?

Mantı genel olarak kalorisi yüksek besinler arasında yer almaktadır. Geleneksel Türk yemekleri arasında sayılan ve pek çok yöreye ait versiyonu olan mantının kalorisi yüksektir. Özellikle de doldurulmuş bir tabak mantı yaklaşık 509 kalori olarak bilinir. Mantının sunumunda kullanılan sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos miktarı da mantının kalorisini arttırmaktadır. O nedenle mantının kalorisi de oldukça yüksek olması ile bilinir.

Mantı Kilo Aldırır mı?

Mantının kalorisi yüksek olduğu için hızlı bir şekilde kilo aldırmaktadır. Karbonhidrat ve proteinden oluşan mantının kalori miktarı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle de kilo vermek isteyen kişiler mantıyı dikkatli bir şekilde tüketmeliler. Mantının kalorisi çok yüksek olduğu için mantı porsiyonu daha küçük olarak ayarlanmalıdır. Aynı zamanda mantı diyet listelerinde çok fazla yer almayacaktır. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler mantıyı dikkatli bir şekilde tüketmeliler.