GeriSos Tarifleri Lutenitsa sos tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lutenitsa sos tarifi

Lutenitsa sos tarifi

Balkan mutfağından pek çok yemek bizim mutfağımızda da yer edinmiş bulunmakta. Göçmen sosu olarak da bilinen lutenitsa, kahvaltılara renk katacak soslardan biri. Ekmeğin üzerine sürüp afiyetle yiyebileceğiniz gibi makarnalarınızda da kullanabilirsiniz. Peki lutenitsa sos nasıl yapılır? İşte tarifi…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 kilogram kırmızı biber
  • 1 kilogram domates
  • 1 kilogram patlıcan
  • 2 adet iri havuç
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 1 avuç kaya tuzu
  • Karabiber
  • Kekik
  • Zeytinyağı

Lutenitsa sos tarifi Nasıl yapılır?

Öncelikle patlıcan ve biberleri közleyin.

Daha sonra kabuklarını soyarak robottan geçirin.

Havuçları haşlayıp, robottan geçirin.

Domateslerin de kabuklarını soyun ve biraz iri kalacak şekilde robottan geçirin.

Robottan geçirilen domatesleri tencereye koyun ve ocağın üzerine alarak kaynatın.

Kaynamaya başlayan domateslerin içine robottan geçirilen diğer malzemeleri ilave edin ve güzelce karıştırın.

Sarımsakları havanda dövün ve sirke, zeytinyağı, kekik, tuz ve karabiberi pişmekte olan sosun içerisine ilave edin.

Elde edilen sos karışımını suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.

Pişen lutenitsa sosu, sıcak sıcak temiz ve kuru olan cam kavanozlara doldurun.

Kavanozların ağzı hemen sıkıca kapatılıp, kapakları alta gelecek şekilde ters çevirin ve soğumaya bırakın.

Kavanozlar soğuduktan sonra düz çevirin ve güneş görmeyen serin bir yere kaldırılarak muhafaza edin.