GeriRamazan Tarifleri KÖMBE TARİFİ (Antakya): Hatay kömbesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

KÖMBE TARİFİ (Antakya): Hatay kömbesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

KÖMBE TARİFİ (Antakya): Hatay kömbesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Kömbe tarifi, Ramazan ayının ortalarına gelinmesiyle birlikte Hatay yöresinde gündeme gelmeye başladı. Hatay yöresinin bayramlarda olmazsa olmazı, ramazan ayının sonlarına doğru konu komşu, eş, dost, akraba ile imece usulü yardımlaşarak hamuru hazırlanan ve tepsilere dizilerek sahur vakitlerine kadar odun fırınlarında pişirilen kömbe, tüm sokakları, caddeleri kokusu ile mest eder. İşte, evinizde de yapabileceğiniz Hatay yöresinin özel bayram ikramlığı kömbe tarifi…

Kömbe, tarifi ve uygulaması kolay olmakla birlikte baharat ayarı oldukça zor bir unlu mamuldür. Doğru baharat oranlarının bir araya gelmesiyle birlikte damak çatlatan bir lezzete ulaşan kömbe, Hatay yöresinde her yıl ramazan ayı içerisinde yapılmaktadır. İşte, Hürriyet Lezizz yazarı Belgin Ekmen Yenilmez'in kolay ve lezzetli kömbe tarifi

Malzemeler:

2 kilogram irmik altı unu veya pastalık un

1 kilogram susuz margarin yağı

1 kilogramdan 2 su bardağı az toz şeker

2 yemek kaşığı kömbe baharatı (Aktarlarda ve marketlerde bulunur.)

2 paket vanilin

2 paket kabartma tozu

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

Susam

Tercihen kömbe kalıbı

Yapılışı:

Süt ve su ısıtılır, içine toz şekeri koyulup eriyene kadar karıştırılır.

Genişçe bir yoğurma kabına önce un ardından oda sıcaklığında eriyen yağ, eriyen şekerli karışım ve diğer malzemelerle birlikte hırpalamadan yoğrulur.

Hamur kıvam alınca yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirilir.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Önce susama ardından kalıplara koyup şekillendirilir (Kalıp bulamazsanız elinizle de yapabilirsiniz).

Tepsiye dizip 170 derece fanlı fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun

False