Kış için konserve hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Kış hazırlıklarının en başında konserve yapımı gelir. Genellikle tüm ailenin toplandığı ve kilolarca sebze ve meyvenin temizlenip ayıklandığı bu hazırlık, renkli renkli cam kavanozlar ile mutfağımızın en güzel dekorlarını oluşturur. USLA Akademi Baş Şefi Fehmi Samancı, mevsimlik ürünlerle konserve hazırlayacaklar için bazı ipuçları verdi.
Konservelerin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlık aşamasında ve saklama koşullarında bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketim aşamasına kadar hijyen koşullarının sağlanması en önemli unsurlardan biridir.
Konserve hazırlıklarına başlarken tüm sebzelerin mevsiminde yetişmiş, taze ve iyi durumda olması gerekir. Sonrasında tüm malzemeler iyice yıkanıp temizlenmeli, kullanılan kaplar mümkünse cam olmalı ve sıcak su ile kaynatılarak sterilize edilmeli.
Konserve yaparken hangi sebzeleri kullanacağınız hayal gücünüze bağlı olarak değişse de en çok tercih edilenler domates, patlıcan, bezelye, bamya, kırmızı biber, enginar ve mantardır.
Fakat siz, kızılcık veya vişne ile bile konserve yapıp kışın yaz meyvelerinin tadına varabilirsiniz. Kullanacağınız sebzelerin sertlik ve asit oranına göre pişme sürelerinde değişiklikler olacaktır.