GeriYemek Kültürü Kembos peyniri mağaralara indi… 400 metre derinde 6 ayda olgunlaşıyor…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kembos peyniri mağaralara indi… 400 metre derinde 6 ayda olgunlaşıyor…

Kembos peyniri mağaralara indi… 400 metre derinde 6 ayda olgunlaşıyor…

Ilgın ilçesindeki Gökçeyurt Mahallesi'nde bahar aylarında üretilen "Kembos peyniri", sonbaharda sofralardaki yerini almak için mağaralarda muhafaza edilerek olgunlaşmaya bırakıldı.

Mahalle Muhtarı Mükremin Özdemir, "Baharda çiçek ve kekiklerle otlayan hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri kuzu ve oğlak derilerine dolduran vatandaşlar, muhafaza için 'in' adı verdiğimiz mağaraya bırakıyoruz. Yaklaşık 6 ay sonra mağaradan alınan peynirler, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarını süslüyor. Tamamen doğal olarak üretilen peynirlerimiz kendine has bir lezzeti alıyor"
Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor. Gökçeyurt Mahalle Muhtarı Mükremin Özdemir, peyniri soğuk hava deposu olarak da kullanılan mağaraya lezzetlenmesi için bıraktıklarını söyledi.

Kembos peyniri mağaralara indi… 400 metre derinde 6 ayda olgunlaşıyor…



İlkbaharın gelmesiyle peynir üretimine başladıklarını dile getiren Özdemir, "Baharda çiçek ve kekiklerle otlayan hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri kuzu ve oğlak derilerine dolduran vatandaşlar, muhafaza için 'in' adı verdiğimiz mağaraya bırakıyoruz. Yaklaşık 6 ay sonra mağaradan alınan peynirler, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarını süslüyor. Tamamen doğal olarak üretilen peynirlerimiz kendine has bir lezzeti alıyor. Mağaramıza bırakılan kışlık peynirler sonbaharda sofralarımızı süsleyecek.” ifadelerini kullandı.
Peynirin 6 ayda mağarada olgunlaştığını belirten Özdemir, “Geleneksel yöntemlerle hazırlanan peynirler, bu mağaraya özel salgılanan bakterilerden lezzet alıyor." dedi.

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olmaya aday

Peynir üreticilerinden Haluk Elmalı, "Burada olgunlaşan peynirlerimiz, sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, olmazsa olmazımızdır. Sabah kahvaltılarında in peyniri olmazsa biz kahvaltıya oturmayız." yorumunda bulundu.



 

False