Kelecoş çorbası tarifi
Kelecoş, başta Sivas olmak üzere Anadolu’nun birçok yöresinde karşımıza çıkan bir çorba. Ancak bu çorbayı ismi benziyor diye Van mutfağının tescilli lezzeti keledoşla karıştırmayalım. Bir tür kurutulmuş yoğurt olan peskütanla yapılan kelecoşu siz de çok beğeneceksiniz. Peskütanın yapılışına da malzemeler listesindeki "peskütan" kelimesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yapımı için malzemeler
- 1 kase peskütan
- 100 gram kuzu kuşbaşı
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı pul biber
Kelecoş çorbası tarifi Nasıl yapılır?
Soğanı piyazlık sarımsağı ise küp küp doğrayın.
Tereyağını tencerede kızdırıp etleri kavurun.
Önce soğanı ardından sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin.
Diğer yanda peskütanı 1,5 litre suyla sulandırın.
İçine yumurta sarısı ve unu ilave edip güzelce çırpın.
Sulandırdığınız peskütanı tenceredeki etlere ilave edip kesilmemesi için kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Kaynayan çorbanın altını kısıp 10 dakika daha pişirin.
Ayrı bir tavada tereyağını kızdırıp nane ve pul biberi içinde kızdırın.
Çorbayı ocaktan alıp kaselere bölüştürün.
Üzerine biberli yağ gezdirip sıcak servis edin. Afiyet olsun…