Ispanaklı Selanik böreği tarifi
Ispanaklı börek, mutfaklarımızın en sevilen yemeklerindendir. Osmanlı’dan günümüze sofralarda varlığını sürdüren bu böreğin, Ulu Önder Atatürk’ün en sevdiği yemeklerden biri olduğu biliniyor. Siz de bu yemeği evinizde yapmak isterseniz malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 5 adet yufka
- 750 gram ıspanak
- Yarım demet maydanoz
- 5 adet kesme şeker
- 1 adet kuru soğan
- 1 kalıp beyaz peynir
- 200 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 adet yumurta
Ispanaklı Selanik böreği tarifi Nasıl yapılır?
Soğanı ve ıspanakları ayıklayıp yemeklik doğrayın.
Biraz zeytinyağı ile birlikte geniş bir tavada kavurun.
Ispanaklar yumuşayınca doğradığınız maydanozları da ilave edip kavurmaya devam edin.
Suyunu çeken ıspanağa şekerleri ekleyip eriyene kadar karıştırın ve iç harcını ocaktan alın.
Tereyağını eritip soğutun ve tepsinin her yerine sürün.
Yufkalardan birini tepsiye yerleştirip kenarlarını dışarı sarkıtın.
Her yerini tereyağıyla yağladığınız yufkanın üzerine elinizle parçaladığınız ikinci yufkayı yerleştirin.
Yeniden yağlayıp üçüncü yufkaya da aynı işlemi yapın.
Ispanaklar soğuyunca içine ufaladığınız peyniri, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Harcı yufkaların üzerine yayın.
Kalan yufkaları da parçalayıp ıspanakların üzerine aralarını yağlayarak yerleştirin.
İlk yufkanın dışarı sarkıttığınız kenarlarını böreğin üzerine kapatın.
Zeytinyağı ve yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürün.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra böreği fırına verin.
Üzeri kızarınca fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin.
Dilimlediğiniz böreği ayranla birlikte servis edin. Afiyet olsun…