GeriMutfak Tüyoları İmambayıldı nasıl yapılır? İşte imambayıldı yemeğinin hikayesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İmambayıldı nasıl yapılır? İşte imambayıldı yemeğinin hikayesi

İmambayıldı nasıl yapılır? İşte imambayıldı yemeğinin hikayesi

İmambayıldı, ana malzemesi patlıcan olan, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı bir yemek türüdür. Görünüşü itibariyle karnıyarık yemeğini andıran imambayıldı yemeğinde, kıyma yerine bol soğanlı, sarımsaklı ve domatesli iç harcıyla hazırlananı imam bayıldı tarifi, vejetaryenler için oldukça uygun. Peki, imambayıldı nasıl yapılır?

İmambayıldı tarifini vermeden önce bu enfes lezzetin ortaya çıkışındaki rivayete değinmemek olmaz. İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır. Şimdi gelelim imambayıldı yemeğinin tarifi ve püf noktalarına...

İmambayıldı yemeğinin iç harcında soğanı ne kadar çok kullanırsanız o kadar lezzetli olacaktır. İmambayıldı tarifini daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz; patlıcanları kızartmak yerine fırında pişirebilirsiniz.

İMAMBAYILDI

5 adet patlıcan
4 adet domates
2 adet orta boy kuru soğan
6-7 diş kuru sarımsak
2-3 adet yeşil biber
2 su bardağı sıvı yağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Soğan, domates ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Sarımsakları soyun. Patlıcanları alacalı soyun ve yeşil saplarını koparmadan bıçak yardımıyla kesin.

Patlıcanları yağda yumuşayana kadar kızartın ve peçete serilmiş bir kaba koyun. Geri kalan soğan, domates, biber, sarımsağı (bütün olarak) atıp kavurun, domatesler suyunu çekince iç hazır.

Patlıcanları fırın tepsisine dizerek içlerini genişletin. Hazırladığınız içi patlıcanların içine doldurun. Fırında 10-15 dakika daha pişirerek servis edin.

False