Gaziantep usulü kuru dolma tarifi
Antep mutfağının geleneksel lezzetlerinden karışık kuru dolma damak çatlatan tadıyla her sofrada olmayı hak ediyor. Yapımı biraz maharet gerektiren Gaziantep usulü kuru dolma tarifini ister ana olarak da sulu sulu servis edebilir veya zeytinyağlısını hazırlayabilirsiniz. İşte Gaziantep usulü kuru dolma tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
Yapımı için malzemeler
- 12 adet dolmalık kuru patlıcan
- 12 det dolmalık kuru biber
- 12 adet dolmalık kuru kabak
- 12 adet asma yaprak
- 200 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1,5 çay kaşığı yenibahar
- 1,5 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için:
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı su
Gaziantep usulü kuru dolma tarifi Nasıl yapılır?
Soğanları ince ince kıyıp zeytinyağında 7-8 dakika kavurun.
Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun.
Patlıcanları, kuru kabağı hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Yaprakları sıcak suda 5 dakika kadar haşlayın ve birkaç kez suyunu değiştirerek tuzunu giderin.
Kuru biberleri de soğuk suda 10 dakika bekletin.
Geniş bir tencerenin tabanına birkaç yaprak dizin. Kalan yaprakların içine birer tatlı kaşığına yakın iç harcından koyup sarın. Sarmaları tencerenin dibine çok sıkı olmayacak şekilde dizin.
Kabak, patlıcan ve biberleri, yarısından biraz fazla harçla doldurup ağızlarını büzerek tencereye dizin.
Üzerine tabak koyun. Dolmaları hafif aşacak kadar sıcak su ilave edin.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.
Limon suyunu ekleyip 10-15 dakika daha pişirdikten sonra suyunu süzün. Geniş ve yuvarlak bir servis kabını tencerenin üzerine kapatıp ters çevirin ve servis edin.