Yüzlerce yıllık bir gelenek... Yaz sıcaklarında kar suyu içiyorlar!
Kayseri'de, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan "kar kuyusu" geleneği sürdürülüyor.
Erciyes Dağı eteklerindeki Hacılar ilçesinde oturan ve kar kuyusu geleneğini sürdürenlerden Mahmut Gengeç (60), kışın kar yağmaya başlayınca kuzenleri, kardeşi, yeğenleri, çocukları ve torunlarıyla dedesinin yaptırdığı "kar kuyusu"nu karla dolduruyor.
Mahmut Gengeç, AA muhabirine, zahmetli bir iş olsa da yüzlerce yıllık geleneği yaşatmak için çaba gösterdiklerini belirterek, "Aklımız yetti yeteli bu kuyuları doldururuz. Ben 5 yaşlarındayken dedem ve babamla gelerek bu kuyuları doldururduk. En son amcam bu kuyuyu doldururdu, o da rahmetli olunca görev bize kaldı" dedi.
"Ölene kadar bu kuyuları dolduracağız. Bu kuyudan kar eksik olmayacak. Buraya karları temiz yerlerden topluyoruz. Damlardan bile kar topluyoruz ama eğer Hacılar'a kar az yağdıysa Erciyes'in temiz yerlerinden kürekle toplayarak bu kuyuları doldururuz. Kışın koymuş olduğumuz karları sıcak yaz aylarında gönül rahatlığıyla buz gibi içiyoruz. Kuyuya girmek de zahmetli iş, ipin sağlam olması lazım. Herkesin ipiyle kuyuya inilmez."
"1970'li yılların sonunda bize çeşme suyu gelmeye başladı ama bizler kuyulara kar doldurmaya devam ettik. Bu geleneği halen devam ettiriyoruz. Hacılar'ın her evinde su var ama bunun yerini o su tutmaz. Alışkanlık olduğu için çeşme suyunu içmiyoruz. Çayda, yemekte ve içmede kar suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz. Erciyes'te kar biter ama Hacılar'da bitmez. Bu kuyu inşallah bizler olduğumuz müddetçe dolu olacak."