DHA ve İHA
Yemeden geçmek imkansız! Müdavimleri arasında Demet Akalın da var
Geçmişi 140 yıl öncesine dayanan çöp şiş, Ege yolunda yöreden geçen herkesin tatmadan edemediği bir lezzet. Bugün de Demet Akalın bu benzersiz lezzete karşı koyamayanlar arasındaydı...
Aydın’ın Aydın-İzmir ve Bodrum, Didim ile Kuşadası gibi turizm bölgelerine giden yol üzerinde olan 17 bin nüfusa sahip Ortaklar Mahallesi’nde, 140 yıl önce seyyar çöp şiş satışı yapılmaya başlandı.
Lokomotifin sesi duyulduğu sırada ızgaraya atılan kargıya dizilmiş küçük et parçaları, tren istasyona gelen kişi kadar pişirilip, satılırdı. Ekmek ya da pidenin arasına soğan ve maydanozla kargı içinden alınıp konulan etler, genellikle koyun eti oluyordu.
Koyun budunun yağsız yerinden yapılır ve şişin sonunda bu eti ızgarada pişirecek kadar küçük bir yağ parçası konurdu. Seyyar çöp şişçilerin yerini 1970’li yıllardan sonralara birbiri ardına açılan çöp şiş restoranları aldı. Pek çok kişinin uğramadan geçmediği bu restoranlar, bu lezzeti günümüze taşıdı.
Türkiye’nin her bölgesinden Ege Bölgesi’ne gelen ve Ortaklar Mahallesi’nden geçen hemen hemen her insan, burada mola verip, çöp şiş yemeden gitmiyor. Ortaklar çöp şişinin günümüzdeki lezzetini sağlayan özelliği ise, etin süt dana eti olmasından kaynaklanıyor. Dört lokma et, bir lokma kuzu kuyruk yağı dizili şişler bir gün baş aşağı dinlendirilip, suyu akıtıldıktan sonra ızgaraya diziliyor. Çöp şişin bir başka özelliği ise kesilen etlerin pişirilmeden önce sütte bir süre bekletilmesi.
Demirkon şöyle devam etti: “Her yerde bu tür şeyler yenmiyor. Covid-19 dolayısıyla son zamanlarda çok fazla dışarı çıkamıyorduk. Normalleşme ile birlikte bu yılki ikinci turumuz olacak.”
İş yeri sahiplerinden Eyüp Aydın, ise şöyle konuştu: "4 kardeşiz. İlk zamanlar çöp şişçilerde çalıştık. 23 yıl önce de ağabeylerimle şu an işlettiğimiz restoranımızı devraldık ve çalıştırıyoruz. Burası bir aile şirketi. Burası her kesime hitap ediyor. 81 ilden müşterimiz var.”
Son olarak bugün ünlü şarkıcı Demet Akalın, eşi Okan Kurt ile birlikte Bodrum dönüşü, Aydın'ın Germencik ilçesindeki bir restoranda 140 yıllık lezzet çöp şiş yemeyi ihmal etmedi.
Akalın ve eşi, Bodrum Gündoğan’da özel bir oteldeki programının ardından İzmir Havalanı’na gitmek üzere yola çıktı. Söke-Germencik arasındaki karayolu üzerinde çöp şiş restoranlarının bulunduğu alanda mola veren çift bir restoranda çöp şiş yedi. Restorandaki vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Akalın hayranlarını kırmayıp, fotoğraf çektirdi. Demet Akalın’ın çöp şişi çok sevdiği Bodrum seyahatlerinde Germencik'teki çöp şiş restoranlarına uğramadan ayrılmadığı öğrenildi.