Soğuk kış günlerinin lezzeti tarhanada sezon başladı
Eskişehir Seyitgazi ilçesinde her yılın ağustos ayında başlayıp eylül ayının sonlarına kadar süren kış aylarının vazgeçilmezi olan tarhananın hazırlıklarına başlandı.
Eskişehir Seyitgazi ilçesinde her yılın ağustos ayında başlayıp eylül ayının sonlarına kadar süren kış aylarının vazgeçilmezi olan tarhananın hazırlıklarına başlandı.
Haftalarca süren bir çalışma sonucu hazırlanan ve özellikle soğuk kış günlerinde çorba yapılarak tüketilen geleneksel lezzet, yöre insanı için vazgeçilmez olarak biliniyor. Anadolu'nun birçok bölgesinde olduğu Eskişehir'de de özellikle kısal kesimde yaşayanlar, tarhanayı satın almak yerine kendi yapmayı tercih ediyor.
Tarhananın yapılışını anlatan Emine Çelik ise "Biz her yıl tarhanayı 15 Ağustos ile Eylül ayın sonuna kadar yaparız. Sütü alırız doğal olarak yoğurdumuzu hazırlarız. Yoğurdu hazırladıktan sonra, keseye atıp tuz atarız iyice süzüp kese yoğurdu kıvamına getiririz. Önce kazanı ateşin üzerine koyarız bir miktar ayçiçek yağı koyarız, içine bir kelle soğan doğrarız kavurur karışıma süt koymadan önce bir tas su koyarız, daha sonra sütü koyacağımızdan önce suyu ekleriz. Bu sütün kesilmesini önler, sonrasında sütü ekleriz ve kaynamaya bırakırız. Süt kaynadıktan sonra bir miktar tuz atarız. Ondan sonra sürekli karıştırarak göceyi (çekilmiş buğday) atarız. Altının ateşini çeker demlenmeye bırakırız. Daha sonra piştikten sonra bir bezin üzerine çıkartır soğuturuz iyice soğuduktan sonra yoğurdu bir leğene çıkarır içinde tarhananın durumuna göre yumurta kırarız. Yumurta ile özleştirdiğimiz yoğurdu hazırladığımız kaynattığımız göce karışımına yoğurt ilave ederiz. Sonrasında hamur gibi yoğurup bir bez örterek sabaha kadar dinlenmeye bırakırız. Sabah olunca bezin üzerine küçük parçalar haline getiririz güneşe çıkarıp biraz sararmasını bekler tekrar ufaltırız. Sonrasında gözel denilen elekten geçiririz sonra kurumaya bırakıp tarhanamızı hazırlarız” diye belirtti.