Salamura yaprak nasıl yapılır? Asma yaprağı nasıl saklanır? Kavanozda ve buzlukta salamura asma yaprağı saklamanın yolları
Asma yaprağı, sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti zeytinyağlı sarmanın ana malzemesi. Kalem gibi sarılan etli, etsiz, bulgurlu, pirinçli ve zeytinyağlı yaprak sarması tarifleri her daim tarif listelerinin favorisi. Asma yaprağı uygun koşullarda saklanarak kış aylarında da tüketilebiliyor. Bunlardan biri de salamura etmek. Peki Salamura yaprak nasıl yapılır? Asma yaprağı nasıl saklanır? İşte salamura, kavanozda ve buzlukta asma yaprağı saklamanın yöntemleri...
Asma yaprağı doğru şekilde muhafaza edilerek uzun süre tüketilebiliyor. Kış ayları için hazırlanan asma yaprağı farklı şekillerde muhafaza edilebiliyor. İşte asma yaprağını saklamanın yolları...
SALAMURA YAPRAK NASIL YAPILIR?
Yaprakları salamura yaparken sapları kesilmemeli ve uzun kalmalı. Asma yaprağını salamura yaparken önce kaynar suda kısa bir süre bekletilir. Daha sonra suyu süzülerek çıkarılır. Yaprakların parlak kısımları üstte kalacak şekilde 10'ar adet alınıp üst üste dizilir.
Alınan destelerin sap kısmına 1 çay kaşığı kaya tuzu eklenip içe doğru rulo şeklinde sarılır. Bütün yapraklara aynı işlem uygulanır. Hazırlanan desteler arada boşluk kalmayacak şekilde kavanoza yerleştirilir. Üzerine yavaş yavaş tuzlu eklenir. Ardından yaprakların üste çıkmaması için uygun bir nesne konur ve kapağı hava almayacak şekilde kapatılıp serin yerde muhafaza edilir.
Ara kavanozun suyu kontrol edilir. Eğer azaldıysa tuzlu su eklenir. Ayrıca salamura olarak saklanan asma yaprakları kullanımdan önce tuzunun akması için birkaç saat sıcak suda bekletilmeli ve ara ara suyu değiştirilmeli.
Alınan destelerin sap kısmına 1 çay kaşığı kaya tuzu eklenip içe doğru rulo şeklinde sarılır. Bütün yapraklara aynı işlem uygulanır. Hazırlanan desteler arada boşluk kalmayacak şekilde kavanoza yerleştirilir. Üzerine yavaş yavaş tuzlu eklenir. Ardından yaprakların üste çıkmaması için uygun bir nesne konur ve kapağı hava almayacak şekilde kapatılıp serin yerde muhafaza edilir.
Ara kavanozun suyu kontrol edilir. Eğer azaldıysa tuzlu su eklenir. Ayrıca salamura olarak saklanan asma yaprakları kullanımdan önce tuzunun akması için birkaç saat sıcak suda bekletilmeli ve ara ara suyu değiştirilmeli.
ASMA YAPRAĞI NASIL SAKLANIR?
Asma yapraklarını kavanozda saklamak için ilk olarak yaprakları güzelce yıkayın. Sap kısımlarını biraz uzun bırakın. 10'arlı olacak şekilde üste üste koyup deste yapın ve ardından 4'e katlayın.
Kavanozun yarısına kadar soğuk su doldurun ve hazırladığınız yaprakları kavanoza yerleştirin. Daha sonra aldığı kadar yaprak koyun ve ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin.
Bir süre sonra kavanozları düz hale getirip kapakları hava almayacak şekilde sıkıştırın ve güneş görmeyen yerde saklayın.
Kavanozun yarısına kadar soğuk su doldurun ve hazırladığınız yaprakları kavanoza yerleştirin. Daha sonra aldığı kadar yaprak koyun ve ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin.
Bir süre sonra kavanozları düz hale getirip kapakları hava almayacak şekilde sıkıştırın ve güneş görmeyen yerde saklayın.
Buzlukta asma yaprağı saklamak için yaprakları güzelce ayıklayıp yıkayın. Saklanacak kaba aralarına tuz serperek yaprakları dizin. Kap dolunca üzerine çıkacak şekilde su ekleyin. Yaprakların yukarı çıkmasını engellemek için üzerine bir tabak yerleştirin. 6-7 saat bekledikten sonra yaprakların suyunu süzün ve poşetleyip derin dondurucuy kaldırın.