Fotoğraflar: iStock/ Pixabay/ Pexels
Okuyunca çok şaşıracaksınız! Buzdolabına koyulmaması gereken yiyecekler
Buzdolabında saklama konusunda hata ettiğimiz yiyecekler ve doğru saklama koşulları ve şekilleri...
Buzdolabının hepimizin hayatında önemli bir yeri vardır. Artan yemeklerimizi korur, sebze ve meyvelerimizin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Ama her yiyeceği buzdolabında saklamamız fark etmeden yaptığımız önemli bir hatadır. Tam tersi yiyeceklerinizin ömrü bu şekilde kısalabilir de… İşte size dolabınızda saklamamanız gereken yiyeceklerin listesi...
Avokado
Avokadonun olgunlaşması hepimizin bildiği gibi biraz zaman alıyor. Ancak bu meyve oda sıcaklığında saklandığında çok daha hızlı olgunlaşıyor. Bu nedenle avokadolarınızı eğer henüz olgunlaşmamışsa buzdolabına koymaktan sakınmalısınız. Yumuşadıktan sonra ise hemen kullanmayacaklarınızı bir süreliğine buzdolabına alabilirsiniz.
Fesleğen
Fesleğeninizin sapları suya batırılmış halde en iyi oda sıcaklığında muhafaza edilir. Eğer baharat olarak kullanmak istiyorsanız sapları sudan çıkarıp güneşli bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz.
Salatalık
Salatalıklar genellikle buzdolabında saklanır. Bu aslında yaygın yapılan bir hatadır. Buzdolabında saklamak onları yumuşatır ve çekirdeklerine zarar verir. İlle de buzdolabında saklanacaksa nem seviyesi en aza indirgenmeli ve hava almayan bir kapta saklanmalıdır.
Sarımsak
Soğan gibi sarımsak da en iyi şekilde serin ve kuru bir yerde saklanır. Sarımsakları da buzdolabında saklamak lastik gibi olmasına neden olur. Ayrıca buzdolabındaki aşırı nem sebebiyle zamanla küflenebilirler.
Domates
Domateslerinizi oda sıcaklığında tutmak, daha lezzetli ve sulu olmalarını sağlayacaktır. Özellikle henüz daha tam olgunlaşmayanları kızarması için güneşe çıkarmanız ya da tezgahta bekletmeniz gerekiyor.
Çilek
Çileklerin oda sıcaklığında taze kalma şansı daha yüksektir. Buzdolabı nemi onları mahveder. Ayrıca, çilekleri yalnızca yiyeceğiniz zaman yıkamanız önerilir. Bol suda iyice temizlemeli ancak uzun süre bekletmemelisiniz.
Kavun
Kavunu kesmediğinizde, olgunlaşmaları için oda sıcaklığında bırakmanız gerekir. Sadece dilimlendikten sonra soğutulmalıdırlar. Yine de buzdolabına koyarken kapaklı hava geçirmez bir kaba koymanızda fayda var. Aksi halde yumuşayabilir, tadını kaybeder.
Ketçap
Bu tartışmalı bir konu, ancak ketçaptaki asit onu buzdolabından uzak tutmanız gerektiği ve yaklaşık bir ay taze kalabileceği anlamına geliyor. Şişeyi tüketmeniz bir aydan uzun sürerse, buzdolabınızda biraz yer açın.
Ekmek
Ekmeğinizi dondurduktan sonra tekrar ısıtarak tüketebilirsiniz. Ancak buzdolabında saklamak bayatlamasına neden olur. Ayrıca kese kağıdına sarmanız ekmeklerin küflenmesini de bir süre önlemeye yardımcı olur. Yine de ambalajlarındaki son kullanma tarihlerini dikkate almanızda fayda var.
Kahve
Sabah kahvenizi lezzeti ve kokusunu hissederek içmek istiyorsanız, onu kilerde saklamalısınız. İster öğütülmüş olsun isterse çekirdekleriyle fark etmez. Kahvenin hava almayan nemsiz bir ortamda kalması önemlidir.
Patlıcan
Bu sebzenin tadı buzdolabında kaybolabilir, ama tezgâhta da sadece birkaç gün dayanır. Bu yüzden satın aldıktan hemen sonra pişirmeye çalışın.